Tyngdlyftning, smittkoppor och hacking

2017-09-08 13:40:00 | Stoff


Bildkälla.
 

Gissa vad som är tillbaka? Helt rätt om ni gissade rätt, bättre lycka nästa gång om ni gissade fel. "Det finns inget facit" säger någon. Sant, och så skall det förbli. Om det finns ett facit är det ändå alltid någon som bah: "Det är fel i facit" när det ej överensstämmer med ens svar. Jag talar absolut inte från egen erfarenhet här, skulle aldrig sjunka så lågt... Iallafall, över till denna månads tre kvinnofolk hepp hepp. Andra delar i serien finns här.

 

Den här gången börjar vi med en tyngdlyftare, y'all! Hon heter Amna Al Hadad, är 27 (!) barre (född 1989) och hon har vunnit en massa olika tävlingar jag ej tänker räkna upp, ty livet är för kort och tävlingsnamnen för långa. Hon föddes i Förenta Arabemiraten, men bor nu i Ohio. Vänta chilla läste nu en till sak- innan hon började sin tyngdlyftningskarriär år 2011, så jobbade hon som journalist på Förena Arabemiratens största engelskspråkiga tidning. Hur gammal var hon då? 20? Känner att jag måste få ner hennes tidslinje i min hjärna, annars kommer jag försätta mig i en oklar icke-linjär tidsvärld. Iallafall, hennes artiklar fokuserade på ämnen som female empowerment (känner att detta ej går att översätta på ett tillfredsställande sätt, så om ni har förslag skriv i kommentarerna), välgörenhetsarbete och profiler av unga människor. Hon var dessutom inspirationen till "The Nike Pro Hijab" för ett tag sedan, som verkligen verkade sätta vissa personers orimliga tankar i brand, vilket ni må minnas om ni råkade gå in på hashtagen på Twitter. Jag måste nämna en till sak som verkligen drar mig till Amna som person, och det är att hon använder prayer-hands emojin, vilken är min absoluta favorit, vilket exakt alla som sett mig använda emojis är medvetna om. Det känner jag direkt är en stabil grund för gemene person att utvecklas från. Börja stort är inte vårt gemensamma motto, men det kunde ha varit. 

 

Från nutiden till tiden innan någon av oss vad födda: Lady Mary Wortley Montagu (1689-1762) är vår nästa person. Hon var en engelsk aristokrat, poet och brevskrivare. Älskar att brevskrivare är en titel. Det är dock detta skrivande av bokstäver hon är mest känd för, främst de hon skrev under sina resor i det Ottomanska Riket som har blivit beskrivna som "det första exemplet av ett sekulärt arbete om den muslimska orienten av en kvinna" av historikern Billie Melman, vid Tel-Aviv Universitet. Vissa av sakerna hon skrev var lite dodgy, men snarare undrande än nedvärderande skulle jag vilja säga, men skrik åt mig om jag bedömt det fel. "Var det allt?" frågar någon. Såklart icke, hon introducerade och advocerade också för smittkoppsvaccination i Storbritannien efter att ha setts dess effekter i harems i Turkiet, vilket jag direkt tänker var/är en bra idé. Var förresten i ett shoppningcenter en gång och så började de göra reklam för TBE-vaccination över högtalarsystemet, tänkte på det när jag läste det här, men tvivlar på att hon spred sina tankar på det sättet, men vad vet jag. Ok, måste bara nämna en till sak, 1739 trycktes det en bok som hette "Woman not Inferior to Man" som ofta tillskrivs Lady MWM. "Tillskrivs? Vet de ej om det är hennes alltså?" frågar ni. Nej, och anledningen till det är för att den är skriven under den bästa pseudonymen någonsin, nämligen: "Sophia, a person of quality". Det valet, om något, är inspirerande.

 

Margherita Hack (1922-2013) är dagens sista person. Margherita var en Italiensk astrofysiker och blev administrator av Triestes Astronomiska Observatorium mellan 1964-1987, den första kvinnan någonsin på den posten, och under hennes ledarskap tog hon observatoriet till en plats av världsomfattande respekt och berömmelse i de där kretsarna ett observatorium befinner sig. Hon var dessutom en väldigt produktiv vetenskapsskribent och skrev över 200 essäer samt ett flertal böcker under sin karriär. "Vann hon några priser?" undrar någon. Givetvis, flera för vetenskaplig research, dock är nog den största äran (skulle jag ha sagt iallafall) att hon fick en asteroid, Asteroid 8558 Hack, döpt efter sig 1995. Hack, vilket bra efternamn att ha förresten, ultimat skulle vara om hon också var väldigt bra på typ life hacks eller något, alternativt om hon kunde hacka olika sorters utrustning och typ ta sig in i Hubble Teleskopet genom att skriva frenetiskt på ett tangentbord. Det må överraska er  att få reda på att hon inte endast var känd för sina vetenskapliga upptäckter, nope- hon var lika känd för sin orubbliga politiska position. Hack var en anförtrodd ateist, feminist och vegetarian, en förkämpe för lagar till stöd för abort, dödshjälp och homosexuellas rättigheter samtidigt som hon starkt kritiserade den romersk-katolska kyrkan och dess antivetenskapliga åskådning. Det gäller att ha många strängar på sin lyra i denna värld. Gott gotti gott gott, gott gott.Namn:
Kom ihåg mig?
E-mail:

URL:


Kommentar: