När kartdesigners freestylar

2018-01-04 12:08:00 | Vacuum


En karta med mening.

 

Jag är ett fan av en karta, ser jag en så tänker jag allt som oftast "mh, nice" och kastar därefter tanken tillbaka till andra bra kartor jag sett. Skoja, tänker inte på andra kartor jag sett, men jag kunde ha gjort och det skulle ha fått mig att framstå som en riktig kartälskare, vilket jag önskar att jag var. "Är du ett fan av kartor på det sättet att du tycker om orientering och så?" undrar ni. Absolut inte, var ej absurda. Min passion speglar endast det faktum att jag höll rekordet för städer i Danmark på Seterra år 2003. Om jag måste välja mellan en karta med färger som speglar hur världen ser ut, med öken och skog och berg, och en där länderna är block-färglagda i olika färger, så kommer jag alltid välja den naturliga kartan. Detta stoppade mig dock inte från att köpa en färgglad karta för ett tag sedan. "Bättre en färgglad karta än ingen karta" tänkte jag (inte) när jag drog fram min lilla portmonnä för att betala för pappersbiten med en annan pappersbit. Den kartan kom senare att irritera, och provocera, mig till den grad att jag var tvungen att ge bort den, och jag ska snart berätta varför, men innan det har jag en fråga och den frågan lyder: vad betyder de där färgerna som länderna är färglagda i, om något?

 

Det är inte som kartorna längst bak i kartboken med olika teman: politiska kartor, temperatur, världsdelar, religion, befolkningsmängd etc. Och om en mening finns, så finns det ingenting som klargör det på kartan jag köpte. Det stod blott fyra ord på hela postern och de var "Map of the World" så inga ledtrådar där. Jag har försökt att komma på samband mellan länder av samma färger, men det är ingenting som passar. Detta har lett mig till att tro att länderna färglagts endast av estetiska skäl, och om så är fallet (vilket det troligen är) så kommer vi in på problemet som fick mig att riva (varsamt ta) ner den från anslagstavlan i irritation. Problematiken, för mig, när det kommer till estetiskt färglagda länder på kartor är att för många stora länder har samma färg.

 

Liksom ok om Ryssland är grön. Men om Ryssland är grön, gör inte Algeriet, Canada, Brasilien, Grönland (Danmark) och Australien gröna? Varför är detta en sak som sker i vårt moderna samhälle? "Men det kanske är en karta som kategoriserar landstorlek med färg?" säger någon i ett försök att komma underfund med vad som pågår. Nej, för 80% av alla små  länder är inte i samma färg. Plus att en kan se hur stort ett land är utan deras hjälp. Det är inte som att en ser Brasilien på en vanlig karta och tänker: "Ingen storlek" och sedan ser det ifyllt i gult jämsmed Ryssland och tänker: "Wow, stort land, hade aldrig tänkt på det innan kartan verkligen klargjorde det för mig genom att färglägga det i samma färg som andra stora länder". Iallafall så tror jag inte det. Och om ni trodde att problematiken med kartan jag köpte slutade där, tänk om. Det var ännu en sak som stirrade mig rakt upp i ansiktet: antalet färger länderna var ifyllda i.

 

Personligen känner jag såhär: 1. Om du ska färglägga länder på en karta utan att det speglar någonting: distribuera färgerna jämt över pappret (se argumentet ovan) eller gör klart att det är ett faktiskt designval att klumpa ihop dem. 2. Använd en ok mängd varierade (eller liknande, beroende på vilken stil du går för) färger. På kartan jag köpte, som jag inte borde ha köpt- varför vill jag att planeten ska dö, varför?- fanns det fyra olika färger: grön, blå, lila och gul. En stabil mängd, olika nog för att en skulle kunna anta att de gjort ett aktivt val att använda sig av olika färger. "Den här kartan ska ha olika färger för att en lätt ska kunna se skillnad mellan länder" sa nog personen som var boss över projektet. Fast så var det inte. För om en tittade närmare på den så var det inte en grön nyans, det var tre olika gröna. Som jag berättade ovan, hade den här kartan även, i princip, alla stora länder i samma färg. "Men det var i olika nyanser av samma färg!" säger ni exalterat. Nej, de var i samma nyans. Men bredvid det gröna Ryssland låg Polen, en aning ljusare och norr om det, Finland i samma gröna färg. I ett område i Asien var alla länder som omringar Afghanistan gul/bruntonade, utom Afghanistan som var lila? Varför? vad pågick? Det kändes som den gången jag såg en affisch på Lars Ohly stå helt ensam i mitten av ett stort, tomt fält. Det var ett sådant sjukt mysterium. Liksom om de vill ha en färgglad karta, använd faktiskt olika färger och inte endast vagt sådana, jag kan komma på minst fem färger som inte fanns med på kartan. Om ni går för färg- gå hela vägen. Och om ni vill ha en karta där färgerna går ton i ton, släng inte in lila? Varför är lila där? Jag har så många frågor. Den där kartan kan ha varit början på en ny filosofisk inriktning känner jag, den var så ifrågasättbar, synd att jag gjorde mig av med den.

 

Om ni har några färgglada kartor i närheten av er i läsande stund, rapportera till mig var ni kan se. Om både Ryssland och Grönland är gula så kan vi väl bestämma att vi skriker tillsammans i en skog någonstans? Eller borde vi/jag endast chilla några kilo? Troligen, men det kommer ej hända. 


: H

Jag vill minnas att färger på de kartor vars huvudsyfte är att markera landgränser är just för att enklarare kunna kunna skilja länder åt.Hur jag än googlar kommer jag bara till Kungälv OK och färger på orienteringskartor har annat syfte.Markera skog,bondgårdar med tillhörande koskithögar(borde vara doftkartor kanske),vattendrag med mera.Vill minnas att vi på lågstadiumet pratade om olika kartors färger och vad dessa färger betydde.
Googlar vidare och häpnar över vilka olika betydelser ordet karta har fått.Politisk karta från V till M.Färgkartor för hårfärger osv osv.Till och med Karta Dahlström dök upp när jag goooglade.
Visst kan vi ta igen oss ett par kilo men så här efter frossarhelgwrna föredrar jag en strikt diet.
Hare!

Svar: Låter rimligt ändå- dock still störande, HA!
Linnea Aurora

2018-01-04 @ 15:22:17
: H

Du brukar ju vilja ha tips och ikväll tittar vi på miniserien Hotell Sacher.Del två kommer ikväll och vill du se del ett finns den på Svtplay.Jag tror att du också kommer att tycka om den.Det är fortfarande ett pampigt hotell,Sacher.Där skulle jag gärna bo en eller ett par dagar.Äta tårta.
Hare!

Svar: Ska kolla in! Tack för tips!
Linnea Aurora

2018-01-06 @ 07:52:14

Namn:
Kom ihåg mig?
E-mail:

URL:


Kommentar: