Väteförräderi, en ballerina och 50 honourary degrees

2017-12-08 12:45:00 | Stoff


Bildkälla.
 

Så vi möts igen, tre nya personer är på ingång denna gång som alla gånger, så ingen revolutionerande på den fronten. Någonting som dock är revolutionerande är vad dessa peeps har pysslat med under sina liv vandrande på jorden, så antar att det väger upp va va va? Bra, skönt att höra. Tack för ert stöd. Låt oss börja. Andra delar i serien finns här.

 

Cecilia Payne-Gaposchkin (1900-1979) är först ut idag. Jag tror att hon kan vara en av de kändaste personerna, generellt, som har featurat på den här hemsidan, någonting hon har gemensamt med sista personen idag, så nu har ni redan fått en teaser. Om ni låter blicken flacka nedåt nu är ni svagsinnade! Skoja, flacka på. Cecilia var en astronom och astrofysiker som skrev en (opublicerad) doktorsavhandling om att solen och andra stjärnor består till störst del av lätta ämnen, och framförallt väte och inte tunga ämnen som tidigare trott. Men det slutar ej där- nej, hon menade också att väte är det är det mest förekommande grundämnet i hela universum. "Kul att höra hennes berättelse" tänker ni alla nu. Mh, saken var dock att hon inte fick cred för denna upptäckt. Det fick nämligen Henry Norris Russell, som övertalade henne att inte publicera sin doktorsavhandlingsslutsats (bra ord i hänge gubbe), och hon tog hans råd. Fyra år senare ändrade Russell dock sin åsikt om hennes slutsats och publicerade en egen uppsats om ämnet. Payne-Gaposchkins tes visade sig vara korrekt, men i och med att upptäckten inte publicerades i hennes namn, så fick hon aldrig den cred hon förtjänade. Gör lite ont i själen på en. Dock skulle jag vilja säga att det är ganska vida känt att det var hon som låg bakom det idag, så yey antar jag.

 

Vi går vidare! Nästa person är ballerinan Michaela DePrince (1995). Hon föddes i det krigshärjade Sierra Leone, båda hennes föräldrar dock när hon var liten och hon skickade till ett barnhem. Där blev hon hånad och illa behandlad på grund av sin vitiligo som var en sjukdom som ansågs (/anses, vet icke, men antar det då det inte var speciellt länge sedan) vara en förbannelse från djävulen. Hon adopterades av en amerikansk familj, som noterade hennes talang för balett och satte henne i balettklasser, vilket visade sig vara en bra idé då det är hennes grej nu skulle jag vilja hävda. "Vad får dig att hävda något sådant?" säger någon. Hm, det finns några ledtrådar, främst att hon nu är medlem av The Dutch National Junior Company samt att hon dansar balett så ja. Det är min grund. Hennes hemsida säger också att hon: "worked hard to develop her skills so that she could overcome stereotypes of conventional beauty and racial barriers in the world of ballet", vilket jag känner är A+. År 2014 publicerades hennes självbiografi "Taking Flight" och hon har även släppt en barnbok "Ballerina Dreams"-så jag känner ett tema tona upp sig och att det fortsätter att verifiera min hävdning. En annan sak som är bra med Mickis är att hon är en nutida person, så hon finns på Instagram här, om ni vill kolla in. 

 

Sist men inte minst har vi Maya Angelou (1928-2014), författare, poet och politisk aktivist från Amerikatt som ni alla säkert vet, ty hon är känd-känd. Hon fick sju autobiografier, tre böcker med uppsatser och ett flertal poesisamlingar publicerade under sin livstid. Rätt mycket producerad text kan tyckas. Dessutom fick hon över 50 honourary degrees från olika universitet, vilket jag skulle säga är fler än 99.99% av jordens befolkning. Femtio känns lite excessive. Jag undrar om hon fortfarande var pepp på att få dem efter sin tredje? Det är en av de frågorna jag skulle vilja ställa. Alla dessa saker bygger upp mot hennes totala kändhetssumma, men jag skulle vilja säga att hon är mest känd för den första delen i sin autobiografi "I Know Why The Caged Bird Sings"- en bra bok förövrigt, kolla in om ni icke har gjort det. Har inte plats att gå in på detaljer hennes politiska arbete- ty detta är inte rätt plats att göra det på i och med platsbrist, samt att jag inte är bästa personen att ta tag i det. Kan dock nämna att hon var djupt involverad i medborgarrättsrörelsen i USA och jobbade med Malcolm X och Martin Luther King Jr. Ah ja, bara för att verkligen go Eurovision-kommentator nu och i princip nämna att en av Irlands bakgrundsdansare kommer från Falun, så kan jag berätta att Angelous film "Georgia, Georgia" filmades och producerades i Sverige och är det första filmmanus som skrevs av en svart kvinna. Har icke sett den filmen, men måste göra! Måste givetvis också nämna hennes poesi. Hon har skrivit ett flertal väldigt kända dikter, bland annat "Caged Bird", "Stll I Rise" samt "Phenomenal Woman" som utdraget under, som kan få avsluta det här inlägget, kommer från:

 

"I'm a woman

Phenomenally.

Phenomenal woman,

That's me"

 

Och med det beger jag mig. Tjadårå. 


: Anonym

Nu kan man kommentera här men inte från mobilen.Hmm..

Svar: Såg att det hade varit problem med det! Hoppas det är fixat!
Linnea Aurora

2017-12-09 @ 21:12:46
: Hanny

I länken om Cecilia talas det om astrolog och inte astronom."Her career in astrology".
Är en astrolog inte en sådan som spår i stjärnor? Förklara skillnaden mellan astrolog och astronom.

Svar: Oj! Well spotted! Fel i artikeln definitivt. Yes astrolog är en sådan som spår i stjärnor, stjärntecken och sådär!
Linnea Aurora

2017-12-09 @ 21:16:53

Namn:
Kom ihåg mig?
E-mail:

URL:


Kommentar: