Länder som inte är med i kartboken

2017-11-09 10:36:00 | Vacuum


 

En gång köpte jag en överdrivet stor kartbok två dagar innan jag skulle flyga hem med tung packning. "Lite onödigt gjort" kanske ni tänker, men låt mig demonstrera min icke-hålla-med-åsikt: den är ändå jäkligt intressant den här boken (dock tror jag att den kan vara gjord för barn men sedan när är det ett negativt faktum) och är glad att jag köpte den, men jag kan också erkänna att jag tittat i den kanske tre gånger sedan dess. Men ack har inte de tre gångerna varit något så njutningsfulla? Det är bara en sak jag tänkt på när det kommer till den här boken och det är att på varje sida fokuseras det på endast ett land och jag känner mig lite ledsen för alla länder som inte fått en egen sida. Ett flertal har helt kallhjärtat utelämnats, vilket är extremt oschysst och orättvist. Speciellt eftersom många av länderna som fick en egen sida är länder är länder som alltid har en egen sida. Liksom hur många illustrationer av Big Ben kan en människa ta? Hur många dalahästar måste skina med sin närvaro? Hur många Eiffeltorn? Hur många Frihetsgudinnor?

 

Plus att på Sveriges sida så har de tagit med Svampen aka vattentornet i Örebro och jag kan säga att jag sett det här vattentornet i person ett flertal gånger och jag förstår inte örebroares stolthet över det, för i sanningens namn… det är inte snyggt? Det är inte ens kreativt? Ok om de hade konst över hela (ta in graffitti-konstnärerna) så det finns någonting att se för nu ser det ut en som vattenrutschbana fast utan rutschbane-aspekten. No offence Örebro, ily och allt, men har aldrig förstått er fascination med tornet. Men om någon örebroare som älskar Svampen läser detta- försvara ert torn och vinn över mig. Mina ögon kanske bara inte inser storheten i det skapade.

 

"Är det allt på Sveriges sida?" hör jag er ljudligt undra. Nej. Även Danmark och Norge med (då de ligger bredvid, jag vet att det här kan vara stora nyheter för många, men det är faktiskt så) och när jag först såg det tänkte jag: "Stick från vår sida?" men när jag sedan tittade närmare insåg jag att illustrationerna på deras landmassa endast var våra som sträckte sig utanför våra gränser, så phew. Blev stressad där ett tag. Det är som i "It's a Small World" när vi klumpades ihop till ett enda, skridskoåkande, land som jag även skrev om här. Men aja. Förresten så gick jag förbi TV:n när OS pågick och det var någon sport där Norge och Danmark hade folk i finalen men Svea Rike hade åkt ut (pga inte bra nog) och kommentatorerna yttrade saker som: "Nu går det bra för Skandinavien". Ha. Skulle aldrig ha sagts om Sverige varit med. Det är som när det går bra för Andy Murray och han plötsligt är "British". Mhh.  Från "du är ej oss" till "vi är samma" inom loppet av två sekunder. Och det var lite så jag kände när jag såg att Pippi Långstrump befann sig farligt nära Norge på kartan. Fast är ju ett tyst fan av dem. 

 

Men gillar boken djupt, annars skulle jag ej ha fraktat hem den. Och en stor fördel med den här att den i alla fall har kapitel till skillnad mot Morrisseys autobiografi. (Inte för att jag hade förväntat mig något annat, men ändå). Men sedan noterar en, som så ofta, att den är djupt eurocentrisk och då framförallt väst-eurocentrisk. Tycker personligen att det var synd att de skippade att göra en sida om Förenade Arabemiraten för jag skulle ha velat se Dubai illustrerad på ett rutigt papper då jag flög över den staden en gång och det var som att flyga över ett flippin' mattehäfte. Så raka linjer. Jag slår vad om att Pythagoras riktigt ligger och myser i sin grav av tanken på Dubai sett ovanifrån. Namn:
Kom ihåg mig?
E-mail:

URL:


Kommentar: