Kunna Pythagoras sats, ett trädfan och ett fars-byggt piano

2017-08-08 13:25:00 | Stoff


Bild härifrån
 

Serien utan namn är tillbaka igen, och för alla som tänker "Vilken serie?" titta på datumet och om det ej säger dig någonting, vilket det inte borde då dagen är tillsynes ospeciell, så häng bara med så kan vi köra första omgången med öppna kort som en brukar göra i kortspel. Förutom att detta är inte är ett kortspel och vi alltid kör med öppna kort. Häng med i vart fall. Andra delar av serien finns här

 

Tänkte börja med att titta närmare på Wang Zhenyis (1768-1797) liv. Hon var en känd scientist, astronom och poet från Kina. Inom matematikens område (som, generellt sett, alltid imponerar mig) bemästrade hon bland annat trigonometri och Pythagoras sats. Bra och allt, men en del av mig tänker direkt att jag också kan Pythagoras sats och då är matematik ändå en av mina främsta svagheter när det kommer till kunskap. Var det imponerande då? Var det få som kunde den under 1700-talet? Talar de om någon annan sats som inte är den samma som jag menar? Dessa frågor måste få ett svar, eftersom om det ens är lite giltigt att kalla sig för matematiker om en kan Pythagoras sats, så skall jag överväga att kalla mig själv det tror jag? Måste studera detta närmare. Nu kanske ni har noterat att jag totalt skippade att nämna att hon även bemästrade trigonometri och det är eftersom jag inte vet vad det betyder, men det låter svårt och komplicerat så jag är imponerad. Liksom min matematiska kunskap börjar och slutar med Pyth. Vi måste också ta upp hennes astronomiska bedrifter, givetvis. Hon skrev en uppsats om hur det är gravitationen som gör att människor inte faller av vår runda planet, vilket känns giltigt och rimligt och allt. "Skrev hon inga artiklar?" undrar ni. Höga krav much? Men jo, exempelvis: "The Explanation of a Lunar Eclipse". Fab att börja ett skriveri med "The Explanation of..." skall deffo göra det någon gång, fast skriva om något ovärt typ... åsikter om senap bland olika åldersgrupper. Slutligen tänkte jag dra uppmärksamhet till hennes poesi, vilket är någonting hon har gemensamt med ett flertal kvinnor i denna serie (poesi alltså, men vet inte vad annars ni kan ha tänkt att jag menade). Låt mig direkt citera (eller ja, översatt) en av hennes dikter, som är väldigt i känslan av denna inläggsserie:

 

"It's made to believe,

Women are the same as Men;

Are you not convinced,

Daughters can also be heroic?"

 

Wangari Muta Maathai (1940-2011) kommer härnäst. Hon var en kenyansk miljöpolitik-aktivist och vann Nobels fredspris år 2004 för sin insats för "sustainable development, democracy and peace". Hon har också talat en del framför FN och tjänstgjort i bl.a. "The Commission on the Future", vilket direkt får mig att tänka att hela mötet, eller vad det var, utspelade sig i ett vitt, kantigt, futuristiskt rum någonstans på ett rymdskepp på en sådan där skärm som alla baddies alltid snicksnackar genom i sci-fi genren. Inte illa, inte illa. Fast det hon troligtvis är mest känd för är att hon introducerade idén om samhällsförankrad trädplantering, och fortsatte att utveckla den idén till en gräsrotsorganisation- Green Belt Movement- vars huvudfokus är att reducera fattigdom och att bevara miljön genom, som sagt, trädplantering. Och alltså det märks verkligen att hon var ett fan av träd pga jag letade efter citat från henne och cirka 98% av de som dök upp hade med våra koldioxidskapande vänner att göra, vilket är trevligt. Bland annat så sa hon: "Until you dig a hole, you plant a tree, you water it and make it survive, you haven't done a thing. You are just talking". Jag förstår att hon talar om att specifikt plantera träd här, vilket då är sant. Men om en läser det utan kontext så är det oklarare, för jag kan direkt säga att jag inte har gjort några av de där sakerna idag, men har fortfarande gjort en del annat som inte involverar att prata. Så... debunked? "Sa hon något som inte var trädrelaterat?" hör jag er fråga. Givetvis, vad är livet annars till för? Hon sa exempelvis: "We are very fond of blaming the poor for destroying the environment. But it is often the powerful, including goverments, that are responsible". Mh, allmän sanning. Woke af som en kan säga om en är en modern internetperson.

 

Slutligen så har vi Xian Zhang (1973) som är en kinesisk-amerikansk dirigent. "Hur började hennes intresse för musik?" undrar ni alla säkert. Hon lärde sig läsa noter med hjälp av sin moder på ett piano som hennes fader hade byggt. Och där ser vi direkt vad som gick fel i min dirigentkarriär: min far har aldrig byggt mig ett piano. Ja, jag kanske har haft tillgång till ebenholts och elfenbens-tangenter (obs ej äkta vara) (no animals was harmed during the making of this instrument" stod det (inte) på det) och jag må kunna stappla mig fram på noter i 0.02 km/h- men allt föll i och med min faders lättja. "Tycker du inte att det är att underskatta hennes arbete genom att påstå att allt hängde på att hennes pappa byggde henne ett piano?" säger någon. Nej. Alla här vet att det är det som allt hänger på. Men för att snabbt nämna några orkestrar hon varit ledare för så tänker jag göra det som är snabbast och därmed be er tänka påd en- hon har säkert lett den. Av antalet namn på orkestrar jag scrollade förbi att döma, kan det inte vara många som är ännu oledda av hennes hand, men då vet jag inte heller hur många orkestrar som finns. Hon har dessutom varit den första kvinnan att leda flera stycken av dem, främst i västvärlden där könsfördelningen är ojämnare än i Kina. Hon sa: "I looked around and realised: 'Oh maybe I'm the only girl here'. It never occurred to me before". Visst lär en sig någonting varje dag. Ska bara nämna en sak till som hon berättade om det konservatorium hon gick i när hon var åtta år, i en intervju i The Telegraph (många "i" där). Jag citerar: "It was a six hour journey by train, which I did every week. Sometimes I went there and back in a day". Och när hon fick frågan om det inte var tufft för en åtta-åring, så svarade hon: "No, it was ok". Och det är därför jag tror att hon kan vara en Gud. Som jag säkert har berättat tänkte jag att min fem-minuters promenad till skolan, när jag var åtta, var borderline för lång. Det kanske också spelar in på det faktum att vi ej är inne på samma karriärsspår. Det och, givetvis, pianot. Och här kan ni höra/se henne dirigera!


: Hanny

Den åttonde i varje månad är allt en lite speciell dag för då presenterar du några superkvinns.Sitter just nu på ett tåg till Skotland fr5ån London och spelar youtubevideon där superkvinnset dirigerar och det är förmodligen ingen uppskattad video att höra för mina medpassagerare.Jag befinner mig i en vagn där husdjur är tillåtna och hundar ylade värre än själva djävulen då jag spelade videon.Bäst jag snabbt växlar till ABBA.Inte konstigt att det gått sämre för dig med pianospel.Allt hänger på föräldrarna.Hörde nyss att dottern till daddyn som wrote a porno är en välbetald porraktris.
So Long from Great Britain.

2017-08-08 @ 15:10:59

Namn:
Kom ihåg mig?
E-mail:

URL:


Kommentar: