Hur långt efter sin död är det möjligt att vinna Nobelpriset, om alls?

2017-12-17 09:52:00 | Vacuum


Juliga bilder. Tis the season etc. 
 

På tal om Nobelpriset som delades ut förra veckan, som jag dock inte har nämnt innan så det är väl felaktigt att säga "på tal om", men ibland måste en bara få leva. Efter att ha gjort lite research om ämnet innan jag började skriva lärde jag mig att Nobelpriset har delats ut sedan 1901. Saken är bara den, att det känns som att det har delats ut för alltid. Jag tycker mig nämligen finna att vilken bok en än läser, och hur gammal den än må vara är det alltid någon som har vunnit ett Nobelpris? Jag skulle seriöst inte bli förvånad om detta dykte upp i en bok: "Harald Blåtand, kung över Danmark och Norge under den senare delen av 900-talet (som även tilldelades Nobels pris i fysik 1991)…" 0% förvånad skulle jag bli. 

 

Kan de bestämma sig för att dela ut Nobelpriset i fysik till Newton? Liksom, fine- jag accepterar att hans upptäckt hjälpte att föra i princip all vetenskap framåt, men det finns andra stjärnor på himlen som ännu inte exploderat och dött? Fast en stor del av mig säger att en måste vara levande för att ta emot det och att det var därför alla rageade när Astrid Lindgren dog utan att ha fått priset? Ah, jag vet inte.  Nu kanske ni tänker: "Varför tog du inte reda på detta om du ändå forskade om ämnet?". Det har jag ett svar på: för då skulle jag inte ha skrivit det här inlägget som ni läser nu. Vad skulle ni då ha gjort? Tittat ut genom ett fönster? Skrivit en dikt? Torterat ett djur? Var inte obscena! Det här är fantastiskt slöseri av er tid. Och det bästa av allt: jag tänker inte ens ta betalt för det här. Ni kan lära er absolut ingenting- helt gratis. Så det är vad jag undrar. Om någon har Nobelpris som specialintresse, utbilda mig inom detta. Plus att jag vill veta mer saker om hela grejen, saker jag nu inte kan komma på, men det är möjligt att jag kan komma på det innan det här inlägget är slut. 

 

Förresten så hörde jag att anledningen till att fredspriset delas ut i Oslo varannat år är för att de ville att just det priset skulle delas ut i ett land som aldrig startat ett krig. Är det sant, eller är det påhittat? Se där har vi redan en fråga från min sida. Ja- en annan sak jag undrar är om det är väldigt strikt vem en sitter bredvid på middagen? Samt om de lottar vem som sitter var, eller om placeringen är ett resultat av noggrann planering. För det är nämligen så att min samhällskunskap lärare berättade för mig (och min klass, det var inte ett privat samtal- då skulle det verkligen ha varit en mystisk sak att ta upp) att hen en gång satt bredvid, eller mitt emot eller vad det nu var, Nelson Mandela på Nobelmiddagen och då tänkte jag direkt: "De har lite olika rang". Liksom inte som människor, givetvis- vem tror ni att jag är, jag menar mer på själva galan. Mandis hade liksom vunnit fredspriset? Det hade inte min samhällskunskapslärare? Det är därför jag undrar. Kunde väl ha frågat läraren i fråga, men livet är för kort, plus att hen nämnde det för cirka 10 år sedan nu och det skulle vara lite mystiskt om jag helt plötsligt stegade fram efter ett decennium och bah: "Du... på Nobelmiddagen... hur fungerar placeringen egentligen?". Det är därför jag frågar er. Ni är en pålitlig grupp människor, utom du med röd tröja... vet inte riktigt var jag har dig?Namn:
Kom ihåg mig?
E-mail:

URL:


Kommentar: