Lundar och örtesängar

2017-05-29 19:47:00 | Vacuum


 

Som jag tror att jag tidigare nämnt är min psalmrepertoar rätt utbredd, liksom jag kan rätt många sånger som omnämner Gud. Detta är inte till speciellt stor hjälp för mig i mitt vanliga liv, då det ytterst sällan krävs av mig att jag ska dra fram psalm nr 53 och bah freestyla som en gör när en kan typ en rap eller något. Och innan ni frågar, ja, jag kan dra fram en rap om jag vill. Jag kan en och det är den från Michael Jacksons "Black or White". (Har dock inte haft speciellt mycket användning av att kunna den heller) (Förutom fröjden av vetskapen att jag kan sjunga med om jag känner för det) (Vilket totalt väger över för oanvändbarheten av versen). Det jag vill ha fram av denna- let's face it- bikt, är att jag har tänkt på sommarpsalmer nyligen, då sommaren slingrar sig närmare som en katt mot en jordfylld blomkruka, och det jag framförallt har tänkt på är deras besatthet av specifikt lundar och örtesängar nämnda väldigt nära varandra i verser.

 

Jag förstår att en kanske vill nämna dem i mer än en sång, hur mycket annan natur kan en beskriva liksom, naturen är, trots sin storhet och variation, begränsad. Och om en endast får nämna varje sak blott en gång, så måste en vid något tillfälle börja snicksnacka om typ björkträdets tredje nedersta gren som vajar, och det är för besynnerligt specifikt för oss alla. Nej, jag menar endast när de nämns med typ en rads mellanrum. Nu kanske ni redan förstår att jag talar om 1: "Den blomstertid nu kommer" med sin rad "De rika örtesängar och lundens gröna träd" samt 2: "En vänlig grönskas rika dräkt" med raden "De fagra örtesängar och solens ljus och lundens sus". Ni hör ju.

 

Måste dock säga att jag uppskattar de olika adjektiven som används. Om de hade skrivit fagra i båda texterna när de talade om de där örtesängarna så hade jag skrikit rakt ut sådär som Ronjas pappa gjorde när Ronja dragit till skogs. Hela den här grejen får mig dock att börja undra över ett par saker. För det första- krävs omnämnandet av örtesängar och lundar för att en sommarpsalm verkligen ska catcha on generellt? Eller är det någonting som jag omedvetet kräver för att de ska kvala in på min topplista? För det finns andra sommarpsalmer, typ "I denna ljuva sommartid" som inte nämner varken lundar eller örtesängar och det kanske är anledningen till att jag alltid har föredragit de andra över den? Är de magiska ord som krävs för en hit-psalm? Jag vet inte, men jag börjar övertyga mig själv om att det är så. Dessutom undrar jag om det någonsin har skrivits en sommarpsalm som omnämnt båda sakerna och som bara fall i glömska? Eller leder dessa två ord direkt till att alla svensktalare bah: "Ja, detta är bra, rörande och hoppingivande. Länge leve sommaren".

 

Det andra jag undrar över är inte så mycket en undring som det är en fråga och det är om det heter örtes-ängar eller örte-sängar. För jag har alltid tänkt att det är örte-sängar, vilket jag nu misstänker är fel. I mitt huvud är en örtesäng som en rabatt för örter. En rabatt (om den är rektangulär) ser liksom lite ut som en säng så jag har bara antagit att det bara kallas för en säng på samma sätt som att det finns någonting som heter blomsterbädd. Men om en tänker efter så borde örtes-ängar vara mer logiskt om det inte vore för det faktum att jag aldrig har sett en äng med örter. För när jag tänker på en ört så tänker jag på antingen en krydda eller en sådan naturlig halstablett med smak av ört, som det alltid fanns ett kid i skolan som hade. Och aldrig har jag då vandrat förbi än äng av kummin, vad jag vet. Men det känns mer logiskt än att det är en säng av örter måste jag ändå säga. Måste kolla upp detta. 

 

Ok. Efter extensiv research har det visat sig att det handlar om en äng av örter, och enligt ordboken är det en synonym för blomsterklädd mark aka en blomsteräng. Alltså mhm. Måste vara motsträvig här. Tycker ej att en ört är en blomma, men är ju inte typ Carl von Linné så vad ska jag göra åt saken. Om en ser ett midsommarblomster ska en då alltså tänka att det är en ört? Tycker det hela är mycket oklart, och efter denna upptäckt har jag bestämt mig för att jag numera är emot uttrycket "örtesängar".  För om en tänker på texten till "Den blomstertid nu kommer" och andra versen som går: "De fagra blomsterängar och åkerns ädla säd, de rika örtesängar och lundens gröna träd" så kan den lika gärna, enligt ordboken, låta såhär: "De fagra blomsterängar och åkerns ädla säd, de rika blomsterängar och lundens gröna träd" och det är i princip samma rad x2, vilket är väldigt latt och det kvalar även in under det jag skrev ovan om att jag skulle skrika om adjektivet "fagra" skulle användas i samband med örtesängar/blomsterängar i båda sångerna så om ni undrar vad jag för tillfället gör så sitter jag och ylar likt Mattis innan mig. Det här blev verkligen en större fråga än jag hade tänkt mig. Måste gå och sätta mig i ett hörn och tänka på detta ytterligare. 


: Hanny

Normalt blir jag fylld av olika tankar och ibland av känslor med olika styrka och variation när jag läser dina inlägg men detta inlägg gav mig enbart ett vaccum.Ett vaccum till kropp och själ.Här man gått omkring och sjungit örte sängar och så visar det sig nu att man skulle ha sjungit örtes ängar.Är det konstigt att man vill dra sig undan både folk och fä då?? Mycket förvirrande allting...

Svar: JAG VET!! Känner typ samma!?
Linnea Aurora

2017-05-29 @ 22:45:18

Namn:
Kom ihåg mig?
E-mail:

URL:


Kommentar: