Ologisk PK-kritik, anti-feminism och världens lyckligaste kvinna

2017-02-27 07:54:00 | Tips


Det är Mars om cirkapris 16 km/h, vilket inte endast chockerar mig utan även får mig att överväga att gå med i någon sorts kult? Verkligen känner för det, men tror att jag ska hålla mig undan. Om det inte är någon *positiv* kult som typ... stickningskult? Jag har ett minne av att vi på religionskunskapen fick lära oss skillnaden mellan religion, kult och sekt osv, men minns inte vad skillnaderna var. Kan en kult vara positiv? Det borde den väl? Känns som att ordet endast har fått en negativ bibetydelse. Iallafall, om ni har en kult jag kan få vara en del av, hör av er för satan. Dock ej om stickning pga kan ej sticka och spenderade en hel termin stickandes på en halsduk som sedan blev mer en... tjocktrådad näsduk om något. Men hör av er. Här kommer länkrekommendationer.

 

 • Fotografen Melissa Kasemans bildserie "Preschool Pocket Treasures" är fotografier som föreställer exakt vad etiketten säger dvs. vad som finns i kids i preschool-ålders fickor. Alltså titta vilka intressanta saker de har samlat på sig. Den där gröna björnen på bild sju fascinerar mig, jag önskar att jag ägde den. Om ni undrar vad jag har i fickan, vilket ni säkerligen gör, så kan jag meddela att jag har en sådan liten plastbit som en river av från en vattenflaska när en öppnar den för första gången. Japp, jag skulle beskriva mig själv som riktigt jäkla swanky med en passion för miljöförstöring. Annat jag har i mina fickor är cirka allting jag äger då jag gör allt i min makt för att inte behöva bära en väska.

 • I The Guardian skriver Lindy West om orimligheten i att skylla saker, så som Donald Trumps seger i presidentvalet, på politisk korrekthet, jag citerar: "Political correctness is the backlash. Blaming political correctness for President Trump is like blaming the civil rights movement for Jim Crow, or feminism for rape culture, or Stonewall for anti-gay hate crimes". Bra debattartikel, läs om ni känner för't.

 • Ni kanske undrar hur världens lyckligaste kvinna ser ut? Gör ej vi alla! Enligt Mallory Ortberg från The Toast, ser hon ut som kvinnan i Boris Kustodievs målning "The Merchant's Wife at Tea". Och alltså jag kan inte göra annat än hålla med- min enda kritik är att vattenmelon finns med på bilden, vilket inte har en del av den utopiska bilden jag har av total lycka, men utöver det 10/10. • På tal om Stonewall som nämndes i debattartikeln ovan så tipsar jag om ett av de bästa talen iallafall jag hört skrivet av Shakespeare- från Sir Thomas More, framfört av Sir Ian McKellen. Jag tänkte citera del av talet här, men det slutade med att jag i princip skrev hela, och att ni skulle läsa det istället för att titta ovan eller här, är ett slöseri av totalt allas tid. Men för att ge en kort beskrivning så talar Thomas More för en human behandling och bemötande av alla de som tvingats söka asyl i England efter att ha blivit fördrivna ur sina hemländer. "Wow, väldigt i tiden" hör jag er säga. Yup. 

 • I The New Statesman frågar Glosswitch: "As a feminist, should I support a women's right to choose to be anti-feminist?". Mycket intressant artikel. Är det en artikel? Är det en debattartikel? Det är i och för sig fortfarande en artikel så spela rulle som en sa på mellanstadiet eller när det nu var en sa det.

 • Slutligen vill jag tipsa om SVT:s "Idévärlden" då det för tillfället är det enda tv-programmet jag tittar på varje vecka, och stort plus samt en applåd åt det faktum att jag kan titta på det trots att jag är utomlands. Är innerligt tacksam och tackar alla högre makter var dag/natt för detta faktum. Mycket bra program, ibland är det dock lite väl obalanserat känner jag, speciellt avsnitt 5 med Kajsa Ekis Ekman om ifall kapitalismen är ohållbar. Men förövrigt ofta bra. Men det är alltid någon som hamnar på något sjukt sidospår som egentligen inte har någonting med saken att göra (*ehem* Berlinmursanekdoten i avsnitt 5 *ehem*), men men. Kolla in detta om ni ej har gjort det! Det sista avsnittet i säsong 1 sänds nästa söndag.

 

Och det var allt jag hade att säga om detta. Har ni några tips till mig? Om ja- skicka. Om nej- strunta i't. Tjadårå. 

Bananöppnings-ignorans

2017-02-26 09:08:00 | Vacuum


Någon som vet för lite.

 

Ni kanske har hört/sett/smakat/känt, jag vet väl inte hur nyheter når er- om alls- att det ska komma en kort uppföljare (om en ens kan säga det när det handlar om tio minuter) till Love Actually. Jag vet egentligen inte varför jag kände att jag ville nämna det, men nu är det gjort. Jo just ja, jag ville nämna det för att Steven Bush skrev sina (starka) teorier om vad som kommer hända i The New Statesman, och jag ville tipsa om det så att ni också kan läsa det om ni känner för't. Mh, då var det avklarat- check på min inre checklista. Wow, nu går det bra hörni.

 

Jag vet inte vad mer jag ska säga om detta, har verkligen ingen segway till nästa ämne som jag inte ens har kommit på ännu. Nu går det inte så bra längre. Komiskt hur snabbt det kan svänga ändå, kids. Inget har hänt sedan min presidentskandidatsnominering i måndags. Eller förresten, vem försöker jag lura, det har det visst! Det är om bananer igen, snacka om att de är veckans ämne på den här hemsidan. Jag har nämligen debunkat den där myten om att en ej får de där "slingorna" (ni vet, det finns säkert ett bättre ord, men orkar ej googla- en kan endast gå så långt) på en banan om en öppnar den åt "ap-hållet". De där slingorna är visst närvarande om en gör det, så in your face... Moder Theresa? Eller vem det nu var som sa det, jag vet inte.

 

Det är förresten roligt att alla (som jag träffat iallafall) som öppnar bananen åt ap-hållet (alltså underifrån där det ej finns ett handtag som är perf vid bananöppning så länge som bananen inte är övermogen) alltid uppmärksammar det. Detta är konversationen som händer.

 

Jag: *tar fram en banan*

De: "Hur öppnar du din banan?" (ok, ingen har någonsin frågat mig detta men förbise det, vänligen)

Jag: "Vadå? Jag öppnar den där uppe vid den långa piggen"

De: "Jaha. För jag öppnar den åt andra hållet"

Jag: "Ok"

De: "Mh... för du vet att det är så aporna öppnar bananer"

 

Bah jaha wow ok (jag hade MVG i svenska, alla nivåer) vad vill du att jag ska säga? Grattis? För om så är fallet- grattis. Jag är ej blyg när det kommer till att berömma och gratulera. Men om något så borde väl pigg-hållet (gris-hållet, hehe) vara en uppgradering för liksom, inte för att vara art-sistisk eller något, men människan brukar vanligtvis ses som en uppgradering av aporna (jag säger ej att så är fallet, rabblar bara upp saker jag hört här, så om någon apa vill stämma mig är jag oskyldig) vilket då borde betyda att pigg-hållet (som är det logiska hållet) borde ses som bättre. Eller förresten, jag vet väl inte hur folk öppnar bananer runt om i världen. Kanske borde researcha detta mer innan jag uttalar mig. Tänk om 80% av mänskligheten öppnar från ap-hållet och så sitter jag här och tror att alla öppnar vid piggen. Gud, ryser av tanken av min ignorans. Måste gå och verkligen skrubba mina underarmar nu i ett försök att tvätta bort min egocentrism. Tvi. 

 

Ok, så min research börjar här: ap-hållet eller pigg-hållet vid bananöppning? Vilken är er go-to? (Om pigg-hållet är för mjuk så förflyttar sig mina fingrar till ap-hållet givetvis, men jag checkar alltid piggen först). Eller är ni så free-spirited och spontana att ni växlar hursom? Detta är en viktig fråga. 

Låg Peeves bakom allt fuffens i Harry Potter?

2017-02-23 06:26:00 | Vacuum


Bild från Pottermore
 

Låt oss tala om Harry Potter. (Spoiler alert för alla böcker här, om ni ej konsumerat dem (som i att äta dem, jag avnjuter min grillad med lite mynta ovan på) sluta läs här). Eller mer specifikt, låt oss tala om Peeves. Om ni redan tänker: "Varför vet jag redan vad hon vill säga om det här ämnet?" så är det för att det här är en repost från min tidigare bloggy-wog. I alla fall, det jag vill ha sagt om Peeves del i Harry Potter-böckerna är: jag trodde alltid att han låg bakom allt som hände. Från bok ett till bok sex, han var alltid min första (och ofta enda) misstänkte. Inte ens efter att det visade sig att han var oskyldig i bok ett och två och tre tänkte jag vid något tillfälle: "Förresten… det kanske inte är Peeves? Han har ju varit oskyldig varje gång hittills". Den tanken slog mig aldrig, utan detta var vad jag tänkte om varje bok:

 

 • Bok ett: Vem ligger bakom exakt allt fuffens som händer? Peeves.
 • Bok två: Vem öppnade The Chamber of Secrets? Peeves.
 • Bok tre: Vem är det som hjälper Sirius Black? Peeves.
 • Bok fyra: Vem la HP:s namn i The Goblet of Fire? Peeves.
 • Bok fem: Vem skickade dementorerna på HP? Peeves.
 • Bok sex: Vem är The Half Blood Prince? Peeves.
 • Bok sju: Hm. Det kanske inte är Peeves?

 

Liksom en tänker väl att en skulle ha tagit hinten lite tidigare. Och speciellt också när filmerna kom ut och de tagit bort hans scener. De här falska anklagelserna jag kastade åt Peeves håll känns inte alls som speciellt rimliga för att komma från min person heller då jag ofta älskar trickster-karaktärerna, men det var helt enkelt någonting med Peeves som bara försvann under radarn när det kom till min vanliga favorisering av hans karaktärstrop. Jag ber om ursäkt i retrospekt och det skall ej upprepas.

 

På tal om Peeves (och detta är bokstavligen på tal om, och inte en av de dåliga segways jag ibland göra, nu är jag jäkligt on point): Rik Mayall (rip, ily, gråter fortfarande etc) spelade Peeves i första filmen, men de klippte, som sagt, bort hans scener. Detta är en stor sorg i mitt hjärta och själ då jag är 100% säker på att han skulle ha varit den ultimata personen att spela rollen. Ah, ack- det som aldrig var, vänner. Han sa dock i en intervju för tusen år sedan att han ändå fick sin paycheck, vilket glädjer mig. Aja. You can't always get what you want, som The Rolling Stones sjöng i sången med samma namn.

 

Han var ju dock med i dataspelen (datorspelen?)- minns ni dem? Sjukt bra, bästa spelen jag spelat och det uttalandet kommer ifrån en person som har spelat totalt två spel i sitt liv, så ja. Vill ni ha lite expertuttalanden om spelvärlden, kom till mig helt enkelt. Nejdå, det är en direkt osanning- kom inte till mig. Jag kan i princip räkna de få spel jag spelat på en hand pga fick aldrig vara med när min bror spelade? Vad är det ens för person? Först hans SD-uttalande och nu detta. Hela den där försummelsen av tidigt introducerande för spel ledde därför till att jag är bedrövlig på (och tyvärr ointresserad av) alla nu? Och jag har läst att tv-spelande för med sig jättemånga postiva förmåner och alltMen men, jag kan ju spela "Blinka lilla stjärna" på blockflöjt, så vem är den verkliga vinnaren. Vem behöver bra reaktionsförmåga, bättre stresshantering och god precision liksom? Just det- ingen. 

 

Misstänkte ni någonsin Peeves i böckerna? Samt, saknade ni honom i filmerna eller störde det er inte speciellt att han inte var med?