Segregation, fredspris och vampyrtendenser

2017-06-08 15:18:00 | Stoff


Bildkälla. 

 

Den åttonde är här igen, och därmed kommer nästa avsnitt av min serie som fortfarande inte har något namn (jag känner dock att den nu börjar äga denna namnlöshet) om några femme de force mm. etc. osv. Det är tre ganska olika personer idag, eller ja. En står ut lite från de andra. Om detta inlägg var lattjo lajban-lådan skulle det vara rätt klart vilken som ska bort. Eller vad vet jag, ni kanske känner att de är lika sammansvetsade som Powerpuffpinglorna, det kvarstår att se helt enkelt. De andra delarna i serien finns här.

 

Person nummer ett är Josephine Baker (1906-1975) som är känd för en hel del olika saker, bland annat dans, sång och aktivism. Hon gick med i "Women's Auxiliary of the Free French Air Force" under andra världskriget, fick sin pilotlicens 1933 och 11 år senare hade hon samlat ihop över 3 miljoner francs för krigsinsatserna. Hon var även en underhållare, vilket jag vagt nämnde ovan, men hon vägrade underhålla segregerade trupper, vilket ledde till att den franska militären tvingades integrera sina trupper under hennes uppträdanden. Stark policy att ha! "Tog hennes aktivism slut efter detta?" undrar ni. Nope-y-dope. Under 50 och 60-talet ägnade hon sig åt att vidare strida mot segregation och rasism i USA jämsmed Martin Luther King Jr. i medborgarrättsrörelsen. Hon dog när hon var 68 år gammal, och på dagen av hennes begravning samlades 20.000 personer i Paris för att bevittna processionen och den franska regeringen hedrade henne med en kunglig salut (21 pistolskott), vilket gjorde henne till den första amerikanska kvinnan i historien att bli begraven i Frankrike med militärbetygelser. Vill ni ha ett citat? Så klart ni vill, vi älskar sådant på den här hemsidan. Hon sa väldigt många bra saker och detta var en av dem: "All my life, I have maintained that the people of the world can learn to live together in peace if they are not brought up in prejudice". Mh, som sagt- visdom. Inte för att jag har sagt det innan jag just skrev det, men jag tror att vi alla tänkte det i våra små brainboxar. 

 

Nästa person, som jag inte har en segway till men det finns säkert någon lämplig som jag ej har tänkt på, är Aung San Suu Kyi (1945). Hon är en burmansk politiker och diplomat som tjänstgjorde som den första kvinnliga utrikesministern i Myanmar. Hon hade även jäkligt många andra poster som jag inte tänker nämna, då de är så många, vilket ni kommer märka är ett mönster i den här paragrafen. I ett försök att skapa ett stabilt och fridfullt parlament, grundade hon "The National League of Democracy" och talade emot den sittande diktatorn, vilket ledde till att hon dömdes till husarrest. Under sin tid i husarrest blev hon tilldelad Fredspriset, detta hände år 1991 för extra kontext, vilket endast är ett av många priser som hon blivit tilldelad, och likt ovan, tänker jag inte rabbla upp dem pga vem tjänar på't. Med prispengarna etablerade hon en hälso- och utbildningsorganisation för folket i Myanmar, plus att hon kanske köpte typ... en förpackning med Hubba Bubba men är ej säker på om så är fallet, så citera mig inte på detta. "Är hon perfekt?" hör jag er fråga. Hm, nej, är någon. Trots att hon, av en Nobelpriskommittémedlem, beskrevs som: "an outstanding example of the power of the powerless" har hon fått kritik för att hon ignorerat och sett över lidande och övergrepp mot Rohingya-folket i den burmesiska delstaten Rakhine. Kan ej utveckla detta då jag ej vet tillräckligt mycket om det. Lite annan info om henne är hon kallas för "The Lady" vilket är det bästa smeknamnet någonsin då det är sjukt ospecifikt, samt att hon har kläckt ur sig en hel del citat som jag endast tänker länka till för allas trevnad, välmående och av tidsbesparande skäl.

 

Ok, så för den tredje personen vill jag göra klart att jag ej har överseende för vad hon sysslade med, då det skulle vara djupt problematiskt för alla inblandade. Hon är med i detta inlägg, då jag vill nämna hennes story och handlingar av klara anledningar. Så gör ej vad hon gjorde är mitt råd till er och även till mig själv. Personen i fråga är iallafall Erzsébeth Bàthory (1560-1614) som var en ungersk... seriemördare. Ja, som sagt- se ej detta som #inspiration. Hon var en grevinna från en högt stående familj (givetvis, med tanke på titeln) och är enligt rykten ansvarig för runt 650 unga flickors död. Det är dock olika nummer från olika håll med några som hävdar att det endast (!) var 36-37 stycken och att de dog i medicinsk vård under 30+ år av arbete. Andra menar att det rörde sig om minst 200 kroppar som fördes bort från hennes ägor och en ytterligare person pekar på en av Bàthorys egna journaler där hon listat runt 650 personers namn. Hur många det än rörde sig om så gick det aldrig till rättegång i och med hennes familjs samhällsposition. "Va? Så hon vandrade omkring och typ... sprang genom vetefält som Theresa May, trots det hon gjort?" undrar ni. Nej. Hon stängdes in i Čachtice slott och hölls i en isoleringscell utan fönster, vet inte hur länge, för medan jag kollade upp det var det något annat som drog min uppmärksamhet till sig och det var att hon kallas för "Grevinnan Dracula" då många berättelser med vampyrtendenser kopplats till henne. Det finns exempelvis en myt om att hon drack, samt badade, i oskuldsblod för att bibehålla sin ungdom. Dessa berättelser dök dock upp åren efter hennes död och ses som opålitliga, men de tar verkligen berättelsen till en ny nivå, måste sägas. Så det vi kan lära från henne är väl typ... att om du är grevinna skall du icke döda/dricka/bada i dina offers blod om du inte vill hamna i en isoleringscell i Slovakien? Det må vara ett väl nischat råd, men det är fortfarande giltigt trots sin snäva relateringsfaktor. 

 

Det var allt- klart slut. Låt inte vargen ta er, om om den gör det så är det ert fel. 


: Kattis

Mycket intressant läsning, för att vara helt ärlig så var det endast Grevinnans namn jag kände till sedan tidigare vilket får mig att fundera över hur det kommer sig. Är information om seriemördare mer spridd och omskriven än den om samhällshjältar? Eller är det bara jag som hellre läser sånt?😛
sv: Jag såg nya Piratesfilmen i onsdags, för andra gången. Inte för att den egentligen är värd att se två gånger på bio utan för att jag lovat två vänner att se den men det var stört omöjligt att hitta en dag när båda kunde så jag offrade mig och fick äta godis två gånger istället!😉

Svar: Ärligt, det är säkert så!! För hon var den enda jag visste om innan jag researchade de andra också!
Linnea Aurora

2017-06-09 @ 17:44:05
URL: http://stellaefoto.blogg.se/

Namn:
Kom ihåg mig?
E-mail:

URL:


Kommentar: