Att kurra i kurragömma

2017-05-07 10:35:00 | Analys


 

Tänkte på kurragömma häromdagen, då det är en fab lek så länge som en inte behöver leka det med kids under 3 som gömmer sig på samma ställe hela tiden. Att det är en bra lek behöver ej diskuteras känner jag, den är objektivt bra. Det jag istället funderade på var namnet kurragömma. Jag antar att vi alla förstår "gömma" delen: att gömma, gömde, har gömt. Det är rätt klart, men vad betyder ordet "kurra"? I mitt huvud betyder det att samma sak som att "kura" vilket betyder att krypa ihop? Är kura ett riktigt ord förresten, eller är det ett ord som typ endast min familj säger- nu blev jag osäker? Låt oss låtsas att det är ett riktigt ord, om det visar sig att det inte är det, men det känns som att det är det då det är ett för vuxet ord för att kunna vara slang för någonting ett kid i familjen skulle ha kunnat hitta på, vilket är roten till de flesta okonventionella orden som används inom vår borgs väggar. Plus att "kura" inte har de obligatoriska dubbel-s:en som kännetecknar våra ord. Iallafall. Ifall mitt huvud skulle ha haft rätt skulle kurragömma alltså betyda "krypa ihop och gömma sig". Var så, direkt, fallet? Nej.

 

Enligt wiktionary (a+ källa) har ordet kurra två olika betydelser. Den första är en synonym till "purra" (äckligt ord, jag ber om ursäkt för att ni behövde läsa det). Som att spinna som en katt, eller frambringa/avge ett dämpat, bullrande ljud. Nu när jag tänker efter så kan en ju säga att ens mage kurrar. Ok, jag kan acceptera det- tänkte vara motsträvig, men ångrade mig just. Det är verbet "kurra". Det finns också en substantivsbetydelse: "arrest" eller "häkte". Ok har aldrig hört detta i mitt liv. Hur använder en det i en mening? Kan en säga typ... det var en våldsam kurra? Låter sjukt, men låt gå.

 

Detta gjorde mig dock förvirrad, för att avge ett spinnande ljud är ca det sämsta en kan göra när en leker kurragömma, eftersom en då riskerar att få sitt gömställe funnet snabbare. Inte heller känns häkte solklart för liksom? Häkte gömning? Att en gömmer sig från att bli tagen? Kanske? Jag vet inte, men det känns lite klart och det är deffo för långsökt i min bok, och min bok är lång. Plus att det är lite för mycket "polis och tjuv" över det hela. Kan förresten tänka mig att "polis och tjuv"-leken blev betydligt svårare att komma undan i efter att kameramobiler blev en grej, för då har en ju bevis. Tidigare var det liksom ord mot ord. Fångade du som polis en tjuv, när ingen annan var i närheten och bevittnad det? Tough luck, försök förklara det för alla andra på andra sidan området. "Va? Du fångade oss inte alls? Har inte ens sett dig?" kunde en säga då, när de sedan hade fångat lag 3 och 4 på grönområdet och därmed kände sig klara med leken. Ingen visste vad som egentligen hände, utom de direkt inblandade. Ah, drama.

 

Men för att återgå till kurragömma, så var jag förvirrad ett tag, och bestämde mig sedan för att dyka djupare ner i research för ordet kurra, som den Susie Dent jag tydligen ser mig själv som, och fann då en sida från Projekt Runebergs Ordlista där det stod: "Kurra (i kurragömma): sidoform till kura". Så mh. Det var slutet på min jakt, hade rätt hela tiden, vilket får mig att känna både självbelåtenhet samt ett litet stygn av besvikelse. Men det fungerar ju iallafall att gömma genom att kura. Någonting som då däremot inte fungerar är gömmakurra. Låt oss inte se förbi att det är ett bra ord, jag uppskattar att det existerar, men dess betydelse fungerar inte. Det finns liksom inget sök-element med i namnet, vilket borde vara där. Fast en kan ju kalla det för Sardiner, vilket jag ändå alltid har föredragit. Plus att det nu blev klart att "kura" är ett riktigt ord. Bra lek hur som haver. En annan bra lek är "smyga" som vi brukade leka efter skoltid, vilket i princip var stalking. Mh, det är bra att börja tidigt när det kommer till sådant.

 

Berätta för mig vilken som är/var er bästa lek, vänligen? Tänker tvinga folk att leka lekar med mig nämligen, och behöver fler tips. Tack på förhand. 


: Hanny

Tjohoo Linnea! Alltid trevligt att ses.Jag blir så nyfiken på i vilket sammanhang bilden är tagen.Häftiga skor.Ser ut som medeltidstema? Hmm,nja rent spontant kommer jag att tänka på parningsleken.Vilken årskurs vi lekte den minns jag inte.Typ trean-sexan kanske.Och nä,den leken behövs inga tvingande åtgärder.Den leker man så gärna med dig!!
Fin söndag till dig!!!

Svar: Tagen i Sterling, vanlig dag! Har aldrig lekt! Känner att jag missat något! Tack detsamma! (Två veckor sent MEN MEN)
Linnea Aurora

2017-05-07 @ 14:15:22
: Ellen Gräntz

Kura är ju definitivt ett ord, men definitionerna du hittade av kurra ställer jag mig mycket skeptisk till. Aldrig tänkt på hur knäppt ord det är, kurragömma.
sv: "Smakar ljummet te" är den bästa förolämpningen jag hört. Ska börja använda den.

Svar: Phew! Jag vet!? Sjukt oklara??
Linnea Aurora

2017-05-09 @ 13:42:59
URL: http://ellengrantz.blogg.se/
: Camilla jill

Intressant. Det känns som ett så självklart svar när jag säger: dunken och king. Men Land och rike är också kul. En inomhuslek som är lite kurragömmig, men lite mysigare, är ju Sardinen. Om man e sugen på att kramas t.ex!

Svar: Låter som den bästa leken någonsin!!!!!!
Linnea Aurora

2017-05-09 @ 17:44:45
URL: http://camillajill.se
: Jasmin

Åh vad jag har saknat din blogg! Älskar dina finurliga analyser av vardagliga ting.

Min favoritlek är Munken(som vi kallar den i Hälsingland, tror den kallas Burken egentligen), den är ju som kurragömma fast med en twist! Såå spännande och adrenalinfylld.

Svar: Du är tillbaka!!! <3333MEN VA! Jag måste veta mer om denna lek- finns ingenting som tilltalar mig mer än kurragömma med en twist!!!
Linnea Aurora

2017-06-27 @ 08:23:42
URL: http://vitblomma.blo.gg

Namn:
Kom ihåg mig?
E-mail:

URL:


Kommentar: