När och varför måste Broder Jakob vakna?

2017-03-27 07:12:00 | Analys


 

Kom att tänka på sången "Broder Jakob" häromdagen, och insåg i mitten av andra raden att jag kan just den sången på ett oklart och överflödigt antal språk. Jag tänkte säga att jag inte förstår hur, men det gör jag visst, för jag minns att jag och resten av kidsen i min lilla aktivitetsgrupp lärde oss den på alla dessa språk och att vi sedan sjöng den i kanon, så jag ändrar min undrar till varför. Kanske för att det är en sak en kan göra och vi gjorde det. Enkelt svar, dålig fråga. Iallafall, det hände och jag kom då att tänka på det faktum att Jakob heter olika saker i olika versioner. Och jag skall nu gå igenom hur han tilltalas.

 

Vi börjar med originalet (antar jag, då vi alltid sjöng den versionen först) som är på franska, där han heter "Jaques". Jag väljer att kalla det J-kategorin: under de flesta andra versioner som en kan hitta på Wikipedia-sidan också faller in, med variationer som "Jakob"- som är lätt mest poppis, "John", "Janis" och "Jaakko". Sedan har vi M-kategorin där Italiens "Martino" och Kroatiens "Martin" chillar. Jag undrar varför de valde att ge sin munk ett annorlunda namn, men det är uppfriskande, jag gillar det. Plus att Martin är ett jäkligt starkt namn. Hade en onesie som hette det en gång. Sedan kommer vi till de versionerna som inte har någon like, först och främst: Tjeckiens "Kubo". Älskar att han heter Kubo. Det får mig att tänka på Kuzko i "Kejsarens nya stil" (kan också peka ut att jag hade stavat det "tjejsaren" oroväckande länge utan att notera felet) och han är rätt fab, vilket jag direkt känner att mannen i den sången också är. Sedan har vi latin som har valt att inte namnge vår hjälte. Annorlunda, nytänkande, starkt, blir rörd, 10/10.

 

Och det var allt jag hade att säga om namnvalen, inte mycket men mycket nog. Tänkte därför gå vidare till sångens sista mening: "ding, ding, dong". De flesta har en version av "ding, ding, dong" som en känner igen som klockringning, men det finns även några som får en att förvandlas till något av ett frågetecken av oförståelse, och får frågor dyker upp som kräver svar. Ok, Island och Danmark är i samma kategori här. Danmarks sista mening är "ringe tolv", vilket verkligen sätter i perspektiv den möjligheten att Jakob fortfarande sover trots att det är middag. Island går ett steg längre med sin sista mening "hún slær þrjú" vilket jag översatte på google translate, och det betyder "hon slår tre". Tre? Detta kan tolkas på flera sätt. 1- Att Jakob sover klockan tre på eftermiddagen och att han därmed absolut inte är en morgonperson och därför sjungs för (underförstått är då att Jakob är "felet" och att berättaren är "rätt" i situationen). 2- Det kan även betyda att klockan är tre på morgonen, vilket skulle förändra situationen helt då berättaren bah: "UPP" och att Jakob bah: "Eh nej? Klockan är tre på morgonen? Vem tror du att du är? Stick" och jag känner då direkt att majoriteten står på Jakobs sida.

 

Det är frågor som dessa som måste få svar, och det är därför en alltid borde inkludera en tidsbestämmelse. För detta skulle ej ha hänt om Islands översättare hade skrivit: "Hon slår tre e.m." eller "Hon slår femton". ("Vad är klockan när den slår femton slag?" "3?" "Hahahaha nej, den är trasig, den slår aldrig femton slag, hahaha"- detta är ej ett skämt att dra i denna situation). Fast uppskattar ändå mysteriet i detta- vems sida står vi på? Vad vill de Jakob? Varför måste han absolut gå upp? Vad är ens klockan i de flesta versionerna? Spelar det någon roll? Troligen inte, men ack så vi undrar. Kan ni också den här sången på ett förvånandsvärt antal språk? Är det ens en grej eller hade mina gruppledare någon sorts unik besatthet av alltihop?


: Hanny

Det blir riktig humor när man försöker sjunga den på olika språk.Finska Jaakko Kulta till exempel och man nästan vrider sönder sig av skratt.Jaakko Kulta...Jaakko Kulta....
Jag misstänker att Jakob var en sjusovare.

Svar: HAHA sant!!! Jag med!
Linnea Aurora

2017-03-27 @ 16:11:06
: Släpp taget. följ flödet

HAHAHAHA! Vad vill dom jakob? Jadu det är en jävla bra fråga *asg* Ursäkta språket.... ;)

Svar: ELLER HUR!?
Linnea Aurora

2017-03-28 @ 11:07:28
URL: http://tovanz.blogg.se/
: Cornelia

Alltså Kejsarens nya stil! Önskar det fanns på Netflix hahaha

Svar: JAG MED!
Linnea Aurora

2017-03-31 @ 10:25:24
URL: http://corneliae.blogg.se/

Namn:
Kom ihåg mig?
E-mail:

URL:


Kommentar: