Kompisröstning och kålsupare

2017-05-12 16:55:00 | Analys


 

Tjena alla monsterdiggare/dräpare etc. Efter mitt okaraktäristiska engagemang i Eurovision förra året, då jag tog upp min besvikelse över bristen av glitter och kycklingkostymer på scenen samt Sveriges vinstchans, så har jag bestämt mig för att ta mig an ämnet även denna år. Dock tänkte jag kolla in Kristoffer Örstadius kartläggning över Europas röstningsmönster i DN den här gången och tänker inte ta upp klädfrågan igen. Varsågoda för det. Artikeln finns här, men tydligen måste en betala för att läsa den så sorri för det, men ni får nöja er med mig som andrahandskälla och liksom bara lita på mitt ord om ni ej har tillgång till hela.

 

Det är ett flertal saker som fångar min uppmärksamhet, bland annat att han pratar om att Östeuropa har ett tydligt "kompismönster" när de röstar. Men det har, som vi alla vet, även de nordiska länderna (förutom att vi fick noll poäng av Norge förra året, vad var deras problem?). För att använda Östadius ord, så är vi "faktiskt lika goda kålsupare". Va? Vad är det? Är det en referens till något jag inte förstår? Är det ett känt uttryck? Har han hittat på det själv? Liksom jag förstår var han menar av kontexten men om ordet "kålsupare" skulle dyka upp på högskoleprovet skulle jag sitta där som ett frågetecken i mänsklig form. Om ni vet, hör av er. Sverige får mest poäng från Danmark av alla länder, vilket jag förstår, men vilket även förvånar mig i och med vår blodiga historia, samt att jag hört att Danmark har en lag som säger att om en svensk person kommer vandrande över isen till Danmark, så får dansken slå ner svensken med en pinne (eller något, vet inte exakt vad de får slå oss i huvudet med). Dock vet jag inte om det är sant, det känns orimligt, men sedan äter de ju rød pølse också som smakar död, så allt är väl möjligt antar jag.

 

Han skriver också att det land som Sverige får minst poäng från är Italien. Det skaver lite, för jag vill gärna tänka att vi har ett gott band, men tydligen inte. De gav Sverige noll poäng när Loreen vann, och vi fick poäng från alla andra länder och det är också det bidraget som fått flest tolvor genom tiderna, så de var verkligen ute och cyklade där. Men de måste helt enkelt ha tänkt: "Vad är detta för trams?" och de har de ju rätt att tänka. "Jag håller inte med om vad du säger, men är beredd att gå i döden för din rätt att säga det" som Voltaire sa, inte på svenska, på den svart-vita tiden. Sedan har vi också det faktum att vi inte ger dem poäng tillbaka heller, men det hoppade jag visst över där som den informations-orm jag är. Jag har dock inte känt av denna hostilitet i verkliga livet, men jag lovar att återkomma om spänning uppstår mellan mig och italienare i min närhet. Det fanns även en, för mig, otippad "fun fact" om att Norge är det land som kommit sist flest gånger. Detta förvånar mig verkligen, för de har känts som eviga vinnare sedan hela Europas favoritviolinist aka Alexander Rybak. Trodde det var Finland som kommit sist flest gånger (no offence) fast även de har ju haft en extremt stark vinst med Lordi, som är den bästa vinnaren genom tiderna i min bok. De verkligen uppfyllde mina scenklädesönskemål. Tänker på dem än idag. 

 

Nu till någonting hjärtskärande: obesvarad kärlek. Frankrike ger höga poäng till Turkiet, men Turkiet ger inte några poäng tillbaka. Sorligaste jag hört och jag har hört "Bright Eyes" med Art Garfunkel. Fast någonting som förresten är ännu sorgligare är att Nicholas Charron, som är docent i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet, säger att Ungern inte har några vänner alls. Jesus och alla hans 12 små vänner. Gick Ungern vidare till finalen? Om de gjorde det borde vi alla, inklusive jag själv som aldrig röstat i någon sorts tävling överhuvudtaget, rösta på dem och bli deras vän. Jag känner att vi måste satsa på att ha ett starkt band med Ungern, speciellt eftersom namnet på våra länder/befolkning är matrelaterade om en ser på det genom en engelskspråkig lins. Plus att vi kan utbyta recept med varandra. De har ju sin gulaschsoppa och vi har våra... dammsugare? Äh jag vet inte, vi kommer väl på något. Skolkök brukar vara rätt innovativa när det kommer till matlagning. En gång när jag gick på högstadiet fick vi ostsoppa, vars oattraktiva lukt spreds i hela byggnaden, och om det inte är något Ungern säkerligen skulle uppskatta så vet jag inte vad.

 

Och så slutligen då vill jag ta upp vilka jag, instinktivt, hejar på utan att sett eller hört något av bidragen, jag går endast på känsla här. 1) De där som joddlar. 2) Den där mannen med en fläta (som tydligen inte gick vidare, men hejar på honom ändå). 3) Det landet, som jag inte minns vilket det var, som hade den där saxofonspelaren. 4) Kroatien. Så där är min topplista, sedan måste en väl heja på Sverige av plikt men äh. Vem tror ni vinner?


: Hanny

Jag spådde rätt förra året att Ukraina skulle vinna.Det numera spektaklet ESC är ingen musiktävling längre utan mer ett verktyg att förödmjuka det gågna årets buse.I fjor var det Ryssland som rejält skulle förödmjukas genom att Ukraina vann.Låtmässigt var Ukraina skräp.Eländet fortsätter detta år med att Ukraina portat Ryssland.Mycket trist utveckling.Så.För att fortsätta med att tippa årets placeringar så lär Ungern hamna bland de sista ihop med Storbrittannien(jag stavar medvetet fel för att visa hur jag ogillar storbrittannien och nu blev det också liten bokstav).Den humanitära stormakten Sverige hamnar som vanligt högt.Vem vinner? Jo Grekland.Det är politiskt rätt att åter låta Grekland komma in i den innersta europeiska politiska cirkeln.Allt annat vore en politisk skandal.
Kul att se dig en fredagkväll,det var oväntat.

Svar: Eller hur! Ryssland fick väl inte ens vara med i år när det var i Ukraina? Helt SJUKT att Sverige alltid kommer högt på listan trots icke-bra bidrag :))))
Linnea Aurora

2017-05-12 @ 22:44:32

Namn:
Kom ihåg mig?
E-mail:

URL:


Kommentar: