Vad kan vi få reda på om folk och fä?

2017-12-14 10:49:00 | Analys


 

Hallå kamrater. Idag är jag här för att förstöra ett klassiskt barnprogramsintro, vilket är en av de saker jag är allra bäst på. Skoja, skall icke förstöra någonting, bara titta lite närmare på. Mästerverket i fråga är Fablernas Värld. Dock verkar det som att tycket om det programmet är rätt delat. Läste en kommentar där någon skrev: "Görs det tv-program som hatas av alla generationer även idag? Tror ej det". Därför måste jag, för att väga upp, ta tillfället i akt och verkligen komplimentera programmet. Under hela mitt liv vandrande på denna jord, har jag till exempel aldrig varit med om att någonting haft bättre röstskådespelare än FV och det är en sanning som kommer från djupet av mitt hjärta. Om ni har andra förslag, låt mig veta, men tills dess kommer detta stadigt ligga på första plats. Minns att jag till och med tänkte det som kid, och det säger allt ni behöver veta om mig. Måste även nämna att det var speciellt en karaktär som gjorde ett starkt intryck på mig och det var den där norrländska vargen. Älskade honom? Liksom ja, jag inser att tecknade räv-Robin Hood är lite av en babe: det är uppenbart, alla kan se det. Men jag måste även slå ett slag för vargen i FV, kanske inte pga hans looks, men det är någonting med hans low-key personlighet som får mig att tänka: "Vilken spjuver, honom skulle jag vilja vara vän med". Men låt oss släppa denna battle of the species och titta närmare på sången. Lyssna på den här om du inte minns hur den går, eller om du helt enkelt inte har hört den förut!

 

- "Hej Ugglan, tjena moss, kom hit en stund till oss! Vi sitter ju här!"

- "Ja visst, ni sitter ju där"

- "Och läser du för oss nåt ur Fablernas värld?"

- "Jaha, nåt ur Fablernas värld"

Så här öppnar den. Stark öppning kan tänkas, men jag tänker direkt att "moss" är ett nödrim. Det kan dock vara ett skogs-gag och om de är det ska de ha cred. Och med tanken på kvaliteten som denna show håller så är jag 100% övertygad om att det handlar om just ett gag och inte ett nödrim, liksom detta är inte Bingolottos julrimstuga den 23 december. Gillar även att Ugglan förvånat tittar på sig själv och sedan runt innan han klargör för tittarna att de sitter "där" och inte "här", vilket skulle vara exakt på honom. Plus att han återigen fakear överraskning när han kommer in andra gången. "Jaha, är det det ni vill höra" ser en att han menar när han talar och drar sedan ut exakt den boken från under vingen som om han bara hade väntat på att någon skulle fråga. 

 

- "Där kan man läsa hur allting är, och hur det står till med både folk och fä"

- "Vadå?"

- "Låt se"

- "Vad menar du med det?"

Har många tankar om denna del. För det första så måste vi få tag på den där boken om en kan läsa hur allting är. Finns svaret på alla våra frågor däri? Vill vi veta? Eller mår vi bättre av att leva i ignorans om världens alla svar? Kanske. Sedan frågar de "vadå?" vilket känns otroligt out of place. Vilken mystisk fråga att ställa i den situationen. Och detta är inte en isolerad händelse, nej. Ugglan svarar som sagt, varpå de ställer åter en fråga som känns oklar i sammanhanget? Jag känner nämligen att det är rätt klart vad han menar när han säger "låt se": låt oss se när vi öppnar boken men de bah: "no, we need instant gratification". Han fortsätter sedan tålmodigt med en förklaring, men en kan också se att han är rätt stressad i och med att hans kropp inte är still en enda sekund samt att han frenetiskt blinkar i takt med orden när frågan ställs. I konstant rörelse är han.

 

- "Jo! Här står vad djuren gör och tänker. Djur har också mänskors känslor. Djuren är väl också mänskor? Ja det är just vad de är"

- "I fablernas värld! I fablernas värld!"

Fab bok, men en skulle också ha kunnat fråga Dr Doolittle. Sedan kommer en rad som jag kan tänka mig att många tror att jag ska totalmörda och det är den om att djur också är människor, men jag tänkte inte nämna det utöver att jag vill ta upp en sak som en av mina lärare berättade, som relaterar till det. Min lärare sa att hen en gång hade läst en elevs uppsats mot djurförsök och att ett av argumenten var: "Råttor är faktiskt också människor". Och sedan jag hörde det, har jag tänkt på det nästan varje dag för jag tycker att det är det renaste som någonsin har sagts. Sedan är sången i princip slut, utöver det att Ugglan- trots att han låtsades vara förvånad över allt som hände i början av sången- i slutet stämmer in så att det slutar som en flippin' musikal. Det är dock förståeligt, jag blir medryckt och det är ändå rätt svårt att rycka med mig i någon riktning. Ett fantastiskt televisionärt verk. Simma lugnt.


: H

Kollar upp på wiki och ser att det gjordes 1640 avsnitt av Fv.Det är smått imponerande.Riktigt kul att flera generationer kan relatera till serien.Det är fint på något sätt.Na,ugglan tyckte jag var bäst:)
Hare!

Svar: Oj! Inte illa!!
Linnea Aurora

2017-12-14 @ 11:44:16

Namn:
Kom ihåg mig?
E-mail:

URL:


Kommentar: