Mästerverket som är "Pojken och Tigern"

2017-05-01 07:05:00 | Vacuum


Ej Smygehuk.

 

Glad första maj, kids! Upp till kamp emot kvalen etc. Om ni gick till någon majbrasa igår så ber jag till Gud att ni ej hade på er eran favoritjacka då den troligen luktar rök nu. Samt att jag hoppas att ni inte hade på er era nya skor sådär som jag har ett svagt minne av att Madicken hade, och så tappade hon bort dem? Jag vet inte, något sådant hände, men det känns som ett av de där avsnitten jag såg en gång och aldrig mer igen. Samma sak med det där avsnittet där Abbe typ dog, vet att det ärrade mig pga att Abbe är, utseendemässigt, oroväckande lik min far, så jag bah: "Pappa, nej".

 

Iallafall, efter den där barnprogramsreferensen är det dags för mig att dra upp ännu daterad referens då det var det jag kom hit för att göra. När jag tänker på månaden maj tänker jag nämligen alltid på en dikt som fanns i "Pojken och Tigern"-boken som ca alla kids i min ålder och uppåt läste i skolan. För det första så var boken jäkligt bra vad jag kan minnas, fast det var några delar då jag var lite ofokad. Kan minnas att jag gjorde en deal med min mor att jag skulle läsa typ den första sidan och så läste hon den andra och jag den tredje osv, när det var ett tråkigt kapitel. För det andra: dikten. Det fanns en dikt i den som gick, typ, såhär: "Maj, maj måne, en katt försvann i Skåne, var han går det vet ingen, men på nattens dunkla stigar vandrar tyst en väldig tiger". Fast en skulle verkligen ta i när en sa tiger där i slutet. Och det kanske var "vänlig tiger"? Jag vet inte, det var femton år sedan, låt mig leva.

 

Ah shiet, glömde att alla i världen ej är jag för en stund, så en del av er kanske icke vet vad "Pojken och Tigern" handlar om. Sätt er ner, om ni inte redan sitter, så ska jag berätta. Den handlar om en familj plus deras katt (som, givetvis, är med i familjen, ville endast klargöra för cat-haterZ som bah: "Katter har inga själar så de kan ej vara en medlem av en familj" f right off) som är på semester i Smygehuk som exakt alla som läst denna bok (plus folk som bara generellt har koll på Sveriges geografi) vet är Sveas sydligaste punkt. I sagan finns där en korvkiosk, men vet ej om så är fallet i verkligheten då jag aldrig har varit där. Om ni har besökt Smygehuk- låt mig veta. Det som händer sedan är att katten vandrar iväg och att pojken vandrar efter (tror han) och de sedan vandrar separat genom Sverige i en önskan om att hitta varandra samt komma hem (och "hem" är lägligt nog Boden, som ligger jäkligt norrut. Det irriterar mig lite att de inte kom från typ Kiruna eller något som ligger ännu längre norr tbh, men vad kan en göra). Och så möter de folk på vägen. Det är som Nils Holgersson II. Eller Nils Holgersson light är ett mer passande namn. Och Akka är ej med. Inte Nils heller. Men utöver det. Eller ja, reseaspekten är det enda som är en likhet om en tänker efter. De är iallafall mer lika än olika. "Pojken och Tigern" är då mer lik N.H än den är lik "Mulle Meck bygger båtar". 

 

Boken (P&T) var rätt sjuk egentligen, för varför var pojkens föräldrar så chillade med att deras kid var borta i typ 23 år? Eller de kanske inte alls var chillade, jag minns inte. Fokuserade inte på deras oro i så fall, jag letade mer efter rim. Och jag minns knallen också (smsade min mor mitt i natten och frågade vad de där omkringvandrande försäljarna hette, det är dedikation mina vänner). Fast jag minns inget speciellt med honom, mest bara att han var där. Vilken rörande och intressant anekdot, delad av mig. Och jag tycker fortfarande att berättelsen är lite sjuk. Fast det är ju nästan allt om en tänker igenom det. Vad är sensmoralen av "De Tre Små Grisarna" liksom? Endast den starkaste överlever? Överge alla andra? Att lata förtjänar att bli uppäten av en frekkin varg? BS, kan ej acceptera det. Plus att Astrid Lindgren sa: "Vad är det för fel på att vara lat? Tänk om det blev krig och ingen gick dit" och henne brukar vi ju lyssna på. Gud, så många perspektiv det finns i den här frågan alltså. Fast jag står stadigt bredvid Lindgren, jag. Och plus att hon skrev Madicken, så se vilken cirkel det här inlägget är. Är inte världen bra fantastisk ibland. 

 

Så ja, trevlig första maj var det jag ville ha sagt. Ha't bra. (Hat är dåligt). 


: Hanny

Det finns kiosk i Smygehuk och där kan man köpa sydligaste sveriges godaste mjukglass.
Fin maj tillönskas dig! Nu har väl du snart sommarlov?:)

Svar: OHHH, måste besöka denna existerande kiosk!!
Linnea Aurora

2017-05-01 @ 11:48:08

Namn:
Kom ihåg mig?
E-mail:

URL:


Kommentar: