Ju större hjärna- desto smartare person?

2017-08-17 13:43:00 | Poneringar


Med huvudet stort som en ytterdörr. 
 

Min fader har länge haft en teori som han inte är ensam om, men jag har varken tid eller lust att finna ursprungskälla till denna idé, och med det slänger vi hela min trovärdighet åt hundarna. Som jag har jobbat för denna trovärdighet och nu- borta, åh ack. En dag måste vi alla falla, i vissa fall utan att först ha rest sig. Men aja. Hans teori är iallafall att extremt smarta personer har stora huvuden. Det känns som standard att en vid någon tidpunkt i livet har tänkt att så måste vara fallet, i och med att en tänker att en stor hjärna kan innefatta mer kunskap och att en stor hjärna kräver en större skalle. Om en tittar på vissa smarta person, exempelvis B.F. Skinner verkar det stämma. Men sedan kom alltid någon killjoy/resonabel person på lågstadiet och bah: "Hjärnstorleken påverkar inte hjärnkapaciteten, det är antalet veck i hjärnan som visar på hjärnkapaciteten, och med fler och djupare veck blir hjärnan utifrån sett mindre". Eller ja, de kanske inte sa det på det sättet, men det var sensmoralen. Och det är väl sant. Till en gräns. För om min hjärna är stor som en valnöt och din som genomsnittsmänniskans så är din både större och har troligtvis fler veck.

 

Fast samtidigt så är väl en person med en större hjärna och skalle inte bättre än en med mindre, detta är inte frenologi- en psykologisk teori jag en gång beskrev som "massively racist and vastly problematic" till min föreläsare och till vilket han skrattade och sa "indeed" och efter det hade vi en tyst överenskommelse om att han stod på min sida och att han aldrig skulle fråga mig spontana frågor utan att först se min känsla inför detta faktum. Exempelvis genom att jag skakade på ögonen. Eller alltså inte som att ögonen hoppar upp och ner något frekkin ögonparty, utan åt sidorna. Så det fick oss att bonda. Därför tror jag inte att det är sant. Plus att det skulle sätta Nalle Puh i en helt ny sits eftersom han beskrivs som: "en dum björn med en mycket liten hjärna". Hela den grejen är 1. extremt rude, han är smart nog och han menar alltid väl. 2. hela uttrycket är en direkt oxymoron. Jag vet folk som är väldigt intelligenta men som fortfarande inte kan låsa upp en dörr rätt någonsin. Dock kan inte jag heller låsa upp en dörr rätt någonsin, men jag är inte väldigt intelligent, så var lämnar det oss?

 

"Vad bra, så det är allt som får dig att ana att stora huvuden inte betyder smartare personer?" säger någon som vill att det här blogginlägget ska vara över. Definitivt inte. "Du har inte slängt in en barnprogramsreferens på rätt länge" säger någon annan som kommer hit endast för dem. Eh? Vad är din skada? Nämnde bokstavligen precis Nalle Puh. Öppna ögonen, herre min get. Men jag kan nämna ett till barnprogram som har med detta att göra och det är "De tre vännerna och Jerry", där huvudkaraktärerna har extremt stora huvuden, men ändå är de dumma som få. Liksom vad gör de majoriteten av sin tid? I introt, exempelvis, sitter de med en spegel runt ett hörn och tittar upp under flickornas kjolar när de hoppar hopprep. Vad är deras grej, vedervärdiga bastarder. Plus att de är osmarta generellt, vilket fungerar som bevis på att min faders teori är felaktig. Samt, för att verkligen understryka det så kan en nämna att tjejerna i den serien, som må vara irriterande, iallafall är relativt smarta och titta på deras huvudstorlekar- i proportion med deras kroppar. Och på tal om "De tre vännerna och Jerry" så måste jag säga att när jag fann mig själv, motvilligt, tittandes på det, så tänkte jag alltid att de verkade vara ett väldigt tråkigt gäng som alltid hade tråkigt tillsammans. "Det tänkte du säkert av avund för att du själv aldrig varit med i ett gäng" säger någon av er som är (hobby)psykolog. Tänk om- jag var nämligen med i "Mackisarna" år 2004- ett gäng som var dedikerat till knäckemackor. Vårt mantra var: "Du bah, jag bah, mackan bah *tog en tugga av knäckebrödet, vilket resulterade i ett kras*". Så om ni går omkring och tänker att jag ej har levt- håll detta i tanken.

 

"Ok, så storhuvud-teorin stämmer nu?" frågar alla som har fått nog av detta svammel. För tre sekunder sedan skulle jag ha sagt nej med 99% säkerhet, men samtidigt sitter den där 1% där i form av Jimmy Neutron som har ett extremt stort huvud och där hela programpremissen är: "Jag är smart" och ja, han är ju det. Detta förvirrar mig. Och om någon nu tänker: "Ska du verkligen basera din åsikt på vad du sett i barnprogram?" så är svaret helt klart ja. Finns det någon säkrare källa? Skulle inte tro det va. Om ni vet en, meddela mig, men jag förväntar mig att kommentarsfältet förblir tomt. Den här approachen till kunskap har lett mig till- låt oss vara ärliga- extrem framgång. Extrem. Men för er squares som ändå kräver studier, lyssna på detta: studier (år 2003, förvisso, men det var väl ett år som alla andra) har funnit att folk med stora huvuden i genomsnitt är smartare än folk med små. Åh Gud. Vad ska vi göra, vad ska vi tro? Det finns inga svar här. 


: Hanny

Det skulle vara intressant att mäta skallar i den utvecklade världen och i den outvecklade världen och då jämföra storlek.Jag säger dock inte att den utvecklade världen är en i allt bättre värld att leva i.Skulle det vara rasistiskt att mäta och jämföra skallar på världens ledare? Tror du att Trump har större skalle än Odinga tex?
Själv tror jag att människor med stora öron är intelligentare än folk med mindre öron.Kanske fel av mig men så tror jag.
Du skulle bara visst hur många kameror som är monterade i gatubrunnar av de som jobbar i våra underjordiska avloppsnät.Senast jag hörde om det var några som blev dömda i Västerås.Polisen hade hittat bilder på underlivet från både politiker som vanligt folk.Fasen vet hur man lyckades identifiera de som fotograferats.Personlig kännedom av utredningspersonal kanske? Det är kanske en trosfråga som Jackelen ofta säger.

2017-08-18 @ 07:24:42

Namn:
Kom ihåg mig?
E-mail:

URL:


Kommentar: