Raketer till Mars, benådade pirater och drottningssmeknamn

2017-05-08 08:13:00 | Stoff


 

Det är återigen den åttonde av en månad (maj) (jo, visst hänger en med om vad som händer i världen) (vet också att Macron är Frankrikes nya president) (plus vet minst två saker till) och det betyder att vi skall kolla in vad tre stycken folk av kvinnosläktet har haft för sig i sina liv. Jag tänkte att jag skulle korta ner introt till dessa inlägg, då de annars blir så djävulskt långa, vilket jag nu har gjort, så varsågoda för det. Andra inlägg i serien går att finna här.

 

"Så vem är den första personen?" hör jag er undra, men hör och häpna, den första personen är inte mindre än tre personer. Jag vet! Det är en trio, nutidens Bee Gees skulle en kunna säga. Inte för att de har mycket gemensamt med Bee Gees vad jag vet, förutom det faktum att de har jäkligt sweet style och vet vad de gör inom sina respektive områden. Namn och område? Ritu Karidhal, Anuradha TK och Nandini Harinath. De är tre av kvinnorna som tog Indien till rymden genom att skicka en (fotograf)raket till Mars! "Wow" tänker ni. Eller jag vet inte om folk är imponerade över det? Är Mars old news? Hur som haver så är jag imponerad. Om ni inte är det, lyssna här, för detta är ett faktum som kommer vinna över er: de skickade en raket till Mars för mindre pengar än det kostade att göra filmen "The Marsian". Mhm. Och om ni nu icke tänker: "wow" så vet ni ej vad som är bra för er. Plus att de är jäkligt fab generellt, exempelvis så var Nandinis första kontakt med science tv-serien Star Trek, vilket jag kan relatera till då jag tänkte att rymden var en grej som är rätt (o)chill efter att ha sett "Tillbaka till Vintergatan" vilket jag nämner i exakt varenda jäkla inlägg. Samt att Ritu, om att män är från Mars och kvinnor från Venus, bah: "I am a woman from Earth". Amen, hon vet what's up. Även Philomena Cunk har djupgående analyserat Mars/Venus.-påståendet och menar att: "Scientists now believe they both hatched on Earth; thousand, maybe hundreds of years ago". Plus, om vi säger att de skickade ut denna raket för att kolla läget för framtiden, om Jorden skulle vara doomed liksom, så kanske en kan säga att deras tanke var: "Ah ah ah ah, stayin' alive, stayin' alive".

 

För att fortsätta på vetenskapsämnet jag slingrat mig fast i, så vill jag presentera nästa person: Mildred Dresselhaus (1930-2017). "Har hon något smeknamn utöver, typ, Milly?" hör jag er högt fråga. Jo men visst. Hon brukar kallas för "The Queen of Carbon Science" och det vill en ju definitivt bli kallad. Detta namn har hon fått som ett resultat av sitt arbete inom just Carbon Science, vilket jag ej kan översätta då jag ej orkar, där hon arbetat med grafit och nanostrukturer i karbon/kol. Plus att hon var den första kvinna för en massa olika saker, exempelvis den första kvinnliga institute-professorn vid MIT samt den första kvinnliga presidenten av the American Association for the Advancement of Science. Sweet att ha det på sitt CV, måste sägas. Själv har jag "grundkunskaper i tyska" men låt gå. En skall ej jämföra sig som ni vet, det är roten till olycka etc. "Har hon vunnit några pris?" frågar ni. Pris är inte allt, men givetvis har hon det- lyssna på hennes smeknamn så är svaret självklart. Tänker inte ens rada upp dem, då de är så många, samt för att jag inte vill ta in mer engelska i det här stycket än jag redan gjort, får då känns det som att språkfördelningen blir lite svajig och så kan vi ej ha det. Andra saker värda att nämna: hon kom från en låg-inkomst (immigrant)familj och område i New York, men tog sig till University of Chicago där hon studerade kvantfysik, trots att kvinnor inte uppmuntrades att studera sciences. Tipp topp, bra gjort. Kan avsluta med att säga att hon hade 28 hedersdoktorat. Rätt fint det.

 

Om ni tycker att det lite mycket science i det här inlägget, vilket jag nästan tycker då det inte ens är mitt område, så skall vi fokusera på en helt annan sak nu, låt oss tala om pirater. Ching Shih (1775-1844) var en av världens mest framgångsrika inom det klassiska piratyrket som även delas av Oscar i Pippi samt Jack Sparow (eller Sparv som jag brukar kalla honom). När hennes (pirat)make dog, tog hon kontroll över hans skepp och påbörjade därmed sin piratkarriär. Jag undrar vad som var hans fall? En pirate-fight? Vet ej. Hon hade förresten även en karriär innan det, men det var inom ett annat område, då hon var prostituerad. Vet ej hur hon kände inför karriärsbytet då jag ej är hon, men om jag talar endast som mig själv så skulle jag nog tycka att det var ett steg upp. Men som sagt, skall ej lägga ord i hennes mun. Plus att jag inte har någon referes för någon av yrkena så kan egentligen inte ens uttala mig. Glöm att jag lade mig i. När hon var som mest framgångsrik kommenderade hon 1800 skepp och mer än 80.000 pirater. 80.000 det är en jäkligt stor summa, det är typ lika många som bor i hela Umeås kommun (kollade upp det och Wikipedia sa att det var ett faktum, och en argumenterar inte mot WP). Hon var oslagbar, och den kinesiska regeringen erbjöd henne benådning, vilken hon, till allas stora förvåning, tog och hon är därmed en av väldigt få pirater i historien som pensionerade sig. Älskar't. "Vad gjorde hon sedan? Glömde bort sin besättning?" undrar ni. Nej. Hon tog hand om dem även efter sin pension (ett heltidsjobb i sig, känns det som?) och de flesta av hennes pirater blev, även de, benådade. Sedan dog hon som miljonär. Mh. Var är hennes film?

 

Och det var allt för den här gången. Tre rymdkvinnor (från jorden!), en vetenskapskvinna och en pirat. Låter som en första-klass barnbok.


: Hanny

Man kan knappt tro att det redan passerat en månad sedan du senast hade detta tema.Tiden går.En av mina första tankar var hur i helskotta man gjorde för att kommunicera med varandra.Ettusenåttahundra skepp utspridda på en rejäl yta.Detta övergår mitt förstånd.Man måste ha haft en Harald Blåtand där misstänker jag.Harald Bluetooth.En tuff brud får man minst kalla henne.

Svar: JAG VET!? Extremt bra fråga!!
Linnea Aurora

2017-05-08 @ 12:19:37

Namn:
Kom ihåg mig?
E-mail:

URL:


Kommentar: