Är årets julkalender endast en sång om ägg i förklädnad?

2017-12-02 12:06:00 | Vacuum


 

Orimligt att det är december ändå? Vet att ca alla alltid säger att året har gått fort efter exakt varje år, men det gör det inte mindre sant. Hur som haver så var 1 december min gräns för när jag får börja lyssna på julsånger i år, och eftersom den dagen var igår kan ni gissa vad jag har på i bakgrunden när detta skrivs. "Tystnad?" frågar någon. Ja, exakt. Men det kunde ha varit julmusik. Får också alltid en innerlig lust att läsa en specifik bok den här tiden på året och det är "Tippens Förtrollade Jul" av Eric Hill. Alltså har ni läst den någonsin? Det är en riktig cracker. Ni vet hur vissa kristna personer bah: "Bibeln är den bästa berättelsen som finns". Liksom ah, jag hör er men kolla in Tippen och se om ni ändrar er. Vilket jäkla mästerverk till bok.

 

Vill också reflektera lite över julkalendern som alltid. Är ju, som ni vet, definitivt del av den publiken de riktar sig till, så jag hoppas att SVT tar till sig av mina tankar. För det första kan jag säga att jag känner att själva känslan av alla julkalendrar gynnas av om en ser den på morgonen den tiden den faktiskt sänds (alternativt på kvällen när de visar reprisen) men i och med den här lilla tidsskillnaden på en timme jag råkar leva med, så går det helt bort från min agenda. Jag är 100% för lat för att gå upp en sådan okristlig tid. Plus: "Progress isn't made by early risers. It's made by lazy men trying to find easier ways to do something" vet jag att någon en gång sagt, så innan någon kommer här och säger: "Lev livet fullt ut! Gå upp 4.30". Nej. För det andra, min väldigt korta recension: tycker personligen att de försöker för mycket. Karl och jag har diskuterat det här. Ja- kul med rymden etc. Men allt en (eller en och en, kanske inte ska generalisera till att inkludera alla Svenska medborgare här) vill ha är en liten tomtenisse och en stubbe. Jag känner såhär: ju lägre budget, desto bättre julkalender? Liksom om det ett år skulle vara så knapert med ören att de endast hade råd att boka en enda skådespelare och en liten studio på 3 kvadratmeter och att hela julkalendern var att den här skådespelaren satt varje dag och berättade en liten anekdot om krigstiden eller något, i klädd en tomteluva, skulle jag ha ställt klockan exakt varenda morgon för att ta mig en titt. Fast som sagt. Vet inte om det skulle glädja ungdomen. Och julkalendern är tydligen "för dem". Pyttsan.

 

Om jag skulle få likna mina tankar över årets julkalender med någonting annat jag känner till, så skulle jag nog likna dem med känslan jag har inför sången "Tycker du att ägg är gott". Liksom den sången försöker få folk att tycka om ägg för mycket. Ja, texten är ett mästerverk (likt Tippen-boken ovan) men det går inte att bortse från propagandan som genomsyrar äggsången. De ger kidsen falska förhoppningar. Detta är highlights ut texten för mig: 

 

  • "Om du äter ägg, får du lite skägg"- Eh ja tack. Vill gärna ha! Har alltid sagt detta.
  • "Om du äter fyra då blir du en myra"- Världens starkaste djur, skulle ej tacka nej. Plus snygg kropp. SKOJA.
  • "Tycker du att ägg är gott, då blir du en igelkott"- Återigen ja. Skulle gärna vilja vara. Men vet inte om ägg kan frambringa denna förvandling.
  • "Om du äter fel blir du en kamel"- Hur äter en ägg fel? Med skalet fortfarande kvar? Gräva sig in och äta gulan först? Att äta det alls? I min bok: ja. I ägg-sångens bok: troligen inte.
  • "Om du äter hundra börjar alla undra"- Tror personligen inte att folk börjar undra vid 100 ägg. Känns som att frågorna skulle börja drälla in betydligt tidigare. Redan på sjunde ägget känns det som att folk skulle bah: "Är du ok? Jag vet inte om du försöker vara edgy och djup, men alla vi runt bordet börjar fundera på om du är mitt i en stroke och detta är ett ännu obeskrivet symptom".

 

Så ja, det är mina tankar. Nog för att jag skulle vilja vara en iglis, men ägg är fortfarande rank. Och ingen sång kommer att få mig att kunna se förbi detta faktum. Men ah. Länge leve Tippen, tjoho. 


: Hanny

Hundra ägg? Helt plötsligt blev jag lite illamående.Jag har inte sett något avsnitt av årets julkalender och det skaver lite.Får kolla på svtPlay.

Svar: Gör det!!!
Linnea Aurora

2017-12-03 @ 13:14:37
: Emelie

Hahah älskar din reflektion till ägg låten. Brukade sjunga med högt till den när jag var liten, älskade den barnskivan😂

Svar: SÅ catchy ju!!
Linnea Aurora

2017-12-04 @ 16:42:03
URL: http://juniflickan.se

Namn:
Kom ihåg mig?
E-mail:

URL:


Kommentar: