Matematiska genidrag

2017-11-27 15:40:00 | Vacuum


 

Tänkte berätta om en sak jag gillar med University Challenge, utöver när en får en fråga rätt och känner sig som Einstein, men det är givet- detta handlar om en annan sak, fast det är i princip samma för formatet är inte speciellt brett och varierande. Det kommer med 99% säkerhet handla om att svara på en fråga eller ställa en fråga, och det här handlar om att svara på en fråga. Så, det jag tycker om med programmet är när Jeremy Paxman ställer ett väldigt obskyrt spörsmål (jo visst, jag kan synonymer) och någon i ett av lagen spottar fram ett komplicerat och övertygande, dock felaktigt, svar, som en själv endast skulle drömma om att komma på i en icke-skämtsam situation, och att Paxman som reaktion på personens fel, ser på dem som om hen var dum i huvudet och ger dem rätt svar med en extremt nedlåtande ton. Tillåt mig att illustrera.

 

Paxman: "I Venedig 1971 komponerades operan 'Il segreto' av denna, idag föga beaktade, kompositör?"

Person: "Är det... Macadante?"

Paxman: "Nej vad tänker du med? Du är ute på helt fel spår det är -givetvis- Mayr"

 

Bah wow ja, givetvis, det är uppenbart Paxie, hur dumma är de? Gud, hur kvalade de ens in? Iallafall, älskar när det händer. Inte för att jag tycker om att se dem faila, utan för att hela grejen är så absurd. Det är även roligt när laget som svarar rätt på nästa starter for ten-fråga får höra: "Eftersom ni svarade fel på förra frågan, så kommer ni nu få följdfrågor om Mayr. Ni kommer få höra tre av hans operor, jag vill ha namnet på respektive opera och staden den först framfördes i" och en riktigt ser hur alla i laget tappar viljan att leva. Alltså det är så dramatiskt, en bara måste dras med. Jag tror att det är mer dramatiskt än när någon låser in ett svar på Vem vill bli miljonär/Postkodlotteriet, så intense. Jag vet inte vad jag vill ha sagt om detta, det har ingen djupare mening, det är blott en observation. Tänkte först mäta mig själv med deltagarna i UC, men kom sedan på att jag för ett tag sedan satte på "Changes" med David Bowie på iTunes, råkade trycka på repeat-knappen och efter en timme tänkte: "Fruktansvärt lång den här sången känns?". Men ja, jag mår bra förövrigt.

 

Nej, förresten. Kom precis på en sak jag kan berätta om som verkligen fick mitt självförtroende att växa cirka 100% och det var för någon månad sedan (aktuella berättelser som alltid) när folk i UK gjorde sina GCSE:s/slutexamensprov och likt när högskoleprovet står i farstun (är nöjd över användandet av uttrycket- prisa mig) så brukar tidningar och hemsidor publicera test som typ: "Skulle du klara högskoleprovet i svenska?". Det var iallafall ett sådant GCSE-prov i matematik jag hittade. Matematik är ej min starka sida, men jag tänkte: "Äh, de brukar ju göra det här testet när de är typ 16 så hur svårt kan det vara". "Det skulle du inte ha tänkt" säger någon som läst någonting överhuvudtaget i sitt liv och förstår foreshadowing. Nej, det skulle jag kanske inte ha tänkt, men idag planerar jag inte att berätta om uppgifterna jag gjorde fel- istället tänkte jag placera en liten spotlight på den uppgiften jag gjorde rätt. Det var någonting om att en skulle sätta in en formel i en annan och jag satt där med en penna och ett papper och räknade och räknade och en belöning kom till mig i form av ett svar som stämde överens med facit. Och alltså i stunden jag insåg min framgång var jag oövervinnerlig kids, så mycket kan jag säga. Vet inte riktigt vad jag ska göra med mig själv nu... "with great power comes great responsibility" och sådär. Får klura på det, likt jag klurade på uppgiften.

 

Gud, är fortfarande lite stolt över det jag åstadkom? Det ledsamma var att jag berättade för ca alla som var i närheten då att jag hade löst den och beskrev uppgiften och de bah: "Ok, well done". Inget mer. Men ja. Ensam är stark eller vad det nu var den där Pokémon-filmen hette. Eller ja, uttrycket lyder väl så också, det var väl inte Pokémon-skaparen som kom på det. Eller var det? Nu när ni vet hur lämpad jag är till matematik och andra saker så kanske ni skulle lita på att det var så om jag sa det? Om du är fallet, ring Polia. Nu är min fråga, vad är det mest imponerande du någonsin har gjort? Detta är deffo min topp 1. 


: Hanny

Jodå,Noblesse oblige som det heter.Du har säkert anledning att vara stolt,det är nog inte så enkelt att räkna och då på ett främmande språk.Fast här i väst har vi iofs.samma formler och så.
Jag gör saker som imponerar på mig själv varje dag,småsaker som jag aldrig trodde att jag skulle klara och visst växer man av sådant.Skall jag nämna något så får det väl bli när jag i somras lade om taket och hade en skylift 20 merer upp i luften.Fy f.. vad jag var rädd de första gångerna men men sen var det tom.riktigt roligt att komma upp.Taket blev superbra men det tog ett tag innan jag hade räknat ut hur många takpannor jag behövde.Där hade du kanske kunnat bidra lite med matten.
Hare!

Svar: JÄKLAR vad högt!!
Linnea Aurora

2017-11-27 @ 18:56:19

Namn:
Kom ihåg mig?
E-mail:

URL:


Kommentar: