Problematiken med var och vart

2017-10-26 13:25:00 | Poneringar


 

Ni vet det klassiska de/dem problemet som en stor del av befolkningen känner sig drabbad av. Jag är icke här för att diskutera det idag, då det inte ligger mig speciellt nära hjärtat i och med att jag har minst trettiosju språkliga problem som ger mig mer trubbel i vardagslivet. Liksom visst, jag kanske inte är hundra procent säker på de/dem hundra procent av tiden, men iallafall en stadig procentsats som 85% skulle jag vilja tilldela mig själv. Ungefär lika högt som jag värderar svårigheten av stavningen av mitt eget namn. "Överdrift" tänker ni. Det är ej en överdrift. Dock kan jag definitivt sympatisera med alla som lider av detta, på sitt sätt, grammatiska mysterium. Idag vill jag dock diskutera ett av mina problemområden, och det handlar om var/vart.

 

När ska en använda vad? Det här är någonting jag strugglar med på daglig basis, och varje gång jag skriver ett av ordet ifrågasätter jag mig själv. Jag har googlat fler gånger än jag vill dela, jag vet i princip och egentligen när en ska använda vad, men samtidigt vet jag ingenting med säkerhet. "Det borde ju vara 'vart' här?" tänker jag och ändrar sedan till 'var'. Jag har instinktivt ingen känsla, det ena låter inte bättre än det andra i mitt huvud. Det är 50/50 varje gång. Vart bor du? Var bor du? Vart är min bok? Var är min bok? Vart är ni på väg? Var är ni på väg? Svaret på den sista frågan, för mig är iallafall, lågstadiet då jag känner att detta borde ha blivit förklarat för mig, men det skedde aldrig då det fokuserades på tok för mycket på de/dem. Den enda gången jag inte blandar ihop dem är när jag ska böja ordet "är", och jag tror personligen att en måste vara en person som tyckte om barnprogram som "Brum" och sådana där program där de filmade ett kryp i typ fem min och det var allt, för att kunna skriva: "Hon vart bäst i klassen på engelska". Dock skulle en kunna skriva det om en menade att skriva "blev". Är det korrekt förresten? Kan en säga att någon vart arg? Eller ja, kan kan en väl- gjorde det ju precis, så vad spelar det för roll, det är väl lika rätt som att säga struggla antar jag.

 

Men som sagt så har ingen lärt mig detta någonsin och en kan inte använda engelska till hjälp som en kan på de/dem. Förövrigt tror jag inte att jag någonsin har haft en lektion i svensk grammatik? Eller så har jag det men lyssnade bara inte? Vet att jag hade rättstavning, för jag hade en gång två rest-ord på en hel termin och de orden var: "localisera" och "blåckloka". Blåckloka, bless. Visste iallafall att det skulle vara "ck" någonstans. Utöver det har jag inget minne. Därför blir jag alltid stött när det kommer en fråga i åk.1 nivå på "Smartare än en femteklassare" som lyder: "Vad är predikatet i meningen: 'Louis går snabbt hemåt'?". Liksom dude, detta lärde jag mig på språkvalet i åk. 7 när min lärare gick runt i klassrummet och sjöng: "Predikat är alltid ett verb!". Men min låg/mellanstadieskola kanske tänkte: "Låt oss inte satsa på grammatik. Vi satsar på att hålla våra vattenfärger kliniskt rena efter användning". Och det var de. Men antar att en måste ha lärt sig det någon gång ändå? Känns som ett typiskt blad en skulle kunna hitta i pärm. Det och sedan ett sådant där blad med multiplikationstal som en skulle göra så många en kunde av på en minut. #takemeback. Skoja.

 

Har ni blivit lärda detta eller är det något ni bara vet? Vad finner ni mest förvirrande? De/dem eller var/vart? Är var/vart ens ett vanligt problem eller har jag hamnat på något sorts sidospår när det kommer till grammatikfrågor? Och om var/vart, kan någon förklara när vilken av dem ska användas? Om så är fallet är jag skyldig er läger vid nästa istid eller något, om den dyker upp. 


: Camilla å

Jag har också bara lärt mig de/dem (observera: på gymnasiet). Jag lärde mig dock att man kan testa att ersätta de/dem med vi/oss. Också bra.

Men var/vart har jag ingen aning om, fick en notering på det alldeles nyligen i en inlämning jag skickade in. . Dock utan vidare kommentarer eller rätta svar. Ok var tvungen att googla nu:

Här/Där (motsvarar ”var”)
– Var mördades Olof Palme?
– Här.

Hit/Dit (motsvarar ”vart”)
– Var mördades Olof Palme?
– Hit.

Om du kan svara på frågan med här/ där – då ska du använda var.

Om du kan svara på frågan med hit/ dit – då ska du använda vart.

Hjälte detta oss?

Jag tror fan det.

Svar: MYCKET stor hjälp!! Tackar!!
Linnea Aurora

2017-10-26 @ 13:38:11
URL: http://camillajill.se
: Hanny

Var eller vart får också jag ta mig en liten funderare på varje gång.Vart är väl egentligen en kortform av varthän? och då blir det lite lättare.De eller dem är riktigt svårt ibland.Själv har jag ett fusk och det är att sätta in ett ord efter.Till exempel: Jag ser de människorna komma istället för Jag ser de/dem komma.Här vet jag inte ifall det skall vara de eller dem.Vet du?
Det finns många svårigheter i det svenska språket.Bredden eller brädden är ett av många sådana snårigheter.

Svar: Ahh smart!!
Linnea Aurora

2017-10-26 @ 13:50:17
: Hanny

Håller fö med dig att oväsentligheter tyck vara viktigare att lära sig än att tala bra svenska.Det är viktigare att veta krigarkungen Kalle dussins dödsdag än att kunna skilja på de eller dem.I nuvarande norska Halden 1718 dog Karl den tolfte.Det glömmer man ju aldrig.Likaså att Skåne blev svenskt terrotorium 1658.Eller att slaget vid Lund stod 1676.Men skilja på var och vart har jag svårare för.Jag tror ärligt att även lärare har svårt för det och hellre lär ut historia och hemkunskap.

2017-10-26 @ 13:59:07
: Karin

Var/vart handlar om befintlighet/riktning. Alltså:

Om någon/något ÄR på en plats = befinner sig där och inte är i rörelse, ska det vara "var". T ex:
Var är tvättbjörnen? Var ligger Ulan Bator? Var vill du att guldfiskskålen ska stå?

Om någon/något är på väg någonstans, rör på sig från en plats till en annan = är i riktning, ska det vara "vart". T ex:
Vart är kamelskötarna på väg med gödslet? Vart skulle egentligen Peppe när han åkte iväg med traktorn? Vart är världen på väg?

Typ så.

Svar: YTTERST hjälpsamt! Tack!!
Linnea Aurora

2017-10-29 @ 08:58:36

Namn:
Kom ihåg mig?
E-mail:

URL:


Kommentar: