Tåg med nytt namn, hashtags-hate och musikalnummer

2017-10-30 10:43:00 | Tips


För fem minuter befann vi oss alla i ödemarken, utan tips att hålla oss i handen. Nu i talande stund sitter vi i något sorts slott, med dessa rekommendation i vårt förfogande, tänk sådan tur för oss. Det här mina tips den här månaden.


Bildkälla. 
 
  • Open Culture har samlat ihop bilder folk tagit på platser som ser ut att vara tagna ur en Wes Anderson film. "Accidental Wes Anderson" heter tråden på Reddit, som dessa bilder först postades i. Ah, för någon som är ett fan av symmetri är detta en dröm. Hint: jag är ett stort fan av symmetri. När vi ändå talar om Wesslans filmer kan jag också nämna det där klippet där en person, i Norge tror jag, susar ner för en snöig backe och det ser ut exakt som en introduktion av en WA-karaktär. Kan möjligtvis ha länkat till det klippet förut, men det är ett absolut nöje, så jag gör det igen. 

  • Sedan har vi någon på The New Statesman (de har ej specificerat, vilket är mystiskt) som skriver om sitt hat för hashtagen (på dess 10 födelsedag- fräckheten), eller snarare för att använda personens egna ord: "Perhaps, in fact, I don’t actually hate hashtags at all. I hate what we’ve done with them. I hate what we did". Ah, haha. Det där utdraget roar mig till en orimlig gräns, vet ej vad det är. Eller förresten så tror jag att det kan vara för att det låter som de sista meningarna i en bok som handlar om en person som varit med i en grupp som felat mänskligheten. Alternativt som ett utdrag ur "Animal Farm" som tar upp hashtag-frågan. En storyline som inte inkluderades i originalet. Rolig artikel, hursomhelst. 

  • En glad nyhet som jag, konstigt nog, hörde först från The Guardian kommer härnäst. Ni kanske minns tragedin när det brittiska folket röstade fram "Boaty McBoatface" som namn på ett forskningsfartyg. Om ni minns det, så minns ni säkerligen också att det namnet inte gick igenom, trots att det fick majoriteten av rösterna (vad är det för skämt-demokrati vi lever i!) utan att båten istället gavs namnet "RRS Sir David Attenborough". Det var en sorg för hela världen, men vi behöver inte längre sörja lika hårt- ty nu har ett tåg mellan Stockholm och Göteborg fått namnet "Trainy McTrainface". Vilken lycka detta har spridit, vilken livsglädje, vilket ljus! Två av de andra fyra (eller fem, om en inkluderar Trainy) har, också enligt folkets önskningar, döpts till Estelle och Glenn. 

 

 

  • Ni kanske tänker: "X är mitt favoritmusikalnummer" tänk om, om ni inte ännu har sett den här remaken av Mulan med endast kids i rollerna. Det är ett frekkin mästerverk! Hela filmen finns här, har inte sett den men en vacker dag skall det ske, den har till och med (om än något dodgy) undertexter på engelska. Tillbaka till klippet ovan. Jag vill bara dra uppmärksamhet till det fantastiska skådespeleriet, stämmorna vid främst 1.12, 1.25 och 1.54. Jag ryser, det är så tillfredställande. Måste också ge en shoutout till kiddet som spelar mormor Fa- var är det kiddets Oscar? Titta på klippet, det kommer göra ert liv 78 gånger bättre.  

  • Det här är inte ens en hel artikel, det är endast ett citat från en, men jag tycker att det var så underhållande att jag valde att ha det som ett tips i sig självt. John Waters (filmskaparen, skådespelaren, manusförfattaren etc) har nämligen lite tankar om dagens rebellers bedrövliga stil. Han säger: "When I was young there were beatniks. Hippies. Punks. Gangsters. Now you're a hacktivist. Which I would probably be if I was 20. Shuttin' down MasterCard. But there's no look to that lifestyle! Besides just wearing a bad outfit with bad posture. Has WikiLeaks caused a look? No! I'm mad about that. If your kid comes out of the bedroom and says he just shut down the government, it seems to be he should at least have an outfit for that". Älskar detta, och en del av mig tycker definitivt att han har rätt. Jag hade inte tänkt på det innan, men jag kommer nu att tänka på det för alltid. "Has Wikileaks caused a look? No!". Haha. Legitimt att vara upprörd över ändå. Gripande, världsomvälvande ord är vad det är. Jag trodde aldrig att jag skulle önska höra fler åsikter om mode från John Waters, men här är jag- onekligen önskandes det. 

  • Och så slutligen är vi tillbaka hos The New Statesman. Vill nu tipsa om deras serie om 90-tals TV som de hade för ett tag sedan. Det precis länkade till är samlingsartikeln för alla, så ni kan välja själva vilka ni vill läsa- om något. Mina favoriter är nog de om: Spaced, Fresh Prince, Vänner och Absolutely Fabulous. Men alla dessa är ett treat, och det är ett löfte från min sida.

 

Så var det slut på tips. Snipp snapp snut etc. Om ni har några rekommendationer till mig- vänligen lämna över dem till mig under kodordet: "Rost"

Tider och dagar

2017-10-29 11:59:00 | Vacuum


 

Kamrater, vintertid är här. Personligen är jag misstänksam gentemot exakt varje klocka efter att vintertiden, och dess andra halva, sommartiden, har hängt en över axeln och givit en ett råd en aldrig ville ha i första taget. Framförallt litar jag inte på klockan på min mobil, för den är djupt opålitlig. Har den ställt om sig själv? Har den inte gjort det? Vem vet? Hela morgonen idag har jag gått omkring förvirrad. Vad är ens klockan? Tänk om alla klockor går fel? Hur ska vi organisera oss om vi bara ger upp tidstänket? Är vi alla mitt inne i ett stort skämt, ett jackass avsnitt för hela världen? Ingen vet. Det var menat som ett skämt så skrattar jag inte längre. Ack. Det förvirrar mig även vad en mobil klassificeras som, är det en robot? Antar inte? Eller jag vet inte. Tänker personligen att en robot måste ha armar och, framförallt, ögon. Wall-E- där kan en snacka om robot. När jag såg honom så tänkte jag direkt: "Ahh, han är en väldigt söt för att vara robot". Dock behöver en väl inte vara gullig för att förtjäna att bli uppskattad. Men jag känner att ögon är mitt nummer 1 kriterium för robots, och det är därför jag har svårt att acceptera att de där robotarna som bygger bilar är del av släktet. De är liksom en... arm? Har inte tid för det. Wow ok. Robotsrasismen börjar här. Om det i framtiden är en fråga av riktigt värde, citera mig inte.

 

En annan sak jag vill ta upp idag är en tanke jag nyligen hade om ojämna nummer. Generellt sett så är jag ett fan av dem. Eller ja, fan och fan, jag accepterar dem och kan ibland föredra dem framför jämna eftersom ett ojämnt nummer alltid har någonting som är exakt i mitten- vilket gläder mig. Liksom säg nummer 7. 1 2 3 4 5 6 7. Där är fyran i mitten. Jag verkligen uppskattar att det inte är någon .5 business med ett ojämnt nummer när det kommer till den exakta mittpunkten i sifferledet som leder upp till den. Någonting jag däremot alltid har haft lite svårt för, och vänligen meddela mig om ni någonsin känt en liknande känsla, är att veckan har ett ojämnt antal dagar. Jag vet inte vad det är, men det är någonting i det, som verkligen får det att krypa inom mig? Funderar på om det är för att det inte går att dela upp den tidiga samt sena delen av veckan på ett tillfredsställande sätt. För tänk såhär:

 

  • Om vi räknar med alla veckans dagar så skulle då torsdagen vara i mitten, men det känns direkt fel, då torsdag definitivt faller in på den sena (bättre) delen av veckan. 

  • Om vi tar bort helgen, så skulle det göra onsdag till veckans mitt, men det kan jag inte heller acceptera eftersom det är för tidigt på veckan för att vara mitten. Plus att jag aldrig förstått hela grejen med att onsdag ska vara "lill-lördag" (jag ber om ursäkt för användandet av det uttrycket, jag mår själv dåligt av att ha gjort det och det skall aldrig skrivas igenom på denna webbplats) efter som det då skulle antyda att torsdag är en söndag (aka veckans ångest-dag) men det är enligt mina erfarenheter inte ant. Ty i min värld är torsdagen den mest hoppfulla av alla dagarna, då det är dagen innan fredag. Har alltid haft en bra känsla för torsdag, trots att den genom hela min skolkarriär, alltid har varit den längsta/objektivt tyngsta dagen. Älskar torsdag.

  • Detta lämnar möjligheten att det är onsdag eftermiddag som är mitten på veckan, men direkt känner jag att timmar inte borde vara iblandade i den här frågan. Men det känns trots det bäst hittills. Plus att det ibland är bra att vara specifik när det kommer till tid, det är ett råd jag skulle vilja ge till min mor. När en frågar hur lång tid det är till någonting svarar hon nämligen alltid "snart". Liksom ja ok. Jag behöver ett klockslag, inte ett adverb, men tack för din medverkan. Och därför tror jag att jag kan acceptera onsdag eftermiddag ändå. Fast onsdag eftermiddag är ju i princip torsdag... mysteriet fortsätter.

 

Tankar tack. När är veckans mittpunkt? Och om vi skulle få en extra dag, vad skulle den heta? Föreslår personligen "Nådag" eftersom det känns som att en då alltid skulle behöva konfrontera sig själv och säga: "Nå? Vad har du gjort hittills den här veckan, tick tock, halva har gått". Alternativt "Sällandag" då det känns som att en alltid skulle tänka: "Va? Har halva veckan gått? Men sällan!". Bah två förslag från ett äkta barn av sin tid. Adjö. 

Om att se om filmer en tyckte om som barn

2017-10-28 11:11:00 | Vacuum


 

"Den Oändliga Historien" var en film jag tyckte om när jag var ett kiddo och relativt nyligen bestämde jag mig för att se den igen. Jag måste dock säga att, i retrospekt, var den inte lika bra som jag mindes den, vilket jag känner filmer en tyckte om som liten ofta han gemensamt. Inte alla filmer och det är inte det att de inte är bra, de är bra, men bara inte så bra som en mindes dem. Det samma, när det kommer till min simpla person, gäller för "Labyrinth" och "Släng dig i väggen Fred", vilket är två andra filmer jag tyckte om. Har en djup kärlek för dåliga specialeffekter, och det är allt ni behöver veta om mig. Därför jag älskade första Harry Potter och sedan tyckte de blev sämre och sämre ju bättre specialeffekterna blev, vilket jag tror att jag har tagit upp tidigare, men minns inte. Allt är möjligt i denna värld. Kan en bli hängd om en tycker så? Vet ej, men tar risken.

 

Men som sagt, ovan nämnda filmer är fortfarande bra och jag skulle ej klaga om jag var tvungen att titta på dem några gånger per år. Jag måste dock säga att en konstig sak med "Den Oändliga Historien" är att Atreyu skriker exakt varje replik han har. Alla andra pratar i normal ton och så kommer han där och bah: "JAG TROR DIG INTE". Chilla är mitt främsta råd för honom. Ok om han har en viktig uppgift att utföra, men gör det med små bokstäver. Han fungerar dock som en fin motsats till vissa personer jag känner (shout-out till mina föräldrar, exempelvis) som ofta viskar utan anledning? Liksom ingenting i situationen kräver det men ändå händer det? Och nu kanske ni tänker: "Du sa ju nyss att du inte tycker om höga röster och nu säger du att du inte tycker om när folk viskar, bestäm dig". Jag vet. Men föredrar nog skrik över viskningar varje dag i veckan. Jag tittade på "Trollflöjten" för ett tag sedan (jag bara tittar och tittar och tittar) och allt var frid och fröjd tills de var en hel scen som framfördes viskande. Höll serri på att stänga av TV:n. Vet inte ens vad det är, men ugh det gör mig så arg, provocerad och äcklad. Så om någon av er relatera vänligen meddela mig så vi kan starta någon sorts klubb eller något.

 

För att återgå till ämnet så måste jag ta upp Harry Potter-filmerna igen. (Mh, efter det jag tidigare skrev, jag bara söker konflikt). Tillåt mig bara att klargöra att jag älskar HP, det är den ärliga sanningen, men jag såg den sjätte filmen nyligen och måste bara säga (trots att det gör ont i hjärtat) att kidsens skådespeleri är under all kritik. I de första filmerna var det helt ok, men vartefter tiden gick- det blev inte bättre? Det är speciellt en scen när Hermione och Ginny försöker få tag på Harpans bok och den scenen skar min själ i tu, ty den var så dåligt agerad. Men älskar dem ju, så de är förlåtna. Aja. Om ni vill skicka hatbrev till mig efter dessa uttalanden kan ni adressera dem till kungen och så lämnar han dem till mig på torsdag när vi ska träffas för att diskutera månadens bok "Don Quixote"- ett långt, men ack så revolutionerande verk.

 

Har ni sett om någon film ni brukade älska när vi var kids nyligen? Om ja- levde den upp till ert minne av den?