Vikingakartkonster

2017-12-11 12:48:00 | Vacuum


 

Har påbörjat det här inlägget i cirka två år nu, och är fortfarande osäker på om jag faktiskt redan har publicerat det, men om så är fallet får vi alla bara leva med det och gå vidare. Iallafall så handlar det om en gammal viking-karta som jag såg för ett tag sedan, specifikt den som går att se här. Tyckte bara att den var lite rolig pga hur mycket den undervärderade både Norge och Finland. Och Grönland ser jag nu, Grönland ser ut som en gammal mans ögonbryn. Fast ändå- den är ju ganska lik hur kartan faktiskt ser ut, jag antar att de ritade den genom att segla längs kuster? Eller ja, först och främst kanske jag ska klargöra att jag är fullt medveten om att det inte var en viking som ritade den här kartan. Det känns om så var fallet att de även skulle ha brukat sina mjuka penseldrag när de skulle skriva ett meddelande istället för, jag vet inte, sitta och hugga i en sten. Men det är inte så mycket kartan i sig som konceptet jag tänker på här.

 

Tror ni att de (och alla andra som pysslade med world-mapping, direkt eller indirekt) skulle ha känt sig stolta när de såg den "färdiga" kartan som vi har nu? I och med att den är så lik den som de hade, menar jag. Personligen tänker jag att det är en möjlighet, och att det skulle inge samma känsla som en får när en blir positivt överraskad över någonting en själv har gjort. Exempelvis så läste jag några rader ur en uppsats jag skrev för några år sedan nyligen, och blev orimligt imponerad över att den inte var så dålig som jag trodde. Och så tror jag att alla forna kartritare skulle känna sig om de jämförde sin karta då och den idag. Kanske inte personen som ritade den här kartan som utgår från Jerusalem och där världen ser ut som någon sorts fidget spinner, men det finns alltid undantag.

 

Men för att återgå till den där vikingakartan, ju mer jag tittar på Finlands lilla snibb, desto roligare finner jag det. Det känns också som att personen som ritade ut Finland skulle ha kunnat vara jag pga hur kan en känna av åt vilken riktning/lutning/vad det nu är en åker? Det är någonting jag aldrig har förstått mig på. Hur vet en vad som är en rak linje? Känsla? Kan ej relatera. Plus orka hålla koll. Jag skulle nog ha gått på känsla, och sedan bara komma tillbaka och låta övertygad om min sak. "Exakt så här ser det ut, jag är 100% säker, jag höll koll hela tiden" skulle jag ha sagt och bett till Gud om att ingen skulle orka dubbelkolla det. Eller att satelliter skulle uppfinnas så att en kan få en väldigt ackurat bild av hur jordhögarna på den här lilla blå planeten har samlats ihop. Ja, förresten på tal om rymden, där satelliter bor (tror jag?) några av er kanske minns min idé om en staty som inte rör sig med jorden som jag hade för ett tag sedan? Jag har news. Och innan någon bah: "Har du påbörjat bygget?". Givetvis inte, jag är inte handelskraftig eller kunnig nog att göra det, men jag läste att det funderas på om det skall byggas en byggnad från en asteroid och jag känner att det är lite samma sak. Ville mest bara nämna det för att belysa att någonting potentiellt görs åt saken och att jag ser fram emot den dagen en kanske kan skåda samma verk från olika platser på jorden. En kan dock se solen överallt också, eller månen, som något sorts naturligt verk- men det är inte samma sak i min bok. Jag undrar om någon kommer kräva äganderätt över den. Troligtvis de som byggde den i och för sig... om de gör den till en reklampelare kommer jag bli absolut rasande... av lycka. Skoja. Känner att den har potential redan i denna fas.


: Hanny

Jag har kollat ifall det fick att urskilja ett årtal på kartan men kunde inte hitta något.Kanske 1700-talet?
Jo,man får nog säga att den tidens karttekniker? hade ganska bra uppfattning om hur kustlinjerna såg ut.Det måste ju ha varit så att de seglade runt och ritade av kusterna.Det är ganska spännande med kartor,både gamla och nya.Man kan drömma sig bort lite och fantisera.Själv är jag ättling till en prinsessa från Särkland.Hon byttes bort mot stål från Bergslagen.Jag har bild på henne uthuggen i en jättesten här i trakten."Her hvilar Gülse,mor till False" står det på stenen.
Hare!

Svar: Håller med!! Wow, vilket pris att betala!
Linnea Aurora

2017-12-11 @ 15:58:27
: H

Jo men prinsessor är dyra.

2017-12-18 @ 07:54:03

Namn:
Kom ihåg mig?
E-mail:

URL:


Kommentar: