Folkvett, åminnelser och poesi

2016-12-31 16:35:00 | Vacuum


 

Jag tänkte att jag skulle skriva en dikt för att riktigt ära det året som gått, är ju något av en people's poet liksom, likt Rik innan mig. "A spokesperson of a generation" sa han ju om sig själv och jag måste säga att jag känner exakt samma sak om min person. Se på det sammanträffandet och gör vad ni vill av det. Helt fantastiskt, det är som om ni vore släkt (vilket vi är). Håll i era plommonstop nu, för här kommer min dikt.

 

ANDFELNING

 

Fyrahundra delar i en särkluven ellips

Det är därför vattnet förgiftat oss.

Vicks blå har aldrig hjälpt någon

Det är bara luftmolekylerna som gått till vänstern-

Kippande, krypande

Med världsliga rep kring anklarna.

Därav delarna.

 

Och giftet.

 

Önskas denna fysisk och signerad kan ni drömma vidare, alternativt maila min agent Claudia (som verkligen inte är jag själv). Tänkte ta 1600 kronor och 50 öre per signerat ex så nu vet ni vad ni kan lägga er potentiella januari-budget på. "Det finns inga 50-öringar" hör jag er säga. Nej, jag vet, så vi rundar upp. Och då ingår frakten. Fast i och för sig skulle jag vilja säga att de nya enkronorna som introducerats borde räknas som 50-öringar, de är ju kopparfärgade för satan. Det är bara en av minst sju mystiska saker som hänt år 2016.

 

En annan mystisk sak som hänt mig är att min moder på riktigt skrev att min look en dag påminde om Margaret Thatcher. Ok? Inte direkt det jag gick för måste erkännas, och ser inte heller likheten mer än det faktum att vi delar (eller delade) samma politiska åsikter i frågan om allt samt att även jag är den längst regerande premiärministern i Storbritanniens historia. Fast vi är väl alla medvetna om hur pass stark look hon sportade för visst sjutton hade hon style. Och det var även det min mor såg i mig. Jag är nämligen känd för mina dräkter och höga hår. (Obs ej "höga" som drogpåverkade, sysslar ej med sådant). Den dagen jag dör vill jag att "Ding dong the witch is dead" skall spelas, även för mig, på radion i min åminnelse. #2017goals. Skoja, vill inte att den sången skall spelas, den pågår för länge och är på tok för repetitiv. Plus att alla vet att de sångerna som representerar mig bäst är vad som helst av Judas Priest.

 

Jag hoppas att ni har en bra sista dag det här, på många sätt, ödesbestigna (finns endast 4 hits på det här ordet enligt google) året. Det är en genuin önskan från mig, då jag finner er en jäklig hygglig bunt. Om ni har en dålig dag/kväll/whatever tiden nu låtsas vara, kan jag endast beklaga samt råda er att... springa runt huset eller något, som bestraffning för att ni inte hade en bra dag. Allt en dålig dag behöver för att bli bättre är bestraffning har jag funnit- fungerar varje gång (obs skämt). Utöver det kan vi titta på John Olivers fab verk "Fuck You 2016". Gripande. Träd in i farstun 2017, men ta av dig skorna- det regnar utomhus. Folkvett säger jag bara. 

Kungaporträtt av Da Vinci

2016-12-29 08:35:00 | Vacuum


Det tog mig orimligt lång tid att göra den här bilden, uppskatta den och häng helst upp den på väggen hemma med lite kludd. 
 

Ni vet på gamla porträtt, av kungligheter och sådär, så har de alltid en viss look. Eller ja, det beror givetvis på vem som har målat (i van Eycks målningar ser exakt alla ut som Putin till exempel) men jag tänker mer på det en tänker på när en tänker på kungliga porträtt- stora, utstående ögon med väldigt liten mun. Ni vet vilken vy jag har framför mina ögonglober. Så nu undrar jag- undra hur lik Victoria skulle vara sig själv på ett sådant portätt? För de har väl någon sorts likhet, jag tvivlar inte på konstnärens skill, men är det inte lite orimligt att alla ser exakt likadana ut? Eller? Det kanske bara var tidens look? Förresten så ser typ alla likadana nu också kom jag på, så glöm vad jag sa.

 

Om jag skulle ha fått mitt porträtt målat skulle jag ha velat ha det gjort av Da Vinci och och jag skulle vilja att det var en exakt replica av det här porträttet av Johannes Döparen som han målade, för hur sneaky ser inte Johannes ut där liksom. Det är det perfekta porträttet och jag nominerar det som bättre än Mona-Lisa och med det har jag gjort ett kontroversiellt uttalande i konstvärlden.

 

Han är ändå ganska lik mig på det där porträttet. Om det var bilden i mitt pass skulle jag kanske ha kommit genom passkontrollen om det stod mitt namn och födelsedatum bredvid? (Och om bilderna var målningar vilket de, strikt talat, inte är, men vad är ett fotografi utan bläck?). Så jag gjorde en bild för att jämföra (se ovan). Om JD inte haft en sådan konstig axelposition och inte tittat i en annan riktning et cetera skulle det nästan ha passerat. Fast jag skulle nog inte ha haft en, i princip, topless bild på mitt pass. Får vara det ens? Eller skulle de på passkontoret säga: "Du, sätt på dig en tröja". Kan någon av er prova? Jag fixade nämligen ett nytt pass för cirka sex månader sedan och känner inte för att gå tillbaka på ett tag. 

 

Förrsten, på tal om Mona Lisa så läste jag att anledningen till att det känns som att hon följer en med blicken hela tiden är för att horisonten är olika placerad vid respektive sida om hennes huvud vilket lurar ens hjärna. Good on Da Vinci. En liten förvirrning om dagen är bra för magen? Även Pro-Viva har hört, men det övertygar inte mig att börja klunka det var morgon. 

 

Vi var på klassresa en gång och på hotellet vi bodde fanns det ett rum där Mona Lisas porträtt hängde (inte originalet, vårt hotell var inte Louvren) och vi lekte "Svarta Madame" och det var sjukt creepy för Mona Lisa satt och spejade över oss hela tiden så efter ett tag ville ingen gå in i det där rummet för hon gav oss the creeps och det kändes som att hon sett för mycket. I hennes ögon fanns all världens vishet och vi hade inte tid för't. Så alla sprang genom rummet och undvek hennes blick som en gör när en är på ICA och ser en person en inte vill springa in i. Och det var allt jag hade att säga om saken. 

 

Om du fick ha ett porträtt av dig målat som kunglig, vem önskar du skulle ha målat det? Samt vilken min skulle du ha haft? 

Djurgodhet, lägenheter och mental ohälsa

2016-12-28 08:14:00 | Tips


Kamrater nu är vi här igen, tillbaka på ruta ett för att citera Patrik Isaksson. Skoja det är inte ens ett korrekt citat, glöm vad jag sa- ville bara visa att jag har viss musikalisk kunskap. Dessutom så är inte ens det här ruta ett för ruta ett på den här hemsidan var ett tomt arkiv och standardtema och inte har jag återgått till de mörka dagarna, hualigen. Så, nu när jag har debunkat min egenskrivna första mening skall jag leverera sex stycken länk tips till er, för det tusan är vi alla värda.
 
 
  • Fotografen Bogdan Gîrbovan har fotograferat (wow vilken överraskning med tanke på hans yrke) hur folk inrett identiska lägenheter i ett lägenhetshus. Intressant att se hur alla har använt utrymmet samt att varje bild ser ut att vara en still från en film gjord för en nischad publik.

  • Superselected rapporterar om hur balett hjälpt till att stärka och förbättra unga flickors liv i ett av Brasiliens fattigaste områden. Tuany Nascimento som startade projektet säger: "Classical ballet is one of the art forms that most transforms a person. Once you are here, you have rules, you have discipline, you have challenges- all are things that you are going to find in your life". Har personligen en mild bitterhet gentemot mina föräldrar att de inte tvingade (korrekt ordval) att gå på antingen balett eller konståkning då jag skulle vilja vara bra på någon av de två sakerna nu. Men är väl även tacksam för att jag fick "gå min egna väg". Men Gud- se vart det har tagit mig. Ingenstans. Med balett i bagaget skulle jag säkerligen vara någon sorts minister vid det här laget. 

  • För att göra er dag tusen gånger bättre, här har ni "före och efter"-bilder på katter som överlevde, räddades, fick ett hem och en familj. Kan inte ens titta på de här bilderna utan att vilja, typ, riva mina egna händer på ett rivjärn? Så starka är mina känslor. Titta på dem! Kan ej andas?

 

 
  • Och för att försätta på söta djurtemat, vilket är absolut nödvändigt efter de räddade katterna, kolla in den här videon där en orangutang sitter barnvakt åt några tigerungar. Om vi bara skulle förflytta oss lite i sidled i våra respektive arter skulle jag vara apan och tigerungarna är katterna i förra tipset. Alltså den är så omhändertagande. Ah, världen. Är den inte ljuv? 

  • Det här har jag tipsat om förut på min gamla blogg, men tänker göra det igen pga har ensamakt på den här hemsidan och en måste ju utnyttja det. Tipset är i alla fall Russell Brands blogginlägg "Death Takes Small Bites" om mental ohälsa. Som jag tidigare skrev så vet jag att Russell Brand ej är för alla, men jag gillar honom och detta är mycket bra skrivet.
    "(…) Our TTIP times, our clamp down on union times, our cut benefits times, our poverty porn times, our times of ignored austerity marches, loathed immigrants, unpunished financial crimes, housing crises, more Tory peers, four more dreadful years, peadophile MPs, scripted reality TV, foreign wars on spurious claims, far-right rise – Muslims blamed. What affect do you imagine this is having on people coming of age now? Raised in an aquarium of unfairness and hate?".

  • Och slutligen kände jag att jag var tvungen att dessa denna länk till alla damer därute- The Cooper Review har satt ihop en bildserie med tips om hur kvinnor i ledarroller kan leda icke-hotande. Exempelvis istället för att skiva normalt på tangentbordet- varför inte skriva med endast ett finger? Ah, så mycket inspiration.