De många namnen för de som passerat

2018-01-11 09:01:00 | Vacuum


 

Låt oss snicksnacka lite om spöken och sådär. Inte om deras existens eller icke-existens, var en nu står i frågan- eller förresten jag kanske kommer in på det, jag vet inte, har inte skrivit inlägget än- utan mer om olika ord för denna fas av existens, innan en försvinner vidare till efterlivet. Eller ja vem säger att det skulle ske, varför skulle "fas" som i obeständighet innebära obetydlighet? Det finns väl aldrig ett permanent tillstånd av jaget. Iallafall, vi skall tala om ord som: spöke, gast, vålnad, ande, gengångare, fantom. Fantom är borderline känner jag pga tänker endast på "Fantomen på Operan"- speciellt ett framträdande som gjordes under en föreställning min högstadieskola satte upp samt "Fantomens grotta" på Parkens Zoo i Eskilstuna och, givetvis, Fantomen själv som jag vet absolut ingenting om. Fast en får väl inte räkna bort något bara för att en har andra referenser till det, än det en menar i stunden.

 

Men den frågan jag har om detta är: varför alla namn på dessa varelser? (Bokstavligen varelser då de varit. Skratta! Eller om de existerar som i efterlivet så finns de ju fortfarande och är därför. "Ärelser"? Vet inte, varför har ingen adresserat den här frågan i min närvaro tidigare?). Är det olika namn för olika sorter? Inte för att bli fokuserad på mina egna referenser igen (eller jo, jag kommer helt bli det nu och troligen i resten av det här inlägget, vem försöker jag ens lura) men ande känns väldigt "I Faderns, Sonens och den heliga Andes namn. Amen". Och gast känns 100% Pippi Långstrumps vind. Samt att jag tänker att en gast är ondare än en ande? Om det inte är specificerat att anden är ond. Inte för att vara den som delar in dessa varelser/ärelser i olika kategorier nu- det kan lätt gå fel, vilket en kan se om en tittar vad som hände med min namnges lilla sorteringar av växter och djur och... människor- men jag tänker bara rada upp hur jag tänker mig att "godhetsskalan" ser ut. Obs ej att äta? Givetvis? Ok, så detta är hur jag ser det, från godast till ondast: 

 

  • Ande: Anden tänker jag är god, om den som sagt inte är specificerat ond. Anden är den som chillar med Gud eller vad de nu gör, och trots att en djupt kan ifrågasätta Guds motiv ibland, så känns det verkligen som att anden vill en väl. Jag associerar anden med stickade tröjor, puderrosa och snö när den skimrar under en lampa.
  • Gengångare: Gengångaren är missförstådd! Tänk Morran i Mumindalen. Vill ingenting illa, men råkar bara göra sjukt creepy saker. Det här är den sortens varelse som skulle sortera din bestiklåda under nätterna. Associationer: duggregn, nästan bränna fingrarna på en för länge brunnen tändsticka och leriga stövel-fotspår på ett trägolv.
  • Spöke: Neutral. Tänker att det är mer av en tydlig människoform än de andra två. Lite mer kompakt liksom, samtidigt som en även tänker på dem som ett vitt lakan, med hål utklippta för ögonen samt en rasslande kedja. Det är spöken som talar tillbaka till de där spökviskarna. De använder fortfarande sitt mänskliga namn. Jag associerar dem med violtablettaskar, spegelbilder i fönster och gamla hus med knarriga trappor.
  • Fantom: Den ligger på den mindre goda sidan om spöket, men jag tänker inte att fantomen är ond utan snarare att den är en kaotisk trickster, den vill inget ont men kan ibland ta förhastade beslut som leder till negativa konsekvenser. Associerar dem med den mest basic gröna färgen ni kan tänka er, elektroniska leksaksbilbanor och lite för hög volym på tv:n.
  • Vålnad: Tänker att vålnaden verkligen är död och att den inte direkt är ute för att skrämma någon, men inte bryr sig tillräckligt att inte göra det. Liksom om den råkar befinna sig bakom en familj på ett familjefoto så orkar den inte flytta sig. Kort sagt: vålnaden är trött och obrydd. Jag associerar dem med felrättningar av auto-correct, dimma och monokler.
  • Gast: Gastar vill skrämma en, det är deras enda nöje. De chillar tills de ser en chans att starta trubbel, men inte med samma goda intentioner som fantomerna. Gastarna har hört att en dö av rädsla och de vill se det hända. Associationer: kastrullock som tappas på ett stengolv, sönderrivna flaggor och gamla rökluktande lägenheter.

 

Och det är allt jag har att säga om saken. Finns det några faktiska definitioner på detta, eller är de synonymer? Finns de ord jag missat? Frågorna är många men svaren är fler... skoja. #comedy. Nej, men om ni vet- låt mig veta. Samt låt mig också veta hur er godhetsskala ser ut! Kan de bedömmas som goda eller onda eller är de endast vad de är? Är det en fara i att kategorisera dem? Kommer gastarna komma efter mig? Är det saker som dessa som kommer att leda till problem mig själv i framtiden, om det kommer fram bevis för deras existens och en ny vetenskap byggs upp omkring dem. Tänk om jag blir ökänd för min kategorisering. Om så är fallet ber jag redan nu om ursäkt och hoppas att historien är snäll mot mig. Men om den inte är det så har jag förtjänat det. Farväl. 


: H

Jag älskar dina analyser:)
Jag tror dock att orden betecknar levande men halvdöda människor.Alltså människor som fortf.lever men som ändå är halvdöa.Jag minns att vi kallade vår städerska(aka raketen) för vålnad.
Hare!

Svar: Ahh tack! Makes sense, kan 100% acceptera det!
Linnea Aurora

2018-01-11 @ 11:14:39

Namn:
Kom ihåg mig?
E-mail:

URL:


Kommentar: