Bamses saga: en analys

2017-11-02 09:31:00 | Analys


Den verkliga huvudkaraktären
 

Är här för att analysera ett av de här landets största cinematiska/musikaliska mästerverk genom tiderna. Om ni tänker någonting av Ingmar Bergman, ABBA eller programmet Doris och Gösta har ni fel- idag skall vi titta på Britt-Eriks nästan två minuter långa sång: "Bamses saga". Ok, kanske inte cinematiska, han har inte gjort videon själv, men väljer att titta på en video för att verkligen maxa alla sinnen. Vet att jag läste någonstans att Britt-Erik är Daniel Malmedahl som även ligger bakom Crazy Frog, vilket en kan se som början av den moderna världens förfall, eller alternativt som början på en ny era. Bestäm själva hur ni vill se det, annars kan en bara acceptera att det hände, försöka glömma, och gå vidare. Hursomhaver, låt oss ta en titt på videon/sången.

 

Kan börja med att säga att jag icke vet vem som har animerat detta, men cred- det är jäkligt bra. Gillar främst att en kan se Skalmans huvud under jorden vid 0.25. Gillar även att personen tagit sig kreativa friheter, i och med att sången öppnar med "Bamse och Lilleskutt hoppa ut i skogen" och att de varken är i skogen och att det endast är Skutt som hoppar. Men det är sådana modiga val som verkligen lägger ribban för kvaliteten i saker som dessa- det är det som läses mellan raderna som betyder något etc. Om vi går vidare till rad två, så låter den: "Då kom Skalman trampelisvamp, snubbla på en katt". Genial text, då det verkligen känns som att det skulle låta "trampelisvamp" när han går. Jag vet inte om det var meningen att det skulle vara ett onomatopoetiskt ord, men det är det och får mig direkt att tänka att det är här en sång av hög kvalitet. Sedan ser vi återigen modet hos animeraren då hen gjorde "en katt" till Katten Jansson, trots att det inte finns några bevis för att så var fallet. Mod, som sagt- det kunde ha varit en helt okänd katt, vilket känns mer troligt då de inte nämnde katten vid namn. Sedan undrar jag bara helt allmänt om stadsplaneringen i Bamses värld- varför ligger allt på kullar? Är det bara för att det är kul att de ligger högt upp, eller är det stor risk för översvämning eller något? Bara en fråga. Efter det springer Lille-Skutt upp till farmors hus och lämnar de två gamla männen bakom sig. Bamse säger då en  oklar sak (0.49): "Vänta på oss andra, vi har inga långa ben och Skalman han är trött". Detta är oklart då Skalis med 100% säkerhet har längst ben. Plus, kan jag bara få call out Skalman eller, han är alltid sjukt egoistisk. De kan vara mitt uppe i någonting som de måste göra och han bah: "Nej jag tänker inte. Jag är trött" och de måste leva med det? Och det är inte som att det händer då och då, det händer bokstavligen varje gång de hänger. Alltså jag förstår väl om han måste vila/äta osv, men kan han försöka timea det lite grand? Inte? Aja, en måste vara förstående, men vill bara nämna det. 

 

Om vi sedan fortsätter tills vi träffar farmor vid 1.04 (som förövrigt har den bästa rösten sedan Terry Jones spelade Brians mamma i "Life of Brian") så ser vi att Skalis inte kommer in i huset med Bamse och Skutt, så jag antar att de lämnade honom till sitt öde. Sedan säger hon: "Vill du inte ha någon honung stora starka Bamse?" trots att han 1. inte är stark utan honungen, så det är inte korrekt och 2. hon är betydligt större än honom. Efter det låter Husmusen oss veta att honungen är stulen, och direkt börjar Bamse springa efter katten Jansson (som han direkt antog hade tagit den, vilket han skulle ha kunnat gjort med rätta, i och med att Bamse tidigare lovade ut en av farmors köttbullar som han inte ens fick- vad vi såg iallafall). Mystiskt också att det är Bamse som springer efter, när vi tidigare fick klargjort att det är Lille-Skutt som är den snabba i gänget. Jansson hinner hela vägen ner till platsen där Skalman snubblade över honom, medan han balanserar en honungsburk på huvudet, vilket verkligen kastar ljus över att Bamses löpning är extremt mycket under par. Sedan springer katten Jansson tillbaka till farmors hus, och så var sagan slut. Och med det kan en se, att den här berättelsen inte var en saga om Bamse: det är en saga om trickstern Katten Jansson. Han har varit den verkliga huvudpersonen, och det är honom vi ser innan skärmen tonar ut sig till svart.

 

Innan jag går måste jag också bara prata lite på kommentarerna under videon, vilka är otroligt åldersfokuserade. "Jag tittade på den här när jag var 8, nu är jag 13"; "Såg den här när jag var 5, är nu 11" liksom ja, grattis att tiden går? Vad vill du ha? En tårta? Skoja, grattis på födelsedagen osv. Kul att ni hänger kvar. Sedan kommer dock den sjukaste kommentaren av de alla, från Niclas: "När jag var unge kunde man bara lyssna på denna. Det fanns nått som hette video på den tiden, men Britt-Erik kunde inte hyras (du kan fråga dina föräldrar) när är jag 35 och älskar den lika mycket som då". Alltså va? Jag har så många frågor? Jag tror även att samma frågor brinner inom er, så jag tänker inte ens räkna upp dem- ville mer bara föra den här kommentaren ut i ljuset, den kan vara början på något nytt. Och det var allting jag hade att säga om det här, mer än vad som borde sägas, men låt gå. Tankar om det? Namn:
Kom ihåg mig?
E-mail:

URL:


Kommentar: