Meritokratier, oskördade jordnötter och matchande outfits

2017-04-30 09:03:00 | Tips


Hade skrivit samma Eminem-textintro som jag gjorde på förra månadens rekommendationsinlägg även här, innan jag insåg mitt misstag och snabbt ändrade det till det här, bara för att hålla originaliteten vid liv. Plus att detta visade sig vara ett sjujäkla intro till ett inlägg, liksom dra mig baklänges, har ni läst något så underhållande i era små (stora!) liv förut? Nej, tror inte det va. Skönt att jag finns här som en käpp vid sidan av er fåtölj. Varså. Nej, men här är månadens tips. Plus- trevlig Valborg!

 

 
  • Mitt första tips är Arys Art. Vet inte speciellt mycket om denna person, men hen är en graffitikonstnär som gör... graffiti, givetvis. Eller ja, hen gör säkert andra saker också, typ köper bananer samt trasslar upp hörlurssladdar, men det är inte direkt det personen är känd för. Detta är iallafall Arys galleri! Hade något av en besatthet av graffiti förra året som några av er kanske minns, så detta är ett kärt tips från eder hängivne. Det finns bilder på graffiti både utomhus och inomhus och från ett flertal olika platser! Bilden ovan är från Vilnius. 

  • I The Guardian skriver Jo Littler om inbillningen att meritokrati, att en (ska) belönas efter meriter, leder till jämlikhet. Citat: "It is not hard to see why people find the idea of meritocracy appealing: it carries with it the idea of moving beyond where you start in life, of creative flourishing and fairness. But all the evidence shows it is a smokescreen for inequality". Mycket bra opinion-piece, läs om ni känner för't!

  • Nästa tips är sjukt, och tillåt mig berätta vad det är. Det är bilder på hur vissa matvaror ser ut innan de skördats. Det är inte själva grejen i sig jag finner sjuk, det är mer det faktum att jag aldrig tidigare föreställt mig att vissa av plantorna såg ut på slikt vis. Liksom kolla in jordnötterna? Wtf är det om. Hur kan jag aldrig ha vetat om detta tidigare. Känns typ som att jag levt mitt liv under den där stenen som sjöstjärnan i Svampbob chillar under hela tiden.

 

 

  • Några holländska animatörer har animerat Hieronymus Boschs målning "The Garden of Earthly Delights" från ca 1490. Kan dock tipsa om att videon är rätt repetitiv, jag satt och väntade på att någonting chockerande skulle hända, men det kom aldrig något. Värt ändå! Det skulle vara mycket coolt att se denna animation i stor skala, projekterad på en vägg eller något. 

  • Det näst sista tipset är lite av en gamble: nya säsongen av Doctor Who. Anledningen till att det är en gamble är för att jag skriver det här inlägget på självaste påskafton (jomenvisst) och då har endast ett avsnitt kommit ut, men det avsnittet var jäkligt creepy. "Du har fortfarande inte förklarat varför tipset är en gamble" säger någon. Alltså om ni någonsin har sett Doctor Who tidigare så vet ni vad jag menar för vissa avsnitt/säsonger/år inger mest en känsla av "...?". Men vi måste hålla hoppet uppe kids. Plus att jag gillar hans nya companion. Och det första avsnittet var ändå helt ok. Doctor Who går att se lite överallt om ni ej har BBC iPlayer, googla! Brukar även gå på BBC Entertainment i Svea Rike. 

  • Och slutligen, ett mycket starkt tips: ett japanskt par som har på sig matchande outfits varje dag. Bästa jag sett. Plus att jag älskar deras beskrivning på Instagram: "| couple | over60 | greyhair | fashion | coordinate |". Alltså de vet what's up. Älskar'om.

 

Några tips till mig den här månaden? 

Poliser med jetskis och överkokt hummer

2017-04-27 07:25:00 | Analys


 

Tänkte gå igenom ännu en artikel som har med restauranger att göra idag, det verkar ha blivit något sorts tema, precis som flygplan var ett tema in början av den här analys-kategorin. Jag har omedvetet valt det där temat, tror jag, för att plåga mig själv då jag inte kan stava ordet restaurang för fem öre, men om en övar så blir en ju bättre som det sägs, fast inte i de orden. Den här artikeln är iallafall gold rakt igenom, varje aspekt av den är bra.

 

Till att börja med så är dess rubrik: "Australian rapper flees into sea after racking up huge bill at seafood resturant". Redan där- action, jag vill veta mer. Det är känslor som dessa en rubrik borde inge i folk, jag borde definitivt ta lärdom härifrån. Plus att den är väldigt informativ, en får liksom reda på allt en behöver veta. För att gå vidare så sprang han ut från restaurangen utan att betala, enligt honom, för att hjälpa en vän "give birth on the beach". Perfekt ursäkt om jag någonsin hört en. "Varför definierade han att det var på stranden" tänkte jag först, men kopplade det sedan tillbaka till rubriken igen där det stod att han flydde in i vattnet och där har vi återigen ett bevis på att rubriken är 10/10. Bra tänkt att springa ner i vattnet förresten, om det inte hade varit för att poliserna hade jetskis! Hur coolt. Jag skulle kunna överväga att bli polis om jag fick vara det på en jetski. Det borde vara standard för alla poliser att ha en. Det skulle bli lite mer Totally Spice över hela grejen liksom, och det är aldrig något negativt.


"Vad var det han åt på restaurangen?" hör jag någon fråga, som tydligen inte drog en slutsats utifrån rubriken. Seafood. Mer specifikt: två humrar, en baby bläckfisk, 21 vodka-ostron och ett flertal Coronas. Det jag först och främst måste få ut är att allt det där låter riktigt jäkla rank, men det är endast min åsikt. Vodka-ostron, jag hoppar över om det är ok. Det andra jag vill meddela är att allt det här kostade $600 australiensiska dollar, vilket är typ 4000 kronor? Så pengar väl spenderade. Han blev sedan beviljad borgen (är det det korrekta uttrycket på svenska- äh vi kör på det) av en domare och det enda hon sa, när hon hörde om vad han hade ätit var: "Oh God! By himself?". Rätt fråga i situationen skulle jag vilja säga. Är nöjd med hennes uttalande och jag skulle ha tänkt samma sak själv. Dock vet jag inte så mycket om rapparen i fråga- brukar han vanligtvis äta denna mängd mat? Om så är fallet skulle jag inte ha varit så chockad, men eftersom jag ej vet något om hans matvanor så består min chock tills jag har mer info om situationen. 

 

Och historien är ännu inte slut- nej, det är mer. Rapparen, 2pec, kommenterade sedan situationen han hade försatt sig i och lade till att hummern var överkokt. Ha. Savage. Det känns verkligen som att ett citat från Kingsley Shacklebolt i HP är på sin plats nu och det är: "You know, Minister, I disagree with Dumbledore on many counts... but you can't deny he's got style". Byt ut Dumbledore mot 2pec där, men det tyckte jag var någotsånär uppenbart. Starkt citat, älskar Kingsley. Underskattad är vad han är. Borde tänka på honom mer än jag för tillfället gör. Eller det kanske jag inte alls borde? Jag vet inte. Han är en bra förebild. Plus att han blev Minister sen, så. Och det är ett historiefaktum ni kan ta till er. Aja. Den här historien är fortfarande inte över, utan jag tycker att vi lyssnar på vad Mark Hunnybun (fab namn) från restaurangen som serverade all denna seafood, har att säga om 2pecs hummer-diss. M.H säger detta: "We pride ourselves on cooking our lobsters perfectly". Tydligen inte perfekt nog för rapparen av världshitten "Ozy Ozy Ozy Oy Oy Oy", Mark. Gör om. Gör rätt. Och med de orden avslutar vi det här inlägget. God morgon. 

Att vi känner de vi känner

2017-04-26 06:51:00 | Vacuum


 

Tänker börja med en disclaimer att detta tidigare publicerats bara för att matta min oro av att jag ska bli anklagad (av FBI) att ha snott någon annans text när den varit min hela tiden. Vill inte behöva bo med Snowden i Ryssland för ett simpelt missförstånd. "Varför är du besatt av honom och pratar om honom hela tiden?" hör jag er fråga, efter att jag skrev om honom häromdagen. Kan säga att det är en hundraprocentig slumpmässig händelse. Skrev båda det inlägget och det här och längre sedan än ni vill veta. Så nu när det är ur vägen och alla är lugnade, låt oss ta oss en titt på det här copy&paste-inlägget. Ett litterärt mästerverk skulle en kunna säga om en hade väldigt ifrågasättbar bedömningsskala. 

 

Har ni varit med om att två personer ni känner från två helt olika platser/skeden i ert liv känner varandra? För alltså det hände mig nyligen och min hjärna gick så på högvarv att jag knappt visste vart jag skulle ta vägen. Och det här var inte två personer som inte borde ha någon kontakt överhuvudtaget för hela världen skiljer dem åt, men de har det. Jag vet inte ens vad jag ska säga om det, och jag glömde i chocken vilka två personer det ens handlade om. "Hur vet du vilka folk känner? Skriver du ner listor i anteckningsböcker vilka du sett dina bekanta tillsammans med?" hör jag er fråga. Nej är inget creep; såg det på Facebook som den moderna, upplysta, personen jag är. Men som sagt så minns jag inte ens vilka det handlade om, men det var i princip en person som gick i min lågstadieklass som sedan flyttade till en annan svensk stad och en person från Uganda jag träffade på ett kvickt besök i Guatemala. På den nivån, deras vägar borde aldrig ha korsats, men ack gjorde de inte det ändå. Det är en liten värld ändå, som de där kidsen sjöng i sången med samma namn. 

 

En till sak jag ofta tänker på är hur sjukt det egentligen är att vi känner de personer i vi känner. Tänk liksom att i hela världen, av alla människor som finns så känner jag de här personerna och det är ändå jäkligt fab. Vad är sannolikheten att jag skulle känna exakt dem? (Rätt stor i ärlighetens namn, då i alla fall de jag känt en längre tid kommer från och har växt upp i samma stad som jag och i vissa fall har föräldrar och farföräldrar som känt varandra men ändå. Stjäl ej mitt moment. Betty du är vårt mynt). Tycker bara att det är lite sjukt. Som att jag fortfarande inte riktigt förstår (underdrift, förstår egentligen inte alls) hur en röst kan resa från en telefon till en annan och speciellt inte, som Karl sa, hur de kan göra det när det inte ens finns någon sladd. Visst förstår väl även jag att rösten inte reser genom sladden (?) men en måste ju hålla fast vid någonting en en gång tänkte sig veta i tider av ovisshet. Alltså jag försöker verkligen ta in hela konceptet och jag har fått det förklarat för mig förut, men liksom... kan fortfarande inte acceptera att det är en grej. Jag relaterar mer till min far när han pratar om att skicka sms och säger: "Fantastiskt ändå, att ditt meddelande skickades upp till en satellit i rymden och sedan tillbaka ner i hennes telefon på två sekunder!" än jag är villig att erkänna. 

 

Förresten, ibland när jag pratar i telefon med någon händer det ofta att de vid någon tidpunkt säger: "Hallå? Hör du mig? Det låter konstigt. Det låter som att du är långt bort". Jag ÄR långt bort. Vi är inte ens nästan i närheten av varandra. Det här är inget burk-på-lina samtal, min vän. Gud sanna mina ord när jag säger att jag önskar att det var det, då skulle jag somnat lättare om natten. Inte för att jag egentligen förstår burk-på-lina-telefoner heller men jag måste väl låtsas ha någon sorts förståelse för världen ändå. Ville verkligen ha burk-på-lina samtal från mitt fönster när jag var ett kid, men avståndet till min väns hus var för långt för det, men det var ändå nära nog att kunna kommunicera med en flöjt, vilket vi gjorde. Dock är det inte så mycket en kan säga med en flöjt om en inte spelar professionellt, så det gav oss inte så mycket, men ack- jag förstod iallafall hur den fungerade.