De verkligt exotiska varorna

2017-09-25 11:31:00 | Poneringar


 Är den här bilden stor nog eller ska jag lägga in en större, är min främsta fråga. 
 

För att se om jag hade skrivit om det här ämnet tidigare på den här webbplatsen så sökte jag i sökrutan (wow revolutionerande) och när jag skrev in "smultron" så fick jag en sådan sjuk känsla om att jag hade hittat på ordet? Det kändes så orimligt att det hette det, varför skulle det finnas ett bär som heter smultron? Det låter som ett vapen i någon sci-fi värld. Så jag satt där och kontemplerade världen och livet, och kom sedan på att jag kunde googla, så jag gjorde det och- givetvis- är smultron ett riktigt ord, men det är ändå någonting inom mig som gnager på mina artärer och det är inte smultronen själva, för de är bra för en. Den här berättelsen är inte menad att sätta era känslor i spinn, eller få er att tänka på något sätt- det är bara lite personlig hjärn-admin som jag tydligen beslutat skulle göra sig bra på internet. Mh, det är någonting jag skulle ha kunnat hålla för mig själv, men nej, allt behöver ju ett intro. Och det är här dagens. Plus att jag fortfarande är 98% säker på att jag har skrivit om smultron förut, men google vägrar ge utslag, så inte ens det blev en framgång. Men aja.

 

Iallafall, anledningen till att jag stalkade mig själv och mina egna skriverier är för att jag vill tala om de faktiskt exotiska varorna i matbutiker. För när vi, eller jag iallafall, tänker på exempelvis exotiska frukter, så tänker jag på typ drakfrukt, lychee, passionsfrukt, ananas, kiwi och mango. Men saken är ju den: de finns ju nästan året om i affären. Är du sugen på en ananas i februari? Gå och köp en. I oktober? Den finns fortfarande kvar på samma plats (om de inte har omorganiserat affären, vilket är stressigt för alla inblandade). Det är därför jag vill proposera en ny betydelse för exotiska frukter- eller inte exotiska- det har ju en bokstavlig mening att det är inte härifrån... jag tänker mer på vad som ofta ses som exotiskt i det att det inte alltid finns tillgängligt. Att det är speciellt och lite spännande att se i affären. Plus enligt synonymer.se (woop woop) är exotiskt synonymt med "från fjärran land", "utländskt", "främmande", "sällsam" och "ovanlig", så det är betydelsen ovanlig jag tänker på detta i. Äpplen är bland det minst exotiska som finns- det finns alltid, året runt. Ananas och sådan där vidrig persimon/sharonfrukt som alla låtsas gilla- trots deras egentliga exotiska status finns även de året om och har därmed tappat sin exotiska stämpel i mina ögon. En frukt/bär som däremot är djupt exotisk i ovanlighets-betydelsen är vårt eget kära smultron. Kanske ser den tre gånger per år, och då är det alltid endast ca 10 bär åt gången. Det är ett sådant mystiskt och ovanligt bär. Och därför är det extra kul när den dyker upp.

 

Det här är anledningen till varför jag funderar på att bli talesperson för att göra frukter otillgängliga i perioder. Sluta importera bananer året runt, för att bygga upp en längtan inom oss alla för deras gula böj Jag tycker om bananer lika mycket som nästa person (om nästa person tycker om bananer) och jag skulle sakna dem när de inte var där, men samtidigt tror jag att kärleken för dem skulle gynnas och att försäljningen av dem, när de återvänder, skulle skjuta i höjden. Ni vet hur det sägs att det förut fanns 4 säsonger inom modevärlden att designa för och att det nu finns 52 säsonger? Känner att samma sak har hänt med fruktvärlden. Förutom att varje säsong finns tillgängliga varje säsong. För att citera Ferrero Rochers klassiska reklam: "You are spoiling us". Plus att en blir trött på cirka alla frukter, istället för bara på ett fåtal som sedan byts ut till andra som en inte haft tillgång till på närmare ett år och därmed inte kan vara trött på. 

 

"Ah men köp inte mango på fem månader då" säger någon som tänker till en extra gång (bra!). Ja, det skulle jag kunna låta bli att göra, men de är inte endast mitt personliga nöje av att återse gamla fruktvänner jag är intresserad av- utan den kollektiva exaltationen. Jag vill se bilder på folk på semester i andra länder med en apelsin i handen och att kommentarerna under lyder: "omg no way, apelsiner i februari!!". Jag vill se hela landet peppa inför päronens, bananernas eller vindruvornas återkomst. Tror definitivt att det skulle boosta försäljningen och eftersom hela jag andas kapitalism och har det som min personliga religion, så känner jag att kapitalet skulle vinna på tillfällig frånvaro #loveprofitbeyondallelse. Såatte. Mh. Tankar på det? Skönt att det här inlägget hade både ett starkt intro och outro. 


: Hanny

Jag köpte färska blåbär för ett tag sedan.Femton bär och trettio kronor.Det är dyrt men absolut värt ibland.Det är imponerande att det öht går att få färska blåbär året runt.
Smultron på strå kan man äta tillsammans med någon kär vän.Lite Lady och Lufsen över det när de äter sin spagettitallrik.
So Long från en äng någonstans i Sverige.

2017-09-25 @ 12:42:29
: Camilla Å

Jag håller med 100%. + för stark analys att smultron är sällsynt i matvarubutikerna.


P.s Bilden är lagom stor. Brukar du också riva dig på fingertopparna (eller "nagelbanden" som en del men jag håller inte helt med) jag anar en ngt uppriven tumhud?

Svar: BRA! Konstigt nog inte! Men verkar ha gjort det på bilden...... mysteriet fortsätter!
Linnea Aurora

2017-09-26 @ 19:20:47
URL: http://camillajill.se

Namn:
Kom ihåg mig?
E-mail:

URL:


Kommentar: