En stalker-ängel i ens rum

2017-12-07 10:45:00 | Vacuum


 

En gång på ett musikläger som hölls av/involverade Georg Riedel (han som har skrivit en massa Astrid Lindgren sånger mm. etc. osv.) så fick vi sjunga en av hans mindre kända sånger som heter "Ängeln". Ok, så kan jag bara få efterlysa någon annan som någonsin har hört/sjungit denna sång (eller ja, en måste ju ha hört den för att kunna sjunga den, antar jag) för saken är den- den finns ingenstans. Den finns inte inspelad, och om den är inspelad finns den inte tillgänglig på internet, inte ens texten till den finns publiceras online. Det enda tecknet av dess existens för mig, är att den står i en sånglista i en av hans samlingsböcker "Idel Riedel" (det kan ni googla- hej hå) samt mitt minne av den. Jag tycker inte om att den är så svårtillgänglig av den simpla anledningen att jag vill att fler personer ska ha hört den, då den är något creepy. Därför tänkte jag nu att vi skulle titta lite närmare på första versen, som är den enda jag minns, då mitt minne är begränsat och det här musiklägret var väl typ 15 år sedan nu (give me a break liksom) och verkligen ta oss an vad som talas om.

 

Mitt i natten väcktes jag

av det tysta hos en ängel.

Länge stod den där och såg mig

Länge efter det den bleknat

Var jag fylld av inre ljus.

 

Jag är nästan säker på att det är rätt text, men kan ha mixat två verser? Vet ej. Iallafall så tänkte likna melodin till en annan så att ni skulle kunna få en känsla för den, men jag kommer inte på någon vilket troligen är själva saken eftersom den är *originell*. Men ja, jag har en del frågor och observationer. Först och främst: fatta obekvämt att vakna av att en ängel står i ens rum. "Men det är ett gudomligt väsen" kanske någon säger. Spelar ingen roll, om det stod ett väsen i en vit klänning och vingar i mitt rum skulle jag ha freakat. Väsendet skulle inte ens ha behövt ha en vit klänning och vingar för att det skulle ske. Det skulle inte ens behöva vara ett väsen tbh. För det andra, ängeln kan inte ha varit speciellt tyst vare sig i hur den agerade eller som varelse i och med att huvudpersonen vaknade, ok om den var relativt tyst, men den var inte tyst nog. Om jag hade skrivit texten hade jag ändrat den andra raden till: "av att en ängel, i ett försök att vara tyst, dykte upp i mitt rum".

 

För det tredje: den stod där länge och stirrade. Wtf. Den bara glodde, sa ingenting, sedan när den kände att den hade gluttat nog bleknade den utan ett ord eller förklaring. Och huvudpersonen bah: "Inget konstigt här, jag är fylld av inre ljus- hopp, tro och kärlek- till den gräns att jag inte tänker ifrågasätta detta intrång av min privata sfär". Liksom jag förstår känslan den är menad att medföra, jag förstår metaforen och situationen i sig, men jag kan inte acceptera att detta är reaktionen till att en ängel dyker upp från ingenstans, typ som när Dumbledore kom med sin: "I don't need a cloak to become invisible" när han står och tittar på Harpan och Harpan totalaccepterar det och går vidare i sitt liv. Personligen skulle jag nog ha reagerat annorlunda, men det kanske bara är jag. Plus vem vet, personen som blir stirrad på i sången kanske är lamslagen av rädsla och sedan hjärntvättas av ängeln till att ha uppskattat det som något konversions-terapi-helvete. Eller så var det bara en helt ren känsla och händelse, jag vet inte, jag var inte där.

 

Och det var ungefär det jag kunde säga. Önskar att jag mindes resten av sången. Har ett svagt minne av att det är någon varg som nämns? I en annan bit som en skulle sjunga extremt okroppsligt, som om en själv var ett väsen. "Tyst av ljus... länge den såg mig... efter den bleknat... inre ljus". Så gick det. Men ja, det är allt jag minns. Om någon av er kan den här sången, känner Riedel eller råkar ha texten- vänligen meddela mig. Plus att detta deffo inte är en diss, tycker om sången, det är därför jag minns den. Är ett stort fan "Living Doll" med Cliff Richard också, men även där är texten djupt obehaglig- samma koncept, annan sång. Förresten, vill bara nämna ett två rysningsmoment från det här lägret.

 

Det första var under en annan av hans sånger som heter "Snigeln" som inte heller verkar finnas online? Vad pågår? Iallafall, så handlar den om en snigel (givet, med tanke på namnet) och sista versen går: "Jag vill inte ha så bråttom som vuxna vill ha. Jag vill gå i lagom barnfart när hemåt jag ska. Tänk om vuxna kunde fatta en snigelsynpunkt: det att vara mitt i livet och att ta det lugnt". 1. Älskar att det finns en sång med ordet: "snigelsynpunkt" i. 2. Jag tror att det här var sången där jag först tänkte: "Ja, en kan ju trilla av pinn närsomhelst". Rätt existentiellt. Det andra rysningsmoment är från hans sång "Vi är blommor" som jag tror är kopplad till Barnkonventionen men är ej säker. Iallafall, det är en känd sång som finns att lyssna på exempelvis här. Det finns en rad i den som går: "Vi är barn och vi är många, vi är jordens salt" och att jag bah: "Fuck yeah" och det var början på den ådra inom mig som alltid tänker att en revolution är nära och möjlig. Ah, vet inte hur jag ska avsluta detta, det här ämnet gör mig, av oklar anledning, mycket varm i min hjärtbox. Men hojta om ni kan någon av dessa sånger vänligen, så kan vi fangirla tillsammans. 


: Hanny

Den har jag aldrig ens hört talas om men jag kan kolla i tidningen Arbetet från 74 och fram till dagen tidningen lades ner.Hmm,ja detta är en visst och sant en utmaning.Joo,jag skulle gärna ha en ängel i rummet.En liten söt ängelmö.Kommer att tänka på Elvis låt Devil in disguise,några rader är she looks like an angel and walks like an angel.Översatt blir det En ängel att skåda men en djävul att känna.
Som vanligt är jag inte till mycket hjälp men jag lovar att ta en titt i arkivet.Återkommer ifall positivt utfall.Det känns nästan som att du är lite smått kärlekskrank.Smaka på ordet kärlekskrank och upprepa det.Alltså varifrån kommer alla ord? Kan man vara sjuk av längtan efter kärlek? Sjuk som att man har grekiska fötter och ryggont? Nja?
Hare!

Svar: Krank är ett RIKTIGT vidrigt ord!!
Linnea Aurora

2017-12-07 @ 12:51:59

Namn:
Kom ihåg mig?
E-mail:

URL:


Kommentar: