Förändrad lukt på sjukhus?

2017-05-21 11:49:00 | Vacuum


 Här är en vårdcentral som var öppen 24/7 som var stängd när vi gick förbi.

 

Fick en stark fråga av Hanny för cirka tretton år sedan som jag inte haft tid att svara på innan nu- men ack nu är tiden här och jag riktigt känner att vi tillsammans kommer komma fram till en tilfredställande lösning. Den är en fråga som jag bedömer kan ha ett rätt eller fel svar, dock känner jag också att den kan befinna sig på en gråskala, så alla svar är möjliga och den här meningen är totalt onödig och jag vet inte varför jag bestämt mig för att inkludera den i texten, om jag inte tar bort den. Om den är inkluderad i den slutgiltiga, publicerade, texten kom ihåg att jag, i min brainbox tänkte: "Den här meningen är bra nog att kvala in i ett inlägg som troligtvis är för långt för att orka läsas överhuvudtaget".

 

Men för att återgå till Hannys fråga. Den lyder thusly: "Du har kanske noterat att jag bor på landet med tamdjur omkring mig. När ett djur håller på att bli sjukt är ett mer eller mindre tydligt tecken en dålig lukt från djuret. En begynnande infektion luktar på ett särskilt sätt och jag upptäcker det ofta väldigt tidigt. Min fråga till dig är: är det bra eller dåligt att vara nyduschad när en går till doktorn? Precis som jag kan jag tänka mig att hen använder alla sina sinnen inklusive luktsinnet vid diagnos på patienter".

 

Den här frågan gläder samt får mig att innerligt sörja på ett flertal uppenbara sätt. Den äcklar mig även lite, vilket inte är konstigt då cirka allting som har med kroppen och sjukvård gör det för att alla doktorer är as. Skoja, de är bra. Förutom Macchiarini med den där luftstrupen och säkert någon mer jag ej hört om. Men ärligt, allting heter så oattraktiva saker när det kommer till kroppen och jag säger aldrig orden högt. Brukar däremot bokstavera rätt ofta. Så det är därför jag aldrig skulle kunna vara en doktor. Skulle bah: "Ja du Sven, allt tyder på att du har ett problem med din g-a-l-l-b-l-å-s-a", varpå Sven skulle säga: "Va?" och jag skulle svara: "Lär'ej stava". Det enda jag kan säga högt är typ "hypofys" för det låter medicinsk. Skulle nog kalla allt annat för dess latinska namn, vilket i många fall skulle förvirra patienten då en generellt sett inte kan alla kroppsorgan/delar på latin och då skulle de säkert kontakta sjukhuset efteråt med klagomål (förståeligt) vilket skulle leda till allmänt missnöje och så skulle alla mina medarbetare och min boss bli irriterade samt att sjukhuset skulle få dåligt rykte då patienten skulle berätta för andra personer och det hela skulle bara falla samman. Så tur att jag håller mig borta. Plus att jag aldrig skulle kvala in med min naturliga ofallenhet för matematik som en tydligen måste kunna. 

 

Ok, för att återgå till frågan. Jag tror seriöst att du har en poäng i tanken om att en ej borde duscha. För jag hörde en gång att duvor tränats upp för att kunna diagnostisera cancer genom att hitta tumörer. Fast såg nu att det var genom syn och inte lukt som jag först trodde, vilket gjorde hela grejen totalt irrelevant. Men aja, fun fact. Sedan tänker jag också att en själv känner sig mer sjuk om en inte duschat, vilket inte betyder att en känner sig frisk, bra och tipp topp om en gör det, men liksom helt allmänt. Tänker inte sitta här och hävda att en dusch helps the medicine go down / makes it not at all needed som Mary Poppins, halvt, sa för orimligt länge sedan. Men oduschadhet känner jag kan vara hjälpsamt då det är allmänt känt att en måste överdriva sin sjukdom lite och inte underdriva den som en (eller iallafall jag) automatiskt vill göra när en befinner sig på hospitalet, vilket underlättas i det tillståndet. Personligen kan jag liksom vara i extremt lidande och ändå behöva använda all min viljekraft att inte säga: "Ingen fara här! Varför frågar du? Mår super! Blev tvingad att gå hit! Sluta lägg dig i mina affärer" när doktorn frågar. Så jag känner att inte duscha kan vara en bra grej både för doktorns sjukdoms-spotting samt för en själv när en tvingas erkänna sin svaghet. Plus att om det blev en massrörelse och alla slutade duscha så skulle det ha en impakt på, den nu väldigt sterila, lukten på sjukhus. Jag vet inte om gemene person skulle tänka att det var en förbättring eller ej, men låt oss iallafall komma överens om att det skulle vara annorlunda. Så det är vad jag kom fram till, om någon av er har andra teorier- hör av er. Känner att detta kan vara en av 2010-talets största frågor. Detta kan förändra sjukdomsdiagnosistering för alltid. 

 

På tal om ingenting, så har jag funderat på att börja publicera mina inlägg på eftermiddagen alla dagar i veckan, istället för på morgonen då till och med jag blir trött av att se den mängden text jag envisas med att producera på förmiddagen. Tankar om det? Bättre på morgonen eller eftermiddagen? 


: Daniella

Jag har faktiskt fått råd några gånger att inte duscha innan jag ska till doktorn då det kan lätta upp luftvägar och man låter friskare än man faktiskt är! Iallafall när det kommer till näs-öra-hals-problem.

Svar: Ohhhhh, detta låter mycket rimligt!!
Linnea Aurora

2017-05-21 @ 13:47:54
URL: http://daniellachanelle.com/
: Hanny

Jag älskar ditt svar och tårarna sprutar av skratt:)))
Jag kan bara tala för mig själv och det är att jag aldrig i livet skulle gå till doktorn oduschad.En poäng som är värd att tänka på är att det kanske är bra för att förebygga smittspridning ifall patienter är rena när de går till doktorn.Spritad och klorerad inför väntrummet ungefär.
Joo,vi kan testa på eftermiddagen.Jag ser inte omedelbart några som helst nackdelar med det.Man har då hela natten på sig att bearbeta dina inlägg.Kör hårt den bästa Linnean jag vet!

Svar: Bra poäng!!! Då provar vi det!!
Linnea Aurora

2017-05-21 @ 14:39:10
: Linda

Intressant läsning :-)

2017-05-22 @ 08:34:50
URL: http://lindaviktoria.se
: Kattis

Haha underbart som vanligt men jag vill ändå slänga in följande tanke: Tror du inte att det finns en risk i att dölja vissa sjukdomslukter om man har ganska stark svettlukt för att man inte duschat då? Jag tänker att man kanske hellre skulle duscha med parfymfri tvål för att slippa onödig lukt...eller?
Sen vad gäller fm vs em för inläggen så har jag egentligen ingen åsikt...jag publicerar mina på morgonen men det är mest för att jag ska hinna svara på kommentarer under dagen istället för att författa text till inlägg.
sv: Jajjemensan, allt på sista bilden är fotoböcker! Gör en för varje resa vi gör!☺

2017-05-22 @ 16:41:50
URL: http://stellaefoto.blogg.se/
: Ellen Gräntz

Gud, håller med om att allt heter så knäppa saker? Inte konstigt att man blir obekväm när man måste prata om problem med typ gallblåsan, lymfkörtlarna, ÄNDTARMEN (JISSES vilken tur att jag aldrig haft problem med den) osv. Hade ju problem med blindtarmen för ett par veckor sedan och då sa läkaren, när han beskrev den eventuella operationen, att han skulle "gå in och fiska upp det irriterade bihanget". Liksom hallå??????? SLUTA!

Svar: SÅ ÄCKLIGT!!
Linnea Aurora

2017-05-23 @ 20:41:29
URL: http://ellengrantz.blogg.se/

Namn:
Kom ihåg mig?
E-mail:

URL:


Kommentar: