Tuggummi-multitasking, aggressivt spel och att inte kunna välja ett element

2017-10-08 11:40:00 | Stoff


Bild härifrån. 
 

Tiden är åter här, och jag känner att de här inläggen blir längre för varje gång, så tänker försöka hålla min snattra lite mer än vanligt så att alla inte avlider av ålder efter att ha läst första paragrafen. Men på tal om att avlida så är ingen avliden i det här inlägget, vilket verkligen inte händer ofta. Så det kan ni tänka på medans ni läser, verkligen ta deras klappande hjärtan och växande lillfingernaglar till er. Resten av serien finns här.

 

Först ut dagen till ära är Martha Karua (1957) som är en kenyansk politiker som tjänstgjort som exempelvis "Minister of Justice" och "Advocate of the High Court of Kenya" vilka båda låter som rätt coola titlar måste sägas. Inte endast namnen på dem är coola, hon är rätt cool själv, om en kan säga så utan att automatiskt göra henne ocool. "Vad gör henne cool exakt?" undrar kanske någon, som inte litar på mitt ord utan bevis. Hon var till exempel den första kvinnliga advokaten att bli vald till parlamentet i landet, har jobbat med att främja kvinnors rättigheter, samt att hon tagit sig an riskfyllda jobb pro-bono, med risk att bli blacklisted eller fängslad under den diktatoriska Moi-regeringen. Hon berättar att hon var tvungen att sätta sig ner och berätta för sina kids att hennes jobb kunde leda till hennes försvinnande- vilket känns som direkt taget ur en film för någon som har noll upplevelser av att befinna sig i riskfyllda och livshotande situationer (vad jag vet, men vad vet en egentligen om någonting). Ok annat ämne, ni kommer älska detta. Det här är vad hon till en reporter som ville ha en reaktion efter rykten att vissa parlamentsledamot planerade en censurmotion gentemot henne: "The reactions are just the encouragement I need... I can chew gum and walk at the same time". 10/10, jag gillar det jag hör. Måste säga det någon gång om jag får tillfälle. Om ett sådant tillfälle kommer upp och jag inte tar chansen- läxa upp mig. 

 

Sedan har vi Judit Polgár (1976), en ungersk schackspelare som är betraktad som den bästa kvinnliga spelaren genom tiderna. Schackspelaren, givetvis, inte någon som... play the field etc. Hon är först och bäst på en massa listor, yngsta personen att göra det här; första kvinnan att göra det där. Hon har dessutom vunnit över elva tidigare världsmästare i antingen klassiskt eller snabbschack. Ber förresten om ursäkt om jag använder fel termer när det kommer till schack, jag må ha varit vagt involverad i Schackfemman, men det är inte mycket av en grund att stå på. Har dessutom stavat fel till spelet exakt varje gång jag skrivit det hittills. Men ja. På hennes wikipediasida (ja) finns det ett helt avsnitt som talar om hennes taktik och tydligen så spelar hon aggressivt, speciellt i öppningen. En tidigare amerikansk mästare, Joel Benjamin, säger: "It was all-out war for five hours. I was totally exhausted. She is a tiger at the chessboard. She absolutely has a killer instinct. You make one mistake and she goes right for the throat". Är det bara jag eller talar han i väldigt korta meningen? Eller är det normallängd? Det kanske är jag som är messed up och borde ta lärdom från Joel och vara lite kort och koncis. För en uppdatering om nutiden kan jag dela att hon slutade tävla år 2014 och år 2015 blev kapten för det ungerska herrlandslaget. (I schack, återigen, spårat om det skulle ha varit i innebandy). Senare det året fick hon dessutom Ungerns högsta utmärkelse: storkorset av Saint Stephen av Ungern-ordern, vilket låter som en riktigt tipptopp-sak att hända en person. 

 

Sist men inte minst (eller kanske för hon är runt 1.60 lång)- Catherine "Cady" Coleman (1960). Cady är en amerikansk kemist, tidigare United Air Force officier samt NASA astronaut. Hon har varit på två space missions och har chillat 180 dagar i rymden (där inga känslor finns, som vi vet efter den där filmen med Bill Skarsgård). Fast jag vet inte hur mycket rent "chill" som ingår när en är på en rymdstation, men jag antar att det iallafall är lite efter att Chris Hadfield gjorde den där David Bowie-videon. Plus att jag precis läste att hon spelade flöjt där, och finns det någonting mer chill än en flöjt? Tror ej det va. Direkt om jag tänker på chill så tänker jag på följt, speciellt tvärflöjt. Förresten, måste bara säga att när de rapporterar om hur länge hon har varit där, så går de in så specifikt att de tar med sekunderna, men valde att ej nämna dem pga livet är för kort. Nu ska jag berätta en sak om Catherine som är både inspirerande samt lite provocerande och det är att hon ej nöjer sig med att vara astronaut och vara ute och fara i rymden och hålla på. Nej hon ska inte endast högt över jorden utan också ner under vattnet då hon även har varit en aquanaut. Liksom ta ett chillpiller- välj ett element att jobba med, kan en tycka. Fast samtidigt, om en gör det ena kan en väl göra det andra också, om så endast för att väga upp. Plus att hon lägger ribban ganska högt när det kommer till andra jobb i relation till astronautyrket. Hon la till vatten där, vilka mer element finns det? Jord och eld? Hur kan en leva under jord? Hm- gruvarbetare! Ni minns i Chile när de fastnade under jorden för något år sedan? Det räknas, så om någon av dem stiger fram och blir astronaut är hen, för mig, på samma imponeringsnivå som Cady. Fast om en levt bland eld ett längre tag är det ett steg upp i min bok. Fast då måste en väl vara en kackerlacka eller något. 


: Kattis

Tre imponerande kvinnor får jag medge!:)

Svar: Minst sagt!!
Linnea Aurora

2017-10-08 @ 15:36:32
URL: http://stellaefoto.blogg.se/

Namn:
Kom ihåg mig?
E-mail:

URL:


Kommentar: