Sarkasm och irritation i skriven text

2017-04-12 07:31:00 | Poneringar


Kan jag bara få meddela att texten till det här fotot var: "Live free-die young". Tyckte bara att det var värt att nämna.

 

En sak har jag svårt med. "Endast en sak?" kanske ni säger. Ja, endast en sak. Allt annat vet/kan jag; jag kan cykla enhjuling, jag kan tala alla språk, jag kan tolvans gångertabell; men det jag inte är riktigt säker på är hur formell en faktiskt ska vara när en skriver email eller sms. Mitt skrivsätt är nämligen med ett överflöd av frågetecken och utropstecken! Efter! Varje! Mening! Och jag vet inte riktigt hur jag ska tona ner det utan att låta som att min egentliga önskan är att bryta mig in i deras villa under natten och strypa både dem och deras husdjur? Alternativt att jag hyser agg mot dem. (Agg är ett ord jag aldrig trodde att jag skulle använda, men jag är glad att jag har gjort det). Hur irriterat låter inte det här liksom: "Kul. Jag ska fråga om det går bra. Hör av mig imorgon". För mig skriker detta att personen hatar mig djupt och innerligt. Eller inte alla personer, för vissa skriver sådär och jag har vant mig (eller jag säger vant mig, men vad jag menar är att jag fortfarande alltid är lite osäker på om jag faktiskt gjort något som fått dem att hata mig eller ej) men om jag skulle prata med en person för första gången och hen skrev sådär skulle jag typ gå och hänga mig själv i tron om att jag förstört deras liv när jag hörde av mig.

 

Detta speglas inte endast när jag skriver till folk jag känner utan också i mer formella sammanhang. Om jag ska skriva email till någon viktig exempelvis (mina friends/familj är sjukt oviktiga för mig, jag håller ingen värme i mitt hjärta för dem, i mina ögon är de avskum) så vet jag aldrig om det är ok att skicka ett utropstecken? Men jag kan ju inte inte skriva ett? Ah, det är en kamp varje gång och jag vet inte vad som är praxis. Det är som en sak jag hörde i en podcast eller något (har inget minne av händelsen, men jag antar att det var det) en gång och de diskuterade hur lång tid som måste passera innan det är ok att dela en filt med någon när en sitter i en soffa. Och alltså? Jag visste inte ens att det var en konstig sak att dela en filt i en soffa? Liksom jag har delat en filt med personer jag har träffat typ 1 timme tidigare? Jag visste inte att det var opassande och nu är jag lite ställd. Aja. Det är saker som dessa som får mig att tänka att jag är mindre världsvan än jag tror. Vad mer gör jag fel? Är det fel att skrika i ett bibliotek nu också? Att köra över små barn när de går över vägen fast Herr Gåman är röd? Att trakassera folk på internet? Jag vet inte vad det är jag gör som egentligen inte är ok.

 

Men jag tror att min paranoia när det kommer till tonen i sms eller email grundar sig i att jag tycker att allting jag skriver låter sarkastiskt, irriterat och hatiskt under alla omständigheter. Jag kan inte skriva: "Lycka till" och genuint mena det utan att fasa över att personen i andra änden tror att jag hoppas att de kommer misslyckas. Skriver jag: "Lycka till!!!" ser det däremot väldigt välmenande ut, vilket det är. Det är som att jag skulle tänka att folk skulle tolka: "Har du åkt?" som "Har du åkt eller, din jävla idiotjävel!? Du är alltid sen, jag hatar dig och allt du står för" (apologier för språket) medan om jag skriver: "Har du åkt???" betyder precis vad det ser ut att mena, utan underliggande passivaggressivitet. Mh, jag vet inte. Hela den här förvirringen kan nog bero på att jag i mitt verkliga liv sa någonting osarkastiskt senast 1994 eller något, så det har väl satt sina spår. Och sarkasm fungerar som bäst utan excessivt använde av skiljetecken, enligt min ödmjuka åsikt. Därav att ni får så få av dem här. Skoja, allt jag skriver här är genuint. Inklusive det med överkörningen av barn och att jag kan tolvans tabell. 

 

Meddela mig om ni känner igen er i detta? Är ni säkra nog i er själva att anta att andra inte uppfattar er som irriterade eller sarkastiska om ni skriver sms utan ett flertal skiljetecken? Eller är ni paranoida harar som jag själv tydligen är i skrivet språk under icke skämtsamma omständigheter? 


: Hanny

Precis så är det.
Saknade dig jättemycket igår
eller
Saknade dig jättemycket igår!!! kan med mycket lite fantasi tolkas helt olika.Den senare varianten tolkar jag som en uppriktig saknad men den före kan tolkas som sarkasm

Saknade dig jättemycket igår Linnea
!!!!!!!!

Hehe,Du är bäst!!

Svar: EXAKT!
Linnea Aurora

2017-04-12 @ 08:00:42
: Camilla Å

Men ja! När Facebook delar gamla minnen från förr på statusar och kommentarer jag skrivit typ 2008 så märker jag hur övertaggad och sjuk i huvudet jag måste framstå med fyra utropstecken och 3 frågetecken efter VARJE mening. Försöker bättra mig. Men det GÅR inte verka trevlig (eller förmedla nån annan positiv känsla ö.h.t) med BARA punkt som skiljetecken???? (<----stolt)

Svar: Ja samma här! ELLER HUR!?
Linnea Aurora

2017-04-13 @ 08:40:12
URL: http://camillajill.se

Namn:
Kom ihåg mig?
E-mail:

URL:


Kommentar: