Uttal och ljudböcker

2017-06-11 14:36:52 | Vacuum


 

Ska vi prata lite om ljudböcker? (Om ni nu tror att jag nu är sponsrad av Audible- haha you wish). (Hör av er). Jag upptäckte nämligen nyligen att det numera finns på Spotify och när jag såg det tänkte jag direkt: "Ah, ska lyssna på så många!". Men alltså jag tror inte att jag besitter den färdigheten? Hur hänger folk med? Jag brukar lyssna på podcasts, vilket är bra då en fokus kan drifta iväg ett tag och ändå inte missa något väldigt vitalt, vilket en alltid tenderar att göra om en gör samma sak när en lyssnar på en ljudis.

 

De enda ljudböckerna jag kan lyssna på är de jag redan har hört tusen gånger, för då behöver jag inte fokusera plus att jag oftast inte ens lyssnar utan har bara rösten i öronen. För de gånger jag tar in böcker på detta sätt är främst när jag är någonstans jag vanligtvis inte är och då fungerar den där rösten som ett litet snöre som knyter ihop hela mitt liv pga den är så djävulskt säker. Och min 100% go to i alla lägen är när Stephen Fry (eller Stefan Stek som min bror brukar kalla honom) läser HP då det transporterar mig tillbaka till att vara nio vilket är jäkligt sweet. Så jag har till allra störst del lyssnat på när han läser böckerna, men jag provade även att lyssna när Krister Henriksson läste den första på svenska när jag var yngre och det är väl bra och allt (förutom att det alltid är lite störande när en är van med något annat) (#hatechange) men det jag reagerade på under hans läsning var främst två saker:

 

  1.  Att han uttalar Hermione "herr-mi-åhne"
  2. Att han uttalar Flamels namn "fley-mell"

 

Men det finns väl inget patent på hur en ska säga det antar jag. Plus att Hermione kanske uttalas så på svenska? Det är som att Eugene tydligen ska uttalas "e-u-schen"? Mycket mystiskt alltihop, men vad är världen utan mystik? Plus att det inte ens är en nästan lika förvirrande situation som den som en som gick på en kurs tillsammans med mig en gång hade försatt sig i, när hon använde olika namn beroende på vilket språk hon talade, vilket jag skrev om här. Det var djupt förvirrande, och har stannat hos mig och placerat sig väldigt lättillgängligt tankemässigt i min brainbox.

 

Sedan är det en diskussion som brukar komma upp när det kommer till ljudböcker: räknas det som att en har läst boken? Det gör den väl? Eller? För det är ju samma innehåll? Jag har i alla fall alltid tänkt att det gör det, och visste inte ens att det fanns en annan åsikt men tji där fick jag i min lilla bubbla. Vad tycker ni om detta? Har en läst en bok om en har lyssnat på den, eller involverar att läsa det faktiska sidobläddrandet och ögonförflyttningen?


: Cornelia

Jag tänker att det vore fett skönt att lyssna på ljudböcker men jag har så svårt med folks röster. Men kanske ska testa...

Svar: Förstår helt vad du menar- är också väldigt picky!
Linnea Aurora

2017-06-11 @ 15:50:33
URL: http://corneliae.blogg.se/
: Camilla Jill

Du kan säga att du har läst en bok som du har lyssnat på, anser jag som nyexad bibliotekarie. Vilka podcaster lyssnar du på? Mvh

Svar: Håller helt med!! Kan ta upp detta i ett inlägg!
Linnea Aurora

2017-06-16 @ 13:14:16
URL: http://camillajill.se

Namn:
Kom ihåg mig?
E-mail:

URL:


Kommentar: