När samhällets byggstenar försvinner

2017-08-03 13:40:00 | Analys


En del av ett annat mästerverk. 
 

"Vad skall avhandlas idag" hör jag er unisont fråga. Jo, idag skall vi avhandla nyheten att Windows inte kommer inkludera Paint i sina features i framtiden. Låt oss bara ta en stund och gemensamt sörja detta faktum. Paint är en symbol för datoranvändandets tidiga skede, ack en startpunkt för den moderna tidens framfart. "Är Paint en stor del av ditt liv än idag?" frågar någon med medlidsam ton. Nej, alltså har inte ens ägt en PC på över tio år, men jag är ännu trogen, kanske inte dess användande, men dess samhällsbetydelse. Lite som att en blir upprörd när en hör att OLW ska sluta tillverka jordnötsringar (hände det ens?)- en vill liksom ha dem där i periferin, redo att återkomma till för att reconnecta med sitt forna jag. Känner att Aftonbladet fångade känslan väl med sitt musikval till videon om ämnet. Inte infon i videon- endast musiken. Klicka igång den och läs det ovan skrivna igen så vet ni vad jag menar. Gillar även att melodin avslutas väldigt abrupt- likt Paints liv. Det kan ha varit medvetet, eller omedvetet, men hur det än ligger till så är det fantastiskt artistiskt gjort av Aftis och det ska de ha cred för. Jag vill dock verkligen klargöra att jag har svårt att ha överseende med att uttrycket "går i graven" används tre gånger i den relativt korta texten. Men det är en synpunkt att utveckla en annan dag.

 

Tänker dock inte lämna det här ämnet än, så vi tar oss en titt på vad BBC News har att säga om hela grejen. Zoe Kleinman skriver: "Paint has been part of the Windows operating system since its release in 1985 and is known for its simplicity and basic artistic results". Ursäkta? "Basic artistic results?". Tror ej det va, det gick att tillverka konstverk som inte var det minsta basic. Min bror och jag gjorde tillexempel den här snabba skissen år 2005, där vi konspirerade vad som egentligen hände i HP 6 (spoiler alert) när Snape dödade Dumbie. Som ni ser på bilden, så är den både otroligt konstnärlig (liksom kolla in Harpan under manteln och allas, troligtvis väldigt smärsamma, solbränna), men även intellektuellt stimulerande, då det var en stark teori. Dock stod det ju att Paint var känt för det, och inte att resultatet var så i 100% av fallen, men om en inte hittar grav problematik att ta upp i artiklar som dessa, gäller det att verkligen ta tillvara på detaljer, kids. "Och plus att er teckning var väldigt basic" säger någon. Knip igen pajhålet- det är modern konst. Kolla in användandet av färgerna: inspirerande om något. Malfoys hår är samma färg som den där killens i "Mitt Liv som Hund".

 

Sedan görs det klart att Paints efterträdare: "Paint 3D" fortfarande kommer vara tillgänglig. Hm. Jag är misstänksam till hela grejen, på samma sätt som att jag fortfarande är misstänksam när det kommer till blu-rays. Varför är fodralen så små? Varför täcker inte filmomslaget hela fodralet? Vem vill ha en liten blå blu-ray-kant där uppe. En vet att en har köpt en blu-ray, det står rätt klart i och med den skrikande blåa färgen samt den skavande verkligheten där den förstör höjdsymmetrin i ens DVD-samling. Litar ej på dem- jag äger två, och de har båda varit gåvor. Och på samma sätt känner jag om Paint 3D; det är en uppgradering ingen behöver, men ändå finns den där. Men låt oss återgå till artikeln igen. Vad kan vi finna härnäst? Jo, att Zoe gör ett genidrag- en mellanrubrik som lyder endast: "RIP Paint". Ah, enkelheten talar till mig. Det är allt jag ville se- inga puns eller "gå i graven"- bara ett simpelt "RIP" som vi alla kan identifiera oss med. 10/10- fab jobb. Under den här rubriken rapporteras det om folk som lämnat meddelanden om det som skett. En youtuber skrev att Paint var: "The greatest thing to have ever existed", vilket Zoe ponerar är sagt med en lite skämtsamt ton. Hm, kan så vara. Men väljer att tänka att det var genuint och att vi alla en dag kommer samlas under en Paint-målad flagga.

 

"Så nu är det alltså över?" säger någon. Ah fast nej. För tydligen så finns ännu hopp, Microsoft har gått ut med att Paint endast står på en lista över features som kan försvinna, tillsammans med en del andra program som ingen bryr sig om, om en inte är en absolut freak show. Skoja, alla har rätt att sörja de programmen de vill, eller att inte göra det alls- vilket må kännas mer rationellt. Men alla kan ju inte vara Plato, så. Så allt hopp är inte ute för vår vän Paint, men om jag var Paint, vilket jag inte är (jag vet det är en chock för oss alla) så skulle jag nog ha bugat och klivit av scenen med applåder ljudande och näsdukar dabbandes under ögonen nu, istället för att dra ut på det och försvinna ner i en potentiell medelmåttig glömska. Att födas har sin tid och att dö har sin tid som jag tror att det står någonstans i Bibeln. Så ja, RIP fortfarande levande Paint. Du kommer vara saknad (om du inte stannar, vilket det finns en möjlighet att du gör, så). Har inte mycket mer att säga om saken. 


: Hanny

Finns Paint verkligen fortfarande kvar i Windows? Minns att jag bara använt det en enda gång i windows -95.Men nu vill jag ha det kvar av nostalgiska skäl och kanske det åter kommer till användning än en enda gång till.

Svar: Tydligen! Samma här!!
Linnea Aurora

2017-08-03 @ 19:38:21

Namn:
Kom ihåg mig?
E-mail:

URL:


Kommentar: