Rymningsförsök, spela död och British Rail, baby!

2017-09-28 13:18:00 | Tips


Är tillbaka med nya tips, häng med i svängarna kids- det gäller att vara alert när det kommer till den här hemsidan. Ingenting är skrivet i sten, och alla löften är skrivna i blyerts. Skoja osv. Låt oss se vad mina fingertoppar klickat på på senaste tiden (håller tiden vag av en anledning, ingen vet när det här skrevs- inte ens jag).

Bild rifrån
  • Först och främst har Tolkiengate (en hemsida det känns som att jag inte borde känna till, men jag gör det) samlat J.R.R Tolkiens teckningar, målningar och illustrationer. Nu kanske ni tänker: "Är det bara landskap?". Mystisk fråga. Och nej, det är en massa olika saker på de där pappersbitarna. Några saker ser ut som ritningar, kartor, någon sorts runskrift, och sedan givetvis illustrationerna till hans böcker. Så kolla in det om ni känner för't. Undra om han tyckte att några av de där bilderna var jättedåliga och att han nu vänder sig i sin grav för att vi kan se dem. Saker som tåls undras över.

  • Sedan rapporterar The Independent att NRKs (beta)hemsida numera kommer kräva att en klarar av ett 15 sekunders quiz av innehållet i artikeln innan en kan skriva en kommentar. Journalisten Stråle Grut (fantastiskt namn, låter som en barnbokskaraktär och det är alltid en bra sak) menar att det är en bra idé för att säkerställa att alla förstår vad som skrivs och menas, då det i sig lägger en bättre grund för att kunna kommentera på ett bättre sätt. Samt att det kan få initella känslomässiga reaktioner att svalna av. 

  • Alltså haha, har ni sett den där videon när en toddler hjälper sin bror, Finn, att rymma från sin spjälsäng? Om inte, klicka här. Han är så inspirerande, pedagogisk och uppmuntrande! Bästa läraren jag haft och han har inte ens varit min lärare. Plus att musikvalet är A+. 
 

 

  • På tal om A+ musik, så har Yoann Hervo animerat Syd Barretts sång "Effervescing Elephant" i en sorts retro-stil. Får mig att tänka på en blandning mellan "Fem Myror" och "Rosa Elefanter" från Dumbo, av klara anledningar. Är ett stort fan av både sången och nu även animeringen. En till sak jag är ett fan av är flertalet förvirrade kommentarer under videon. Här är ett urval: "A tiger in Africa?" "So tigers like elephants? And the rest of the animals like fat cats?" samt Rhons jakt efter något att hålla fast vid: "So.... what is the meaning of this story?". Alla dessa håller jäkligt hög kvalle och jag tror att de skulle ha förblivit de samma efter NRKs quiz.  

  • Sedan rapporterar The New Scientist om ett djur som är jag i icke-mänsklig form. Trollsländshonor som, för att undvika trollsländshanar, fakear sin egen plötsliga död genom att plötsligt droppa ner på marken. Rassim Khelifa vid Zürich Universitet, noterade att 27 av 31 honor gjorde detta, och att 21 av dessa försök lyckades hålla hanarna borta. Adolfo Cordero-Rivera, vid Vigo Universitet, menar dock att plötsligt bara droppa ner i hög hastighet är riskfyllt och att de tenderar att endast göra det i områden där trakasseringen från hanarna är intensiv. Tänk allt sådant en tidigare inte visste. Kunde dock ha gissat att det är riskfyllt att plötsligt bah: "Åh nej shiet där är han- måste spela död" och sedan falla handlöst ner på marken. Händer ofta att en dör på riktigt då, vet jag. Har sett det i "Bröderna Lejonhjärta" två gånger, exempelvis. Men ja, förstår att risken övervinns av anledningen till agerandet.

  • Låt oss avsluta med Corbyn tonårs-sms-slang. Förövrigt sa någon till mig för ett tag sedan att "sms" är ett föråldrat ord, men vad annars ska en säga? Hursomhaver så är mina favoriter: brb, tfw och btw. Jäkligt starkt, ska börja använda på daglig basis, måste bara se till att vi alla är överens om dess nya betydelser. Men det är svårt nog att försöka skapa sina egna förkortningar (har försökt med jbou= jag ber om ursäkt, på den här hemsidan, men känner ännu att jag måste skriva ut det varje gång pga det är inte del av gemene persons vokab), och då ännu svårare att ändra praxis på de som redan finns. Det är i stunder som dessa en behöver bli peppad av Finns storebror!

 

Det var allt för denna gång. Tips till mig? Om ja- håll dem för er själva. Jag skoja, jag skoja, jag skoja. Skulle vara ärad att få ta del av dem. 

Filmer som saknar en egentlig handling

2017-09-27 10:22:00 | Vacuum


 Naturliga bio-posers

 

Är här för att tala om mitt specialämne: film. För er som inte vet så är jag akademiskt utbildad inom'et och kan allt en behöver veta och har därmed alltid rätt om saker och ting. Det är ett skämt, men tänker inte säga hur mycket av det jag nyss sa som är inkluderat i skämtet #mystery. För att återgå till ämnet som ingen vet om jag har någon som helst pondus inom (utöver det självklara att en kan veta saker utan att ha studerat Ingemar Bergmans "Persona" på djupet) så är det jag vill ha sagt, och det jag söker en gemenskap för, att jag är ett stort fan av filmer utan en egentlig handling. "Vad menar du?" säger de som är antingen 1. förvirrade och inte förstår vad jag menar, eller 2. de som inte kan relatera till detta uttalande. Det jag menar är följande:

 

Jag är extremt nöjd om en film inte innehåller drama, villains och action. Ge mig en film där folk endast lever sina små liv, utan att mycket händer och jag är nöjdare än en frekkin kattunge med ett garnnystan. Är ett stort fan av att se folk leva sina liv och ha lite kul. Ta bort dramat, ta bort all action. De bästa bitarna i Harry Potter, enligt min värdefulla åsikt, var alltid lektionerna och när de bara chillade omkring. Så fort Voldie kom in i bilden tänkte jag alltid: "oh here we go". De bästa delarna av Ghostbusters är de delarna då de inte är ute och buster ghosts. De bästa delarna av alla barnprogram var alltid de innan programmets villain kom in i bilden. Liksom ja, lite drama behövs väl för att få berättelsen att komma framåt (säger jag endast för att verka rimlig, fast egentligen tänker jag att så inte är fallet) men till en gräns.

 

Dock har en blivit så extremt van vid att dåliga saker kommer hända att en förväntar sig att de kommer ske trots att de inte gör det. Ett exempel är när Karl och jag tittade på "Boyhood" på bio. (Den här delen av inlägget innehåller spoilers från den filmen, så om ni inte vill veta- hoppa till nästa paragraf). Gång på gång tänkte vi att Mason skulle bli svårt skadad eller dö, att en olycka skulle ske, att han skulle råka döda någon annan och hamna i trubbel- men inget hände. När de var i det där huset och han höll i en hammare: "Han kommer få en hemsk skada efter att ha råkat slå sig själv i huvudet" sa vi. Hände inte. De satt i bilen och pratade medan de körde: "Åh nej, det kommer ske en bilolycka och han kommer bli svårt skadad eller dö" sa vi. Hände inte heller. "Nu, nu kommer det hända något". Ingenting hände. Och ja, vi konverserade under filmen, salongen var typ tom så planera inte någon sorts kupp emot oss här. Först tänkte jag, i min lilla brainbox, att jag väldigt var neutralt inställd till "Boyhood", vilket jag fortfarande är på ett sätt, det är inte en av de bästa filmerna jag har sett i någon kategori, men den växer för mig lite grand varje gång jag tänker på den. Det hände saker i filmen, givetvis, och vissa var dramatiska, som den där mannen som var abusive och de var tvungen att sticka ifrån. Men på det stora hela hände inte speciellt mycket. God bless America, the land of the free and the land of the brave osv. 

 

"Men inget händer ju!" säger någon som inte håller med. Jag vet! Är det inte fant-al-astiskt? Förresten kan jag bara få ta tillfället i akt att säga att jag är rätt nöjd med styckesindelningen i det här inlägget, ville bara nämna det. En kan liksom skippa hela spoiler-stycket och ändå komma ur läsningen helt ok. Skulle väl inte säga att det är mästerligt gjort, men det är mästerligt gjort i mina mått och det är alltid något. Så det var allt jag hade att säga om ämnet, eller ja, skulle väl kunna skriva ut 1000 ord till, men känner att det inte skulle göra varken er eller mig någonting gott så jag låter bli. Tankar? Är ni ett fan av filmer utan egentlig plot? Inte uteslutande kanske (eller vad vet jag), det skulle då finnas ett ganska litet utbud av saker att välja mellan, men om det dyker upp, är ni glada att se det? Eller vill ni hade lite mer pang pang eller "I know Geoff. I know what you did. All of it. How could you!?". Det är det jag undrar. Plus, om ni har tips på långsamma filmer utan drama- tipsa mig. Tack och cut. 

De verkligt exotiska varorna

2017-09-25 11:31:00 | Poneringar


 Är den här bilden stor nog eller ska jag lägga in en större, är min främsta fråga. 
 

För att se om jag hade skrivit om det här ämnet tidigare på den här webbplatsen så sökte jag i sökrutan (wow revolutionerande) och när jag skrev in "smultron" så fick jag en sådan sjuk känsla om att jag hade hittat på ordet? Det kändes så orimligt att det hette det, varför skulle det finnas ett bär som heter smultron? Det låter som ett vapen i någon sci-fi värld. Så jag satt där och kontemplerade världen och livet, och kom sedan på att jag kunde googla, så jag gjorde det och- givetvis- är smultron ett riktigt ord, men det är ändå någonting inom mig som gnager på mina artärer och det är inte smultronen själva, för de är bra för en. Den här berättelsen är inte menad att sätta era känslor i spinn, eller få er att tänka på något sätt- det är bara lite personlig hjärn-admin som jag tydligen beslutat skulle göra sig bra på internet. Mh, det är någonting jag skulle ha kunnat hålla för mig själv, men nej, allt behöver ju ett intro. Och det är här dagens. Plus att jag fortfarande är 98% säker på att jag har skrivit om smultron förut, men google vägrar ge utslag, så inte ens det blev en framgång. Men aja.

 

Iallafall, anledningen till att jag stalkade mig själv och mina egna skriverier är för att jag vill tala om de faktiskt exotiska varorna i matbutiker. För när vi, eller jag iallafall, tänker på exempelvis exotiska frukter, så tänker jag på typ drakfrukt, lychee, passionsfrukt, ananas, kiwi och mango. Men saken är ju den: de finns ju nästan året om i affären. Är du sugen på en ananas i februari? Gå och köp en. I oktober? Den finns fortfarande kvar på samma plats (om de inte har omorganiserat affären, vilket är stressigt för alla inblandade). Det är därför jag vill proposera en ny betydelse för exotiska frukter- eller inte exotiska- det har ju en bokstavlig mening att det är inte härifrån... jag tänker mer på vad som ofta ses som exotiskt i det att det inte alltid finns tillgängligt. Att det är speciellt och lite spännande att se i affären. Plus enligt synonymer.se (woop woop) är exotiskt synonymt med "från fjärran land", "utländskt", "främmande", "sällsam" och "ovanlig", så det är betydelsen ovanlig jag tänker på detta i. Äpplen är bland det minst exotiska som finns- det finns alltid, året runt. Ananas och sådan där vidrig persimon/sharonfrukt som alla låtsas gilla- trots deras egentliga exotiska status finns även de året om och har därmed tappat sin exotiska stämpel i mina ögon. En frukt/bär som däremot är djupt exotisk i ovanlighets-betydelsen är vårt eget kära smultron. Kanske ser den tre gånger per år, och då är det alltid endast ca 10 bär åt gången. Det är ett sådant mystiskt och ovanligt bär. Och därför är det extra kul när den dyker upp.

 

Det här är anledningen till varför jag funderar på att bli talesperson för att göra frukter otillgängliga i perioder. Sluta importera bananer året runt, för att bygga upp en längtan inom oss alla för deras gula böj Jag tycker om bananer lika mycket som nästa person (om nästa person tycker om bananer) och jag skulle sakna dem när de inte var där, men samtidigt tror jag att kärleken för dem skulle gynnas och att försäljningen av dem, när de återvänder, skulle skjuta i höjden. Ni vet hur det sägs att det förut fanns 4 säsonger inom modevärlden att designa för och att det nu finns 52 säsonger? Känner att samma sak har hänt med fruktvärlden. Förutom att varje säsong finns tillgängliga varje säsong. För att citera Ferrero Rochers klassiska reklam: "You are spoiling us". Plus att en blir trött på cirka alla frukter, istället för bara på ett fåtal som sedan byts ut till andra som en inte haft tillgång till på närmare ett år och därmed inte kan vara trött på. 

 

"Ah men köp inte mango på fem månader då" säger någon som tänker till en extra gång (bra!). Ja, det skulle jag kunna låta bli att göra, men de är inte endast mitt personliga nöje av att återse gamla fruktvänner jag är intresserad av- utan den kollektiva exaltationen. Jag vill se bilder på folk på semester i andra länder med en apelsin i handen och att kommentarerna under lyder: "omg no way, apelsiner i februari!!". Jag vill se hela landet peppa inför päronens, bananernas eller vindruvornas återkomst. Tror definitivt att det skulle boosta försäljningen och eftersom hela jag andas kapitalism och har det som min personliga religion, så känner jag att kapitalet skulle vinna på tillfällig frånvaro #loveprofitbeyondallelse. Såatte. Mh. Tankar på det? Skönt att det här inlägget hade både ett starkt intro och outro.