Tid, klass och pasta

2017-06-28 14:58:00 | Tips


Hej alla barn nu blir det barnprogram. Är här för att tipsa igen, helt galut, men så ligger'e till. Om ni mot all förmodan skulle tänka: "Jag undrar vad Linnea har haft för sång spelande i sitt huvud hela dagen" så kan jag meddela att den sången är Agadoo av Black Lace. Jag tror att jag är på väg att dö? Om så är fallet, rip mig. Men tills (om) det händer, låt oss klicka på lite länkar tillsammans. Potentiellt, ni måste ej om ni inte vill, det är ett fritt land etc.

 

 Bildkälla.

 

  • Det första tipset är Mubis samling av fina filmposters. Det finns cirka en biljon olika samlingar på deras hemsida, så kolla in om ni, likt mig, är ett fan av en poster. Njuter av tanken av dem ända sedan mina yngre dagar då jag hade en på en katt som hängde upp och ner, och alla som gick in på mitt rum bah: "Din poster är upp och ner" varpå jag svarade: "Nej, ditt kräk, den ska vara sådär". Skoja skulle aldrig säga kräk rakt ut, det är ett av de äckligaste orden i det svenska språket, det och cirka 1000 till som jag inte tänker nämna av uppenbara anledningar. Summa summarum- kolla in dessa filmposters.

  • Nästa sak jag kan tipsa om är att The New Statesman har Harry Potter vecka den här veckan, och att de därmed har publicerat (och kommer publicera) artiklar om Harpan Darpan. Och det bästa med hela saken är att listan här kommer uppdateras allt eftersom, så ju mer ni prokrastinerar, desto mer kommer ni tjäna på det och det är inte ofta en kan säga en sådan sak. Här är exempelvis en artikel om vad The Daily Prophet kan lära oss om fake news, samt Stephen Bushs fan fiction från 2003 som han kommenterar. Som en person som aldrig har läst fanfiction i sitt liv (jag) kan jag meddela att detta är cirka det roligaste jag någonsin läst. Hans kommentarer är frekkin comedy gold.

  • I The Guardian illustrerar Emma (inget efternamn- Emma rakt av, jag gillar det jag ser) konceptet "mental load" (eller "mental last/belastning/tyngd" hur en nu skall översätta det), vilket innebär att  kvinnor i heterosexuella hushåll, till en betydligt högre grad än män, fungerar och ses som managers för hushållsarbete. Alltså att hon exempelvis har det osynliga och permanenta jobben att minnas, påminna och dela ut arbetsuppgifter. Det är som sagt illusterat, så mycket lättillgängligt och icke jobbigt att läsa! Så kolla in, kolla in.

 

 

  • Detta är det bästa på denna jord, det finns ingenting som är roligare än Philomena Cunk och det kan ni skrivna ner i er dagbok att jag har sagt. Diane Morgan spelar ovan nämnda karaktär som gör korta "dokumentärer" i serien "Moments of Wonder"- en del av Charlie Brookers Weekly Wipe- samt vissa längre med teman som "Jul" och "Shakespeare". Vet att det också kommer komma ut fler senare i år, vilket jag är orimligt exalterad över. Ack. Det är så bra, varje replik och avsnitt är roligt och hela hennes person giver mig livsglädje. Ovan ponerar hon tid, och öppnar med att säga: "Time is precious, but it's not like other precious things. You can't hold it, like a necklace or taste it, like money". Se alla dessa och förläng ert liv med cirka 12.5 år.

  • Ellie Mae O'Hagan (som förövrigt också har en bra podcast med Owen Jones som heter "Agitpod") skriver om hur millenials kan tjäna på att återupptäcka att klass inte är kulturell utan ekonomisk, i The Guardian. Mycket bra artikel, jag citerar: "Is a writer who rents a box room in London more middle than a carpenter who owns a house in Liverpool? Does enjoying Harold Pinter make you middle class if you’re too skint to watch any of his plays?".

  • Sista tipset heute är Tom Rosenthals nya album Fenn. Jäkligt starka texter, bland annat i sången P.A.S.T.A, i versen: "Feed me carbs, baby. Ravioli daily. Al dente in the soul". Som sagt. Väldigt talande och relaterbart. Tänkte räkna upp fler sångtips från albumet här, men bokstavligen alla är bra, så det är inte speciellt värt. Någonting som däremot är värt- detta album. Som jag sagt ca 15 gånger nu, vilket är ganska imponerande med tanke på att det här stycket endast är 85 ord långt.

 

Och det var allt för denna gång. Har ni sett något bra på internet nyligen?

Att se en hand hamna i en t-shirt-ärm

2017-06-26 17:12:00 | Vacuum


 

Harpan P fyller 20 barre idag, vilket verkligen talar till mig som person. Hörde/läste/såg, minns inte hur detta entrade mitt medvetande, och tänkte direkt: "frid". Jag tror det var allt jag ville säga om saken. Eller kan väl komma på något mer HP relaterat att ta upp, då referenser till just det är cirka 87% av min personlighet. Hm. Vad kan jag dela, som inte sluta med mig bakom lås och bom i en fängelsecell... jag vet. Min fader kom hem från jobbet en gång för ett rimligt antal år sedan och det första han sa när han klev in var:

 

Fader: "Du, vem är det som bor under trappan i HP?"

Jag: "Harry?"

Fader: "Jaha... phew"

Jag: "Vadå?"

Fader: "Under en kurs på jobbet idag så frågade en person vem det var..."

Jag: "Jaha"

Fader: "... och jag var väldigt nära att säga att det var Voldemort"

 

Alltså haha orkar ej. Dock kallar jag alla sportevenemang, oberoende av vad det är, för "kupp" så vet inte om jag egentligen ska uttala mig om någonting överhuvudtaget. Kan berätta en rolig HP relaterad sak, och det är att dagen den sista boken kom ut så typ (jag känner att ordet "typ" verkligen tar den här meningen till en ny nivå här) sträckläste jag den och efter varje kapitel vandrade jag in till min bror och sammanfattade vad som hade hänt. Gud känner nästan moderliga känslor gentemot mig själv? (Spoiler alert här, så titta bort om ni ej känner för att veta vad som händer i sista boken). En av highlightsen var när jag målmedvetet (men dystert) strövade in på hans rum och endast sade: "Scrimgeour is dead" för att därefter dunsta i akut behov av att reflektera över vad som precis hade hänt. Så det är dagens anekdot- en av de starkare i min repertoar, hör av er om ni vill ha mer saftigt skvaller från sista HP: en tio år gammal bok. 

 

Nu kanske ni tänker: "Är det ditt enda HP-minne?". Nej. Har ett till som är vagt relaterat och det var en gång när Karl och jag skulle gå på en av filmerna på bio, är ganska säker på att det var den sjätte för när de där döda kropparna i vattnet i den där grottan "hoppade fram" så råkade Karl sticka upp sin hand i mannen bredvid hennes t-shirt-ärm (den där meningen är deffo grammatiskt inkorrekt, men låt oss se över det misstaget då jag ej vet hur en annars ska skriva det) (plus att detta inte är nationella provet i svenska, så jag vet inte ens varför jag tog upp det, ville väl visa att jag var medveten om'et #woke). Iallafall, det är inte det som var själva minnet, utan det var att vi omorganiserade hela biosalongen så att vi skulle kunna sitta bredvid varandra. Vi verkligen stod där innan filmen började och dirigerade folk och sa: "Ursäkta mig, skulle ni kunna flytta ihop där- tack så jättemycket. Ursäkta! Ja du! Hej, vi undrar bara om du skulle kunna flytta ett steg åt höger. Tack. Ursäkta ni på rad F-". Undra hur många procent som störde sig på oss i just den stunden. Vill ej veta- men det var värt det för om jag inte hade suttit bredvid Karl, så hade jag inte sett när hon råkade stoppa upp handen i den anonyme mannens ärm. Och jag skulle hellre ha avlidit än ha missat det. 

 

Nu har jag inget mer att säga, vilket är positivt för oss alla. Vilket är ert topp-HP-minne? Om ni har något förstås. Jag säger inte att jag kommer döma er om ni inte har något, men jag kommer nog döma er. Skoja. Men om ni inte har ett HP-minne så kan ni väl hitta på ett eller något. Omg jag tänkte precis ta upp en sak till, var på väg att dra upp en hel utläggning om hur en viss bit dialog från HP som format mig som människa. Återkommer med det en annan dag antar jag, så gör jag oss alla en tjänst. Hare.   

Saft(on) på din födelseafton

2017-06-24 16:37:51 | Vacuum


 

Varför är Sverige generellt sett så besatta av att fira aftnar istället för faktiska dagar? Liksom jag klagar inte och jag accepterar det, likt jag gjort alla mina hittills levda år på denna jord (utom år 2011- det var en mörk period) (skoja, inget hände, jag accepterade det även tjugo-elva), det är endast en fundering. För att klargöra, för absolut noll personer som kräver det, så talar jag givetvis om julafton, påskafton samt dagens midsommarafton. Vad firar en mer? Vet inte, men det är väl alltid något jag glömt... typ våffeldagsafton eller något. Jag tänker på detta varje gång det är en högtid och tycker både att det är 1. lite isolerande att fira innan majoriteten av de som firar och 2. att det är jäkligt nice att vi tagit steget att fira det som komma skall istället för det som är; det känns lite hoppfyllt, optimistiskt och icke-materiellt (speciellt julen som är allmänt känd som den kanske mest icke-materiella tiden på hela året- nämn en person som någonsin blivit given en pryl under just den tidsperioden- just det ni kommer ej på någon, sa ju det) istället för att fira att dagen faktiskt är här. "Vi firar att J.C är här/tillbaka!" säger alla som officiellt firar på jul/påskdagen. "Vi firar att han ännu inte har kommit (tillbaka) för att effa upp saker!" säger vi, där vi sitter med högtidsmust och någon potatis framför oss. Skoja, är ett stort fan av J.C som ni vet.

 

En sak måste dock sägas och det är att hela den här aftons-firar-grejen är trevlig på många sätt och att resten av världen som firar dessa kristna högtider borde inspireras av vårt nordiska sätt att fira det som komma skall (låt oss kolonisera resten av världen bah för skojs skull, vad kan gå fel), så står vi iallafall enade över nyårsafton. Phew. Att fira jul på två dagar är överkomligt, hur stor skillnad gör det på våra allmänna almanackor att vissa öppnar sina julstrumpor den tjugofjärde och andra den tjugofemte, men tänk förvirringen ifall vissa firade nyårsafton andra nyårsdagen. Det skulle vara ett sådant sjukt antiklimax på många sätt. Och de skulle inte kunna göra lika tillfredsställande kartor upplysta av fyrverkerier som de alltid gör om så var fallet. Om de inte drog ut på tidsspannet till säga... Faktiskt nu när jag tänker efter så skulle det vara överkomligt, glöm vad jag sa.

 

"Du har glömt att prata om någonting väldigt uppenbart" hör jag er sjunga till en melodi i kanon som låter otroligt inövat, det känns i mitt huvud nämligen som att det är väldigt svårt att de 1.11 personerna (de 0.11 personerna är en katt som jag vet läser och eftersom alla vet att katter har nio liv och människor har 1 så blir de värda 0.11- det är grundläggande matematik, häng med) att falla in i perfekt takt och ton utan att öva vare sig vad som skall sjungas och när nästa person ska komma in. Fatta förvirrande det skulle vara med en klassisk kanonsång som "Broder Jakob" (som jag förresten skrev om här) om nästa grupp skulle komma in efter "sover" istället för "Jakob". Absolut kaos. Iallafall, det jag inte har nämnt är hur detta verkligen skulle kunna spicea upp födelsedagsfirande, som jag vet även var det ni tänkte på. Att fira sin födelsedagsafton skulle vara top notch, och om det finns något sätt att förvirra alla de människor världen över som uppmärksammar sin födelsedag, så skulle det vara att officiellt fira den aftonen innan. Inte på ett sådant där "Du, vi firar dagen före för att det är en lördag och det är mycket bättre än på en söndag när alla ska till jobbet och skolan dagen efter"-sätt, utan verkligen: "Vi firar aftonen innan dagen. Det är vår jam". Men då skulle vi behöva skriva om cirka alla födelsedagssånger. "Har den äran idag på din födelsedag" kan väl skrivas om till typ... "Drick lite saft(on) på din födelseaft(on)" eller något, jag vet inte- är väl inte en låtskrivare heller.

 

Instinktivt känner jag att den här idén kommer leda till fler problem än antalet fördelar den skulle bringa, men "it's dangerous to be right when the government is wrong" som Voltaire sa, och jag känner verkligen att just det citatet är relevant i den här situationen. F*** systemet, y'all. Hur många är på att fira sin födelsedagsafton? Någon? Ingen? Ok samma, det är för mycket av en fuss tbh. Var bara tvungen att verka övertygad av min egen idé för att jag inte totalt skulle tappa respekten för mig själv, men jag kom sedan på att jag tappade den i samma stund som jag vägrade skriva "måndag" med "g" på slutet av nittiotalet. Och det är nästan två decennier av borttappad självrespekt. Trevlig midsommardag aka dagen efter midsommarafton.