Saft(on) på din födelseafton

2017-06-24 16:37:51 | Vacuum


 

Varför är Sverige generellt sett så besatta av att fira aftnar istället för faktiska dagar? Liksom jag klagar inte och jag accepterar det, likt jag gjort alla mina hittills levda år på denna jord (utom år 2011- det var en mörk period) (skoja, inget hände, jag accepterade det även tjugo-elva), det är endast en fundering. För att klargöra, för absolut noll personer som kräver det, så talar jag givetvis om julafton, påskafton samt dagens midsommarafton. Vad firar en mer? Vet inte, men det är väl alltid något jag glömt... typ våffeldagsafton eller något. Jag tänker på detta varje gång det är en högtid och tycker både att det är 1. lite isolerande att fira innan majoriteten av de som firar och 2. att det är jäkligt nice att vi tagit steget att fira det som komma skall istället för det som är; det känns lite hoppfyllt, optimistiskt och icke-materiellt (speciellt julen som är allmänt känd som den kanske mest icke-materiella tiden på hela året- nämn en person som någonsin blivit given en pryl under just den tidsperioden- just det ni kommer ej på någon, sa ju det) istället för att fira att dagen faktiskt är här. "Vi firar att J.C är här/tillbaka!" säger alla som officiellt firar på jul/påskdagen. "Vi firar att han ännu inte har kommit (tillbaka) för att effa upp saker!" säger vi, där vi sitter med högtidsmust och någon potatis framför oss. Skoja, är ett stort fan av J.C som ni vet.

 

En sak måste dock sägas och det är att hela den här aftons-firar-grejen är trevlig på många sätt och att resten av världen som firar dessa kristna högtider borde inspireras av vårt nordiska sätt att fira det som komma skall (låt oss kolonisera resten av världen bah för skojs skull, vad kan gå fel), så står vi iallafall enade över nyårsafton. Phew. Att fira jul på två dagar är överkomligt, hur stor skillnad gör det på våra allmänna almanackor att vissa öppnar sina julstrumpor den tjugofjärde och andra den tjugofemte, men tänk förvirringen ifall vissa firade nyårsafton andra nyårsdagen. Det skulle vara ett sådant sjukt antiklimax på många sätt. Och de skulle inte kunna göra lika tillfredsställande kartor upplysta av fyrverkerier som de alltid gör om så var fallet. Om de inte drog ut på tidsspannet till säga... Faktiskt nu när jag tänker efter så skulle det vara överkomligt, glöm vad jag sa.

 

"Du har glömt att prata om någonting väldigt uppenbart" hör jag er sjunga till en melodi i kanon som låter otroligt inövat, det känns i mitt huvud nämligen som att det är väldigt svårt att de 1.11 personerna (de 0.11 personerna är en katt som jag vet läser och eftersom alla vet att katter har nio liv och människor har 1 så blir de värda 0.11- det är grundläggande matematik, häng med) att falla in i perfekt takt och ton utan att öva vare sig vad som skall sjungas och när nästa person ska komma in. Fatta förvirrande det skulle vara med en klassisk kanonsång som "Broder Jakob" (som jag förresten skrev om här) om nästa grupp skulle komma in efter "sover" istället för "Jakob". Absolut kaos. Iallafall, det jag inte har nämnt är hur detta verkligen skulle kunna spicea upp födelsedagsfirande, som jag vet även var det ni tänkte på. Att fira sin födelsedagsafton skulle vara top notch, och om det finns något sätt att förvirra alla de människor världen över som uppmärksammar sin födelsedag, så skulle det vara att officiellt fira den aftonen innan. Inte på ett sådant där "Du, vi firar dagen före för att det är en lördag och det är mycket bättre än på en söndag när alla ska till jobbet och skolan dagen efter"-sätt, utan verkligen: "Vi firar aftonen innan dagen. Det är vår jam". Men då skulle vi behöva skriva om cirka alla födelsedagssånger. "Har den äran idag på din födelsedag" kan väl skrivas om till typ... "Drick lite saft(on) på din födelseaft(on)" eller något, jag vet inte- är väl inte en låtskrivare heller.

 

Instinktivt känner jag att den här idén kommer leda till fler problem än antalet fördelar den skulle bringa, men "it's dangerous to be right when the government is wrong" som Voltaire sa, och jag känner verkligen att just det citatet är relevant i den här situationen. F*** systemet, y'all. Hur många är på att fira sin födelsedagsafton? Någon? Ingen? Ok samma, det är för mycket av en fuss tbh. Var bara tvungen att verka övertygad av min egen idé för att jag inte totalt skulle tappa respekten för mig själv, men jag kom sedan på att jag tappade den i samma stund som jag vägrade skriva "måndag" med "g" på slutet av nittiotalet. Och det är nästan två decennier av borttappad självrespekt. Trevlig midsommardag aka dagen efter midsommarafton. 


: Hanny

Det var bättre förra seklet.

2017-06-27 @ 08:47:52

Namn:
Kom ihåg mig?
E-mail:

URL:


Kommentar: