Året då historia skrevs på julsångsfronten

2017-12-13 11:01:00 | Vacuum


Någon vars poncho jag önskar. Obs ej min egen, skulle vara kunna ta den. Men den personen jag klädde ut mig till den enda gången i mitt liv jag gått in för Halloween. 
 

Glad Lucia, medmänniskor. Goder afton i denna sal etc. Tittade ni på Lucia på SVT i morse? Jag ber till alla gudar jag känner till om att SVT Play inte blockerar sändningen för da peeps utanför Sveas gränser i år igen, då de gjorde det förra året för jag def vill se sändningen då Lucia är på topp 3 av mina bästa tillställningar under året. Ah, får aldrig sådana religiösa känslor som när jag hör en riktigt kraftfullt sjungen svensk julpsalm. Ryser av tanken. Det här önskesnacket beror förövrigt på att det här inlägget inte är skrivet idag. Lever inte i någon mystisk ficka i universum där tiden lever sitt eget liv. Då har jag klargjort det, skönt för mig.

 

Nej alltså jag är orimligt glad över att det är Lucia när detta publiceras? Alltså jag är inte direkt känd för min exaltation och känslomässiga uttryck, men jag känner alltid mig själv morpha till en bättre version av mig själv på denna dag. Måste ha med nostalgi att göra. Lucia är som inslaget i förfinade barndomsminnen av vintrar när snön alltid föll precis i rätt tid, där bjällrorna, från någon oklar tomtesläde, klingade när en som mest ville höra det och stadens julgirlanger lyste i en Pippi-eqsue förtjusning som ni säkert kan relatera till om ni, likt jag, är en av de lyckliga få. Och vid tomtens grotta sjöng de "tipp tapp tipp tapp" och som vi tipptappade kids, som vi tipptappade. Det bästa med Lucia var dock när vi år 2000 skulle sjunga "När det lider mot jul" där en del av texten går: "...i nära två tusende år" och vi bah: "Det är två tusen år nu! Vad ska vi göra!? Ska vi ändra texten!? Detta är historia som skrivs just HÄR". Höjdpunkt hittills i livet skulle jag vilja säga. Plus en gång när vi lekte en lek där vi gjorde om titeln på sånger, känns lite som en twitter-hashtag, men detta var långt innan det var en grej. Starka kandidater var: "O Holy Nightmare" och "Silent Night (of the Lambs)". Skulle nu även vilja lägga till Sufjan Stevens faktiskt omgjorda sångtitel "What Child Is This Anyway". Haha, "anyway". Det låter så casual. Som att de tre vise männen skulle komma in i det där stallet och ifrågasätta. Rimligt ändå om en tänker efter. 

 

En sak som jag dock alltid tänkte på när jag var med i Luciatåg (och som jag tänker på än idag på daglig basis) är att det är en sådan pain när det inte finns fickor på de där lucialinnena (/de flesta klänningar samt kjolar generellt). Liksom var ska en lägga sina stenkulor? Sina gem och kastanjer? Ja, inte i fickan iallafall för det finns det ingen. Det borde finnas ett företag som endast sysslar med fickor. Korta leggings med fickor har jag alltid sagt. Är det en grej? Borde vara. Det skulle vara den bästa idén för någonting som behövs i den här världen. Den nästbästa idén är det där täcket som Charlie Chapin har i "The Kid" som blir en poncho när han ställer sig upp. Har alltid velat ha en sådan, och det känns ändå rätt enkelt att fixa. Det har jag dock alltid tänkt om korta leggings (/cykelbyxor) med fickor också, och inte har jag gjort någonting åt det under alla dessa år. Måste vara mer handlingskraftig alltså. Tänkte avsluta det hela med en av mina klassiska dikter anno 2007 på fick-temat.

 

VÄSKTRUBBEL

 

När fickan sviker

Töjs, hålas, leak:er

Finns du där för oss

som Hitta Nemos albatross

 

(Eller var han en pelikan?

En tiger som Shere-Khan?)

 

Lika klassisk som en dalahäst

Att bära dig- det är en pest.

Det vet du själv om sedan länge

Därför har många rem och hänge.

(En snara, ett liv kvar, varsamhet).

 

Glad Lucia. Tugga på en Annas pepparkaka för mig. 


: H

Folk blir nostalgiska när de bor utomlands och då det kommer till allt som är svenskt.Kalles kaviar(ägs av Norge),Lucia(en italiensk tradition) osv.
Idag är dagen då alla flickor får vara påtända.Bra att du sa det,skall genast äta några pepparkakor och dricka julmust för dig också!
Hare vare du nu än befinner dig en sådan här Luciaafton!

2017-12-13 @ 11:54:49

Namn:
Kom ihåg mig?
E-mail:

URL:


Kommentar: