En rymdkatts diktpikar

2017-11-26 12:43:00 | Vacuum


 

En sak som är bra med dikter utöver dikter i sig själva är att en kan komma undan med mycket om en använder dem som medium. Exempelvis skulle en aldrig kunna säga: "du ser ut som en träpåle" till någon ansikte mot ansikte. (Eller det kan en väl visst, men jag personligen skulle inte göra det. Dock är ju inte min åsikt standard så om du tycker om att likna människor med träpålar framför dem (eller bakom deras ryggar) gör det- men kom också ihåg att tänka igenom det du säger innan det entrar världen. Sticks and stones liksom). (Plus, mobbning är dåligt- det har jag sett på SVT). Om en däremot skriver det i en dikt till exempelvis ett bröllop skulle det vara helt acceptabelt. Det här skulle kunna vara min dikt till bruden Gertrude:

 

Åh Gertrude, de tider vi delat

Dock tror jag aldrig du har felat

För du är så förbannat trist

Det är, utan tvekan, din stora brist.

 

Alla i rummet skulle liksom torka bort en liten tår ur ögonvrån (nu förutsätter jag att min framställning var superb) och med darrande röster utbrista: "Åh, vilken fin dikt. Vilket rörande tal" utan att ens notera att jag precis slaggat off Gertrude. Diktens makt är oövervinnerlig och i hantering av dem krävs stor färdighet, medmänsklighet och stark moral. Det är därför det krävs sådan stor kontroll när det kommer till detta- en verkligen måste tänka till och fundera om och om och om igen om det en säger faktiskt skulle kunna sägas under ett vanligt samtal. "Men en kanske säger det skämtsamt?" föreslår någon. I den här världen skall det aldrig skämtas, skämt är för jokrar och dårar, vi äro rationella mänskor kunde jag då ha sagt om jag ville, men det vill jag inte så jag förbehåller mig rätten av avstå- vilket är ett direkt citat från vårt studentflak. Var så otroligt nöjd över att det var ett citat vi valde att ha med. "Vad hade ni mer då?" frågar någon. Ja, på andra sidan stod det "Min klocka kostar mer än er bil" men det är lite lika douchigt som det låter. Tror jag? Jag vet inte? Vet ingenting med säkerhet längre. 

 

På tal om saker som rimmar, som min dikt ovan precis gjorde- jag tittade Roald Dahls "Revolting Rhymes" på BBC runt förra julen (jo jag vet, kul att jag drar upp det nu, ett år senare) och efter tittandet av det såg jag en annan film, men var fortfarande så fast i rimformatet att jag blev upprörd när dialogen i filmen inte följde samma mönster. "Wth är detta för shit-rhyme?" tänkte jag och kom sedan på att rim inte genomsyrar all underhållning. Vilket det borde göra. Skulle det ha skadat om det här var dialogen som utspelade sig?

 

Bob: "Just leave them by the stairs, Matt"

Matt: "Oh, all right, ok"

Bob: "I am a pretty space cat"

Matt: "Now off to work- hooray!"

 

Nej, jag skulle inte tro det va. Om jag någonsin skriver dialog till någonting så kan jag lova att den kommer rimma. Och det är ett löfte som kan komma att brytas och, i framtiden, visa sig vara en lögn, men det kan vara en vacker lögn så länge den varar. Vilken är er bästa rimdikt? Min är, givetvis, Grynets dikt till Zlatan. Samt, skulle ni kunna säga att någon ser ut som en träpåle utan minsta hint av skämtsamhet till någon ansikte mot ansikte? 


: Hanny

En dikt blir som att man förmedlar tredje persons åsikter.Vad är effektivare än att antyda att det är någon annan som tycker si och så om en person? Typ,"alla tycker att du är knäpp".
Jag skrev förresten en dikt om ditt öra.Det var en mycket fin dikt.
Dina öron är mycket fina
Jag önskar de vore mina
Men jag tror att jag har ditt öra
Mycket fint,låt mig höra.

Hare!!

Svar: Hahah
Linnea Aurora

2017-11-26 @ 17:09:20

Namn:
Kom ihåg mig?
E-mail:

URL:


Kommentar: