Är Moran och Ayoade samma person?

2017-07-31 13:26:00 | Vacuum


 

Ni som har hängt med ett tag kanske minns mitt inlägg om personer som är bra på att slå in presenter, i vilket jag fokuserade på folk som jobbar i butik. Och alltså tillåt mig bara att säga att min häpnad fortsätter att blomstra, för att för ett tag sedan var min vän och jag i en smyckesbutik och hon ville ha en sak inslagen och personen bakom kassan drog fram papperet och gjorde rak kant efter rak kant tills presenten var inslagen 10 sekunder senare och vi stod där och bah: "??" tills jag sa: "Alltså jag har aldrig sett något så imponerande?" varpå hon svarade: "Haha, ja, en har ju slagit in ett antal genom åren". Ja, jag antar väl det, men jag tycker fortfarande att det är något av en superkraft.

 

Det mest imponerande jag någonsin gjort är oklart om det är genialt eller bara sjukt dumt och det var när jag en gång råkade förväxla Caitlin Moran och Richard Ayoades böcker i ungefär 10 sidor. "Det är väl inte så konstigt? Att förväxla två böcker?" kanske ni säger. Nej, visserligen, men detta är något av en bedrift då deras personer, personligheter och skrivstilar är ytterst olika varandra. Jag skulle faktiskt vilja säga att det är en bedrift så stor att den nästan kvalar in på mitt CV. Om några personer skulle inspektera det skulle de nämligen tänka detta: "Hm… ja, det är det ett medelmåttigt CV… låt oss bara titta på sista sidan också… ah men shit pommes. Du, Jenna! Kolla! Hon förväxlade de här två högst olika personerna i tio sidor! Du, det är ett tecken på antingen genialitet eller extrem tröghet- vi måste ta in henne bara för att få reda på vilket". Och det är hur jag skulle vinna möjligheten att komma på arbetsintervju. Så det är därför jag överväger att addera det.

 

Annars på västfronten, intet nytt. Eller förresten så kom jag nyligen på att det är möjligt att bli bländad av solen bara av att föreställa sig det. Låtsas bara att ni stirrar rakt upp på solen (som borde ha ett mer sciencigt namn enligt min åsikt, liksom månen har ju "Luna" och Jorden "Tellus" så varför lämnas solen- vår viktigaste livsenergi källa- utanför hela den här fancy namn-grejen?) så kommer det att kännas som att ni faktiskt gör det på riktigt men utan risk för blindhet. Så det är dagens tips från mig, varsågoda. Ni trodde kanske att ni inte hade mer att lära er, men tji vad jag bevisade er fel där. Om detta är en lärdom, vilket jag nog inte skulle klassa det som, men låt oss kalla det för endast -dom då. Det kan ni berätta nästa gång ni träffar någon ni vill imponera på (exempelvis den där läraren som aldrig trodde på er, men ser var ni är idag etc osv). Förresten, nu när vi ändå talar om domar och imponerande saker, vill jag bara nämna en sak som en gång hände (en gång hände låter som att vi inte aktivt frambrigade situaionen, vilket vi gjorde, vi var ej passiva) min väl Karl och mig. Vi satt vid köksbordet i min lägis, åt sugar snap peas och skrattade rofyllt och genuint åt ett skämt om delegation. Jag vet. Detta hände. Jag önskar att jag kom ihåg skämtet nu pga det var dynamite men tyvärr. Ni får helt enkelt dö ovetande, och så även jag. Men ack så vi njöt av det i stunden och det är det som betyder något i den slutgiltiga livskassan, tror jag. 

 

Sist av allt (ber om ursäkt för att jag fortfarande pratar, men detta har varit en växande trend i mitt liv sedan dag ett) vill jag bara ta tillfället i akt att säga adjö till juli- minns ingenting av vad du bringade mig (eller jag bringade dig, detta är ett tvåvägsförhållande trots allt) men det är väl alltid hövligt att ta farväl. Vet inte varför hela grejen känns lite högtidlig? Är det någon apokalyps på ingång? Är detta den sista juli någonsin? Hoppas inte, men allt är möjligt. Och om så är fallet: kom ihåg var ni hörde det först!

Women's Voices Now, ebru och om att vara cool

2017-07-30 12:59:00 | Tips


Mina tipsar-fingrar är tillbaka igen, och herre vad här skall tipsas. Eller ja, det är sex stycken saker som vanligt, så bygg inte upp alldeles för stort hopp för hur bra det här inlägget kommer vara- det kommer gynna varken dig eller mig på lång sikt. Håll dina förväntningen på nedre delen av skalan så kommer du antingen bli nöjd till den gräns du förväntat dig, eller nöjdare än du förutsätt. Alternativt besviken, men om så är fallet- låt mig ej veta. Det kommer förstöra mig. Skoja skoja, bara kasta dina glåpord åt mitt håll. Jag samlar på dem i en liten bruk. Skoja igen, låt mig inte veta. 
 
 
  • Garip Ay gör en egen tolkning av Vincent Van Goghs "Starry Night" genom att använda en pappermarmoreringsteknik från Turkiet som heter ebru. Marmoreringen sker genom att konstnären placerar färg på vattenytan (eller på någon annan mer trögflytande lösning) för att sedan överföra det till papper. Mycket coolt! Kolla in videon här. Är smått besatt av hela grejen, samt den här målningen av Van Gogh överhuvudtaget så om jag hade en liten lista över saker att checka av, har detta checkat av två av två. Fantastiskt resultat, och goda nyheter för min checklista. 

  • Women's Voices Now är en filmsite som förespråkar kvinnors rättigheter genom mediumet film. Det är gratis, finns ett brett utbud och de flesta är ganska korta för de, likt mig, som ser en videos längd och blir överväldigad på två sek eller mindre. Utöver det kommer videoskaparna och videorna (hur i Guds namn för en video till bestämd form plural är dagens fråga i min värld) från en massa olika länder. Mycket bra hemsida, mycket bra!

  •  Om du söker efter nya bakgrundsbilder till din dator är The Desktop Wallpaper Project från "The Fox Is Black" ett tips! Väldigt många fina kan jag hälsa och den hälsningen kommer från en person som hade Macs standardbakgrundsbild fram tills typ förra året och sedan bytte till en annan som hon fortfarande har kvar. Men en kan ju tipsa för det. "Lev som du lär" är en överskattad fras i det här överseendet. Samt att jag inte ens har lärt, har endast tipsat och om det är ett brott får ni helt enkelt spärra in mig.

 

 
  • Kan jag också bara få hylla The Beatles sass i det här inlägget också. Ja, jag tycker om The Beatles och jag tycker om Morrissey och är mycket medveten om hur ocoolt det är på alla sätt etc, men livet är för kort, kids, bryr mig ej ens. Men trots denna s.k obryddhet verkar jag fortfarande tydligen inte ha stamina nog att publicera den här paragrafen utan att självförsvaret kickar in. Detta slutar här! Här slutar det. Och kom på en rolig sak om stamina. För Daniel Radcliffes tankar om ämnet, klicka här.  

  • YouGov har gjort en undersökning som visar att romer och muslimer är de minst tolererade minoriteterna i norra Europa (vilket säkert inte är en överraskning för någon av oss, men men). Så här kan ni läsa undersökningen, som är förvånansvärt kort. Länderna som jämfördes är Sverige, Norge, Danmark, Finland, Storbritannien, Tyskland och Frankrike. Och om ni nu bah: "Detta är gammalt". Ah, men gissa när jag skrev det här inlägget? Jo, när det var rykande färskt (ber om ursäkt för användandet av det uttrycket, men jag kände mig, oklart, tvungen att göra det), så där är anledningen till att så är fallet. 

  •  "There is nothing inevitable about men oppressing women, being full of aggression, or clamping down on other men who don’t conform to a rigid concept of masculinity. Being a man can mean being inclusive, open and accepting. Masculinity is fluid and its future is up for grabs" skriver Owen Jones i sin long reads-artikel "How to be a man" i The New Statesman. Som ni vet så gillar jag ju Owen Jones och även den här artikeln är mycket bra (och ganska lång, men det är värt det). 
 
Och det var alles. Har ni några tips till mig?
Att skriva in sig själv i historieböckerna

2017-07-27 09:06:00 | Vacuum


 

Ja hallå, det var jag här som vanligt, trots att denna utsida säger något annat. Soz om jag gör er besvikna. Tänkte först låtsas vara helt obrydd och inte nämna någonting om den uppenbara skillnad på denna hemsida (men ärligt, jag fick verkligen upp en mental bild av en monokel varje jag såg min gamla bloggy-wog-design, skriv "räkost" i kommentarerna om ni kände samma), men sedan tog mitt svagsinne över och jag tänkte: "Nej, detta kan inte förbli osagt". Så, då har jag nämnt det och vi kan alla vara lugna. Ja, alla som inte blir stressade över förändringar vill säga, men då kan vi minnas att många av saker vi har idag som vi tänker är gamla är relativt nya; skrift, tidningar, eh... ordet "orange"? Men om det inte hjälper kan ni väl läsa på mobilen eller något. Eller syns designen där? Gud vet, har inte tittat någonsin. Herre- tänk om alla (aka en person) som läser denna blogg från mobilen skulle mötas av en stor banner med några *sanningsenliga* ord från SD. Om så är fallet ber jag om ursäkt. Det enda SD spottat ur sig som jag skulle ha som banner är "Det är bara ett räkneexempel" som Kristina Winberg sa en gång (/tusen gånger) under ett tv-inslag. Det var guld rakt igenom. En borde ha det som svar på alla frågor, jag känner personligen att jag inte har använt uttrycket nog. Det känns som att det borde ha en egen "era" på samma sätt som det fanns eror för uttryck på min skola/generellt. Detta är exempel på uttryckseror vi hade:

 

  • "Jahbahsk-ah" = Jag bara skojar. En skulle säga det snabbt som satan och efter varje "skämt".
  • "Närå" = Nej då. Givet, och känner att användandet av närå sträcker sig utanför min sfär, men det hade verkligen en stor betydelse i vårt dagliga tal under någon månad och det kunde ligga till grund för en hel konversation, enbart av sig självt med olika betoningar av ordet. Närå var vår mittpunkt, och vi byggde resten av vårt tal utifrån det. Det tog över från "jahbahsk-ah".
  • "Enligt Göran Persson..." som en kunde börja valfri mening med. Det var rätt underhållande, och känner att det är dags för en comeback. Speciellt om Göran Persson hänger med uttrycket till 2010-talet, då det skulle ta det upp ännu en nivå pga var är han ens nu? Säkert väldigt framstående? Vet ej. Har han något med stundande skandal att göra? Återigen, vet ej. Om så är fallet är det väl framstående, om något. Fast han har aldrig/ kommer aldrig att vara lika framstående som när han var med i Grynet. Väldigt rörande ord uttalades i den intervjun, och 99.9% av dem kom inte från honom. "Har du någonsin tänkt på att skaffa något artistnamn?" sa frågade hon exempelvis och gav honom sedan förslagen: "Gurra P" och "Mannen". Älskar Grynet.

 

Men för att återgå till den nya looken på denna plats som jag talat om alldeles för mycket, vill jag be er om att säga till om ni ser något som är/ser mystiskt/fel/buggigt ut. Plus ignorera annonsen mellan headern och menyn, ska se till att den försvinner inom den närmaste framtiden, så att vi alla kan andas ännu lättare om natten. Speciellt Skaparen har haft mycket tankar om detta och har inte varit rädd för att lufta sina åsikter i både tid och otid. "Ja, jag ska fixa det Gud" säger jag, men fick endast "Det tror jag när jag ser det" till svar, vilket var rätt provocerande och därmed ledde mig närmare handling. Så det är ju bra.

 

"Det här inlägget är väldigt utdraget" kanske någon säger nu. Ja, du har verkligen helt rätt. Det är inte ens speciellt långt i mina mått, men det känns som att det är längre än vanligt. Vad är det som gör det? Är det för att det är torsdag morgon? En kollektiv känsla av rastlöshet och oskärpa? "Ett ointressant ämne?" säger samma person. Inte en chans, inte EN. Det lär inlägget kommer skrivas om i framtida historieböcker, sanna mina ord. "Vem i sina sinnens fulla bruk skulle inkludera detta i en historiebok? Det handlar inte ens om något" fortsätter personen som har fått mer än nog (förståeligt). 1. Det har otroligt stark subtext. 2. Jag ska inkludera det i historieböckerna, men ska använda mig av ett falskt namn så att ingen anar att jag inkluderar mig själv. "Det känns lite dodgy" säger ni. Ah, men det är bara ett räkneexempel såatte. Tjingeling.