Bastarder till nyttigheter

2017-03-30 06:50:00 | Poneringar


 

Kan jag bara få ställa frågan varför det är det äckliga (förlåt, "mindre goda"- som en var tvungen att säga under skoltiden trots att allt inom en bara skrek att inte ens "äckligt" var det korrekta adjektivet för att beskriva avsmaken för det som menades) alltid är det som är nyttigt på en matprodukt. När jag säger alltid, menar jag inte alltid. Det finns nämligen ingen del av mig som tycker att stammen är godare än själva fruktköttet på en ananas. Fast förresten, så vet jag inte ens om stammen är nyttigare. Det är den säkert bara för det. Har jag några hälsoexperter som läser? (Eller behöver en vara expert för att veta detta? Jag vet inte, jag kanske bara är djupt ignorant). I alla fall- gör era röster hörda om ni vet.

 

Detta är liksom alltid fallet för mig. Jag lärde mig att äta broccoli relativt nyligen, men än idag känner jag att endast de mörkgröna "löven" på trädet (varför talar jag som till ett barn här vet ingen) är acceptabla att konsumera. Då kommer direkt kommentaren: "Du vet väl att det är stammen som är nyttig va?". Lägg av. Eller om en äter ett frukt utan skal: "Du vet väl att det nyttiga sitter i skalet". Av lägg. Eller om en äter en människoarm och lämnar flexor carpi radialis och någon säger: "Du vet väl att det är där det nyttiga sitter?" Ah men pilutta dig. Skoja, det där sista har aldrig hänt- jag är vegetarian.

 

"Är det ens värt att jag äter den här ärtan" tänker jag därför, "om den inte har skidan kvar, eller kan jag lika gärna bara skippa den helt?". Och det frågar jag med samma frågande blick som T.S Eliot måste ha haft när han frågade: "Dare I eat a peach?". Mitt instinktiva svar till dig Tom är- ja. Men jag skulle också råda dig att kolla över persikan först bara för att se så att det inte finns något sorts maskhål eller så, ty vi vill inte ha någon tecknad serie-situation där en mask dyker upp från inom frukten när tuggan tagits. Och våra frågeställningar är i grunden olika, men för att applicera min situation på Eliots uttryck skulle nog min fråga, i hans ord, ha varit: "Need I eat a peach?". (Vilket jag dock inte skulle ifrågasätta eftersom persikor är typ livets frukt?). (Jag är personligen övertygad om att det var en persika Eva åt i Edens lustgård, det skulle jag kunna sympatisera mer med än ett äpple). (Inget hat mot äpplen uttryckes här dock, jag älskar de små bastarderna).

 

Men liksom vad är grejen? Om det nu är det ljusgröna på broccolin som är nyttig, eller stammen på en ananas, varför har evolutionen gjort att de smakar minst gott. Om detta har med evokutionen att göra? Vet ej, skulle ha frågat Charlie D. om jag kände honom, men han är, som ni säkert vet, död. Plus att jag antar att det är en subjektiv fråga, det finns säkert de som är beredda att dö för den ljusgröna delen och som endast äter fruktskal. Om du är del av den klanen, kom fram i ljuset, så vi kan språka om'et.


: Hanny

Jag kommer att tänka på sagan om att koka soppa på en spik.Din blogg är lite så.Av ingenting gör du en mustig,god och säkert nyttig bloggsoppa.
Nu vet jag var du får allt ifrån-ett paket tretumsspik.
Ha en fin dag!

Svar: Ahhhhhh <333
Linnea Aurora

2017-03-30 @ 10:00:48

Namn:
Kom ihåg mig?
E-mail:

URL:


Kommentar: